celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jane Seymour

Jane Seymour, właśc. Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg (ur. 15 lutego 1951 na przedmieściu Londynu Hayes, Hillingdon), aktorka.

Przodkowie jej ojca Johna Frankenberga, z zawodu lekarza położnika, zmarłego w 1990, pochodzili z Polski i Niemiec, byli Żydami. Matka, Mieke Frankenberg (ur. 30 stycznia 1914 w Deventer, zm. 3 października 2007 w Middlesex), była holenderską pielęgniarką, w latach II wojny światowej pracującą w Indonezji, później więźniarką japońskiego obozu jenieckiego, gdzie przyszło jej nieść pomoc rannym w skrajnie trudnych warunkach (m.in. brak lekarstw). Po wojnie osiadła w Anglii i wyszła za mąż za Johna Frankenberga, z którym oprócz córki Joyce (późniejszej Jane Seymour) miała jeszcze dwie córki [1].

Joyce Frankenberg marzyła o karierze baletnicy (debiutowała jako 13-latka), jednak kontuzja kolana przekreśliła plany, postanowiła więc spróbować aktorstwa. W tym celu wymyśliła sobie pseudonim "Jane Seymour". Ma na koncie ponad 60 ról (na ekranie od 1969). Czterokrotnie zamężna (m.in. z Richardem Attenborrough, reżyserem jej ekranowego debiutu). Obecny mąż, James Keach, wspólnie z żoną, reżyserował i produkował filmy, w których zagrała (m.in. "The New Swiss Family Robinson", "A Memory In My Heart" czy popularny serial "Dr Quinn").

Jane zdobyła statuetkę Złoty Glob, uwielbia konie, maluje, pisze książki, ma dwa domy - w Malibu i zabytkowy w Anglii. Ostatnio rzadko pojawia się na ekranie. Zaangażowana w działalność UNICEF. Otrzymała Order Imperium Brytyjskiego.


Filmografia (wybór)
1972 - The Strauss Family
1973 - Żyj i pozwól umrzeć (Live and let die)
1977 - Sindbad i Oko Tygrysa (Sinbad and the Eye of the Tiger)
1978 - Love's Dark Ride
1980 - Gdzieś w czasie (Somewhere in Time)
1981 - Na wschód od Edenu (East of Eden)
1983 - The Phantom of the Opera
1985 - Romans z zamężną kobietą (Obsessed with a Married Woman)
1988 - Onassis - najbogatszy człowiek świata (Onassis: The Richest Man in the World) [TV]
1989 - Rewolucja Francuska (La Révolution française)
1993 - Heidi (Heidi)
1993-1998 - Doktor Quinn (Dr. Quinn, Medicine Woman)
1998 - Nowe przygody szwajcarskiej rodziny Robinsonów (The New swiss family robinson)
2005 - Polowanie na druhny (The Wedding Crashers)
2006-... "Tajemnice Smallville" (Smallville)

Mieke Frankenberg
Mieke Frankenberg (ur. 30 stycznia 1914 w Deventer w Holandii - zm. 1 października 2007 w Hillingdon w Anglii) - matka aktorki Jane Seymour, z zawodu pielęgniarka [2]. Urodziła się w Holandii, lecz mieszkała w ówczesnych Holenderskich Indiach, byłej kolonii holenderskiej obejmującej obszar dzisiejszej Indonezji. Podczas II wojny światowej dostała się do niewoli japońskiej i spędziła ponad trzy lata w obozie koncentracyjnym tzw. Jappenkamp. Pomagała tam rannym nie mając do dyspozycji lekarstw, a jedynie doświadczenie zdobyte podczas pracy dla Czerwonego Krzyża. Po wojnie wyjechała do Anglii, gdzie prowadziła firmę importową. W 1950 poślubiła lekarza Johna Benjamina Frankenberga (zm. w 1990). Mieli wspólnie trzy córki: Joyce, Anne Gould i Sally. Zmarła mając 92 lata z powodu komplikacji wywołanych udarem mózgu.

 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*