celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, Baronowa Haden-Guest (ur. 22 listopada 1958 w Los Angeles) - amerykańska aktorka filmowa, także autorka książek dla dzieci.

Jest córką znanej pary aktorskiej Janet Leigh oraz Tony'ego Curtisa. Jej siostrą jest aktorka Kelly Curtis. 18 grudnia 1984 wyszła za Christophera Guesta, 5. Barona Haden-Guest. Mają dwoje adoptowanych dzieci: Annie (ur. 1984) oraz Thomasa (ur. 1994).

Jej pierwszym znaczącym wystąpieniem na dużym ekranie była rola Laurie Strode w Halloween Johna Carpentera (1978). Popularność zdobywała w latach 80. dzięki swym kolejnym filmom, m. in. Mgła (1980), Nieoczekiwana zmiana miejsc (1983), Być doskonałym (1985) czy Rybka zwana Wandą (1988). W 1994 wystąpiła u boku Arnolda Schwarzeneggera w Prawdziwych kłamstwach, jednym z najbardziej pamiętnych filmów akcji lat 90. Otrzymała za tę rolę Złoty Glob. Była także pomysłodawczynią Halloween: 20 lat później (1998), w którym to filmie ponownie wcieliła się w postać Laurie Strode z Halloween i Halloween 2 (1981). Zagrała w sumie w ponad 50 produkcjach.

W kilku wywiadach twierdziła, że po zakończeniu zdjęć do Świąt last minute (2004) ma zamiar spędzać więcej czasu z rodziną i przechodzi na emeryturę.


Wybrana filmografia
Halloween (1978)
Mgła (1980)
Terror w pociągu (1980)
Bal maturalny (1980)
Halloween 2 (1981)
Nieoczekiwana zmiana miejsc (1983)
Być doskonałym (1985)
Rybka zwana Wandą (1988)
Błękitna stal (1990)
Moja dziewczyna (1991)
Wiecznie młody (1992)
Prawdziwe kłamstwa (1994), nagroda Złotego Globu za rolę Helen Tasker
Areszt domowy (1996)
Lemur zwany Rollo (1997)
Halloween: 20 lat później (1998)
Amatorzy w konopiach (1998)
Krawiec z Panamy (2001)
Halloween: Resurrection (2002)
Zakręcony piątek (2003)
Święta Last Minute (2004)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*