celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Janet Jackson

Janet Damita Jo Jackson (ur. 16 maja 1966 w Gary w stanie Indiana) - wokalistka amerykańska, kompozytorka, autorka tekstów, producentka nagrań, aktorka, tancerka. Jako piosenkarka zadebiutowała wraz z zespołem złożonym z niej i jej braci : The Jackson Five. Jako aktorka zaczęła karierę od sitcomu realizowanego dla CBS TV: Good Times . Następnie wystąpiła w Different Strokes i Fame. Jest siostrą Micheala Jacksona.

Dwa pierwsze albumy solowe Janet Jackson (1982) i drugi Dream Street (1984) nie wzbudziły zainteresowania, przełom spowodował album Control.

Zagrała w filmie Johna Singletona Poetic Justice.

Dyskografia:

Albumy studyjne
Janet Jackson (1982) 1 milion sprzedanych egzemplarzy
Dream Street (1984) 1 milion sprzedanych egz.
Control (1986) 14 milionów sprzedanych egz.
Rhythm Nation 1814 (1989) 18 milionów sprzedanych egz.
Janet (1993) 20 milionów sprzedanych egz.
The Velvet Rope (1997) 12 milionów sprzedanych egz.
All For You (2001) 12 milionów sprzedanych egz.
Damita Jo (2004) 3 miliony sprzedanych egz.
20 Y.O. (2006) 1.5 miliona sprzedanych egz.
Discipline (2008) - 700 tysięcy +

Albumy kompilacyjne
Control - The Remixes (1987)
Janet.Remixed (1995)
Janet Jackson 1986-1996 Design Of A Decade (1996) 9 milionów sprzedanych egz.

Single
1982: Young Love
1983: Come Give Your Love to Me
1983: Say You Do
1984: Don't Stand Another Chance
1984: Fast Girls
1985: Two to the Power of Love" (duet Cliff Richard)
1986: What Have You Done for Me Lately
1986: Nasty
1986: When I Think of You #1 us.
1987: Control
1987: Let's Wait Awhile
1987: The Pleasure Principle
1987: Funny How Time Flies (When You're Having Fun)
1989: Miss You Much #1 us.
1989: Rhythm Nation
1990: Escapade #1 us.
1990: Alright
1990: Come Back to Me
1990: Black Cat #1 us.
1991: Love Will Never Do (Without You) #1 us.
1991: State of the World
1993: That's the Way Love Goes #1 us.
1993: If
1993: Again #1 us.
1994: Because of Love
1994: Any Time, Any Place
1994: Throb
1994: You Want This
1995: Whoops Now
1995: What'll I Do
1995: Scream (duet Michael Jackson)
1995: Runaway
1996: Twenty Foreplay
1996: The Best Things in Life Are Free (duet Luther Vandross)
1997: Got 'Til It's Gone (duet Joni Mitchell i Q Tip)
1997: Together Again #1 us.
1998: I Get Lonely
1998: Go Deep
1998: You
1998: Every Time
1999: What's gonna be? (Busta Rhymes feat. Janet)
1999: Girlfriend/Boyfriend" (duet Blackstreet i Eve)
2000: Doesn't Really Matter #1 us.
2001: All for You #1 us.
2001: Someone to Call My Lover
2002: Son of a Gun (duet Missy Elliott i Carly Simon)
2002: Come on Get Up
2002: Feel it boy (Beeny Man feat. Janet)
2004: Just a Little While
2004: I Want You
2004: All Nite (Don't Stop)
2004: R&B Junkie
2006: Call on Me (duet Nelly)
2006: So Excited (duet Khia)
2006: Enjoy
2006: With U
2007: Feedback
2008: Rock With You
2008: Luv
2008: Can't Be Good

Filmografia
2007: Małżeństwa i ich przekleństwa (Why Did I Get Married?) jako Patricia
2000: Gruby i chudszy 2: Rodzina Klumpów (Nutty Professor II: The Klumps) jako Denise
1993: Poetic Justice - Film o miłości (Poetic Justice) jako Justice
1982-1987: Fame jako Cleo Hewitt (1984-1985)
1979-1980: A New Kind of Family jako Jojo Ashton
1978-1986: Diff'rent Strokes jako Charlene DuPrey
1977-1986: Statek miłości (Love Boat, The) jako Della
1974-1979: Good Times jako Penny Woods (1977-1979)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*