celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jason Patric

Jason Patric Miller Jr. (ur. 17 czerwca 1966 roku w dzielnicy Queens, w stanie Nowego Jorku w USA) – amerykański aktor i producent filmowy.

Syn aktora i scenarzysty Jasona Millera i aktorki Lindy Miller, dorastał wraz z siostrą Jennifer, bratem Jordanem i przyrodnim bratem Joshuą Johnem (ur. 1974), który także został zawodowym aktorem, reżyserem i scenarzystą. Jest wnukiem legendarnego komika, Jackie Gleasona. Po ukończeniu Don Bosco Preparatory School i Szkoły Rzymsko-Katolickiej Salezjanów w północnym New Jersey, uczęszczał do Rzymsko-Katolickiej Szkoły Średniej w Santa Monica, gdzie brał udział w zajęciach kółka dramatycznego. Po raz pierwszy zetknął się z kinem jako asystent producenta filmowego na planie dramatu w reżyserii i na podstawie scenariusza swojego ojca Sezon mistrzów (That Championship Season, 1982) z udziałem Roberta Mitchuma. Po raz pierwszy wystąpił na małym ekranie w telewizyjnym dramecie ABC Twarda miłość (Toughlove, 1985) u boku Lee Remick i Bruce'a Derna. Rok później zadebiutował na dużym ekranie w filmie sci-fi Słoneczni wojownicy (Solarbabies, 1986). W komedio-horrorze Straceni chłopcy (The Lost Boys, 1987) zagrał postać wchłoniętego do grona wampirów Michaela. Długo nie mógł przebić się do czołówki amerykańskich aktorów.

Wraz z Kieferem Sutherlandem, Charlie Sheenem i Emilio Estevezem tworzyli w latach 80. grupę zwaną "brat pack" – młodych, popularnych, dużo grywajacych aktorów, o których rozpisywały się kolorowe magazyny. W ich dorobku przeważały role drugoplanowe, które trudno byłoby zaliczyć do wielkich kreacji. Został dostrzeżony w dramacie wojennym Bestia wojny (The Beast, 1988) w roli radzieckiego żołnierza, który za wszelką cenę chciał dociec sprawiedliwości w Afganistanie. Wraz z całą ekipą filmową westernu Geromino – amerykańska legenda (Geromino: An American Legend, 1993) odebrał w stanie Oklahoma nagrodę Brązowego Kowboja. Rola opanowanego policjanta elitarnej jednostki do zadań specjalnych w filmie sensacyjnym Speed 2: Wyścig z czasem (Speed 2: Cruise Control, 1997) była nominowana do antynagrody Złotej Maliny za najgorszy duet aktorski z Sandrą Bullock. Uznanie krytyków w Las Vegas i nagrodę Sierra przyniosła mu rola Cary'ego w komedio-dramacie Kochankowie z sąsiedztwa (Your Friends & Neighbors, 1998). W 2005 roku wystąpił w roli Bricka w broadwayowskiej sztuce Tennessee Williamsa Kotka na gorącym blaszanym dachu.

Związany był z aktorką Julią Roberts, która dla niego trzy dni przed weselem porzuciła jego najlepszego przyjaciela Kiefera Sutherlanda. Spotykał się z modelką Christy Turlington.

Ma 178 cm wzrostu.

Filmografia

filmy kinowe
2008: Watchmen jako Jon Osterman/Dr. Manhattan
2007: Downloading Nancy jako Louis
2007: W Dolinie Elah jako Porucznik Kirklander
2007: Expired jako Jay
2006: Walker Payne jako Uwodziciel
2006: Dobry agent (The Good Shepherd) jako Ned Scott
2004: Diabeł i Daniel Webster (The Devil and Daniel Webster) jako Ray
2004: Alamo (The Alamo) jako Jim Bowie
2002: Na tropie zła (Narc) jako Nick Tellis
2002: Trzy dni w deszczu (3 Days of Rain)
1998: Kochankowie z sąsiedztwa (Your Friends & Neighbors) jako Cary
1997: Speed 2: Wyścig z czasem (Speed 2: Cruise Control) jako Alex Shaw
1997: Incognito jako Harry Donovan
1996: Uśpieni (Sleepers) jako Lorenzo Shakes
1995: Podróż Augusta Kinga (The Journey of August King) jako August King
1993: Geronimo: amerykańska legenda (Geronimo: An American Legend) jako Charles B. Gatewood
1991: W matni (Rush) jako Raynor
1990: Po zmroku, kochanie (After Dark, My Sweet) jako Kevin 'kid' Collins
1990: Frankenstein wyzwolony (Frankenstein Unbound) jako Lord George Gordon Byron
1990: Numerek na boku (Denial) jako Michael
1988: Bestia (The Beast) jako Koverchenko
1987: Straceni chłopcy (The Lost Boys) jako Michael Emerson
1986: Solarbabies jako Jason

filmy TV
2005: Saturday Night Live: The Best of David Spade jako Kevin
1990: Teach 109 jako Teach 109
1985: Twarda miłość (Toughlove) jako Gary Charters
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*