celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jean Claude Van Damme

Jean Claude Van Damme właściwie Jean-Claude Camille François Van Varenberg (ur. 18 października 1960 r. w Berchem-Sainte Agathe koło Brukseli) – belgijski aktor, scenarzysta, producent filmowy i reżyser kina akcji. Znany także pod pseudonimem "Mięśnie z Brukseli".

Jedyny syn mającego żydowskie korzenie Eugene Van Varenberg i Eliany Van Varenberg, ma siostrę Veronique. Mając jedenaście lat trenował wschodnie sztuki walki, taekwondo, boks tajski i kulturystykę, jego ojciec zapisał go do szkoły shotokan. Zdobył czarny pas w karate, a następnie Mistrza Belgii w kulturystyce. W 1976 roku walczył na Belgium Open Championships w Brukseli, a w 1978 znalazł się w Beginner's Division przy All-Belgium Open-Class Championship w Antwerpia. Jako szesnastolatek przez pięć lat studiował balet klasyczny, był świetnym tancerzem, dlatego zaproponowano mu wstąpienie do zespołu baletowego. Ofertę jednak odrzucił i w 1981 roku wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Początkowo pracował jako kierowca limuzyny, taksówkarz, instalator dywanów, barman, ochroniarz i doręczyciel pizzy. W międzyczasie uczył się poprawnej wymowy języka angielskiego.

W 1983 roku pod pseudonimem Jean-Claude Van Damme znalazł się na planie thrillera Cujo (1983), jednak ostatecznie zdjęcia z jego udziałem zostały wycięte. Rok później pod pseudonimem Jean-Claude Vandam pojawił się w 48-minutowej niezależnej komedii o homoseksualistach Monako na zawsze (Monaco Forever, 1984) jako czarny charakter gej-karateka, francuskim dramacie Ulica barbarzyńska (Rue barbare, 1984) i komedii muzycznej Breakdance (Breakin, 1984) z udziałem Ice'a-T. Był także koordynatorem kaskaderów w wojennym filmie akcji Zaginiony w akcji (Missing in Action, 1984) z Chuckiem Norrisem.

W 1986 roku w restauracji w Beverly Hills spotkał izraelskiego reżysera i producenta filmowego Menahema Golana i zademonstrował mu swoje umiejętności wschodnich sztuk walki. W dramacie sensacyjnym Bez odwrotu (No Retreat, No Surrender, 1986) zagrał postać Iwana - nowo kreowanego mistrza karate. Przełomem w jego karierze filmowej stała się rola znakomitego wojownika Franka Dux, założyciela pierwszej w Stanach Zjednoczonych kraju szkoły ninjutsu w opartym na prawdziwych zdarzeniach sportowym filmie akcji Krwawy sport (Bloodsport, 1988), za którą jednak zdobył nominację do Złotej Maliny jako najgorszy nowy gwiazdor. W dramacie sensacyjnym Czarny orzeł (Black Eagle, 1988) pojawił się jako czarny charakter - zimny i zdeterminowany agent KGB. Był samotnym wojownikiem walczącym z armią piratów w filmie akcji sci-fi Cyborg (1989). W 1990 roku spróbował swoich sił jako scenarzysta niezależnego filmu Lwie Serce (Lionheart), gdzie zagrał postać żołnierza legii cudzoziemskiej. Kolejne produkcje z jego udziałem to Uniwersalny żołnierz (Universal Soldier, 1992) u boku Dolpha Lundgrena i Ralfa Moellera oraz sequel Uniwersalny żołnierz: Powrót (Universal Soldier: The Return, 1999), melodramat Uciec, ale dokąd? (Nowhere to Run, 1993) z Rosanna Arquette, thriller Nieuchwytny cel (Hard Target, 1993) u boku Arnolda Vosloo i thriller sci-fi Strażnik czasu (Timecop, 1994).

W 1996 roku zadebiutował jako reżyser thrillera przygodowego Quest (The Quest) z udziałem Rogera Moore, Jamesa Remara i Louisa Mandylora. Za najgorszy ekranowy duet z Dennisem Rodmanem w thrillerze Ryzykanci (Double Team, 1997) otrzymał antynagrodę Złotej Maliny. Podwójna rola brutalnego seryjnego mordercy i jego sklonowanej repliki w thrillerze sensacyjnym sci-fi Replikant (Replicant, 2001) przyniosła mu nominację do nagrody Video Premiere.

Był żonaty z Marią Rodriguez (od 25 sierpnia 1980 do 1984), Cynthią Derderian (od 24 sierpnia 1985 do 1986) i Darcy LaPier (od 3 lutego 1994 do 1997), z którą ma syna Nicholasa (ur. 1995). W dniu 3 stycznia 1987 roku poślubił Gladys Portugues, mają dwoje dzieci - syna Kristophera (ur. 1987) i córkę Biancę (ur. 1990), lecz w 1992 roku doszło do rozwodu. 25 czerwca 1999 roku Van Damme i Gladys Portugues ponownie zawarli związek małżeński.

Ma 178 cm wzrostu.
Waży 84 kg.
Zna język flamandzki, francuski, hiszpański, angielski i niemiecki.

Filmografia
1984 Monaco Forever jako karateka-gej
1984 Ulica barbarzyńców (Rue barbare )
1986 Bez odwrotu (No Retreat, No Surrender) jako Ivan
1988 Krwawy sport (Bloodsport) jako Frank Dux
1988 Czarny orzeł (Black Eagle) jako Andrei
1989 Cyborg jako Gibson Rickenbacker
1989 Kickboxer jako Kurt Sloane
1990 Lwie Serce (Lionheart) jako Lyon Gaultier
1990 Wykonać wyrok (Death Warrant) jako Louis Burke
1991 Podwójne uderzenie (Double Impact) jako Alex/Chad
1992 Uniwersalny żołnierz (Universal Soldier) jako Luc Deveraux
1993 Uciec, ale dokąd? (Nowhere to Run) jako Sam Gillen
1993 Bohater ostatniej akcji (Last Action Hero) jako on sam
1993 Nieuchwytny cel (Hard Target) jako Chance Boudreaux
1994 Strażnik czasu (Timecop) jako Max Walker
1994 Uliczny wojownik (Street Fighter) jako płk. Guile
1995 Nagła śmierć (Sudden Death) jako Darren McCord
1996 The Quest jako Christopher Dubois
1996 Maksimum ryzyka (Maximum Risk) jako Alain/Michaił
1997 Ryzykanci (Double Team) jako Jack Quinn
1998 Za ciosem (Knock Off) jako Marcus Ray
1998 Legionista (Legionnaire) jako Alain Lefevre
1999 Uniwersalny żołnierz: Powrót (Universal Soldier: The Return) jako Luc Deveraux
1999 Piekielna walka (Coyote Moon), (Desert Heat) jako Eddie Lomax
2001 Replikant (Replicant) jako The Torch/Replicant
2001 Zakon (The Order) jako Rudy Cafmeyer
2002 Pasażer (Derailed) jako Jacques Kristoff
2003 Skazany na piekło (The Savage) jako Kyle LeBlanc
2004 Mściciel (Wake of Death) jako Ben Archer
2006 Zastępca (Second in Command) jako Sam Keenan
2006 Korpus weteranów (The Hard Corps) jako Patrick Sauvage
2006 Sinav jako Charles
2006 Kumite
2007 Aż do śmierci (Until Death) jako Anthony Lowe
2008 The Shepherd: Border Patrol jako Jack Robideaux
2008 J.C.V.D. jako on sam
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*