celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jamie Foxx

Jamie Foxx – amerykański aktor ur. 13 grudnia 1967 r., zdobywca Złotego Globu i Oscara za rolę w filmie Ray.

Jamie Foxx urodził się jako Eric Marlon Bishop 13 grudnia 1967 roku w miasteczku Terrell, w Teksasie. Po rozwodzie rodziców wychował go dziadek. W dzieciństwie bardzo często chodził do kościoła, gdzie nauczył się śpiewać. Śpiew i muzyka stała się jego pasją. Studiował muzykę na U.S. International University w San Diego. W czasie studiów grał jako rozgrywający w uczelnianej drużynie futbolu amerykańskiego. Jamie Foxx rozpoczynał swoją karierę występując w klubach jako komik i aktor komediowy. Na początku lat 90. XX wieku regularnie pojawiał się w komediowej serii TV In Living Color, gdzie występował tam u boku Keenana Ivory’ego Wayansa, Damona Wayansa i Jima Carreya.

W 1996 roku zaczął prezentować w amerykańskiej sieci telewizyjnej WB swoje autorskie show pt. Jamie Foxx Show. Program ten stał się jednym z najpopularniejszych programów sieci. Emisja programu trwała pięć lat, w tym czasie Foxx zdobył jedną nagrodę NAACP Image oraz trzy nominacje do tej nagrody przyznawanej w katego W 2002 roku Foxx zrealizował swój pierwszy program komediowy prezentowany na kanale HBO – Jamie Foxx: I Might Need Some Security. Miał także okazję do prowadzenia popularnego programu TV Saturday Night Live w sezonie 2001-2002.

Prawdziwą sławę jednak przyniosła mu rola w filmie biograficznym Ray, gdzie wcielił się w postać genialnego muzyka Raya Charlesa. Otrzymał za tę rolę w 2005 r. Złoty Glob i Oscara w kategorii najlepszego aktora.


Wybrana filmografia
2008 Królestwo
2006 Dreamgirls: Gwiazdor Curtis Taylor Jr.
2006 Miami Vice: detektyw Ricardo Tubbs
2005 Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej: sierżant Sykes
2005 Niewidzialny (Stealth): Henry Purcell
2004 Łamanie zasad (Breakin' All the Rules): Quincy Watson
2004 Odkupienie (Redemption: The Stan Tookie Williams Story): Stan Williams
2004 Ray: Ray Charles
2004 Zakładnik (Collateral): Max
2003 Pokerzyści (Shade): Larry Jennings
2001 Ali: Drew Bundini Brown
2000 Przynęta (Bait): Alvin Sanders
1999 Męska gra (Any Given Sunday): Willie Beamen
1999 Napad (Held Up): Michael
1998 The Players Club: Blue
1996 The Great White Hype: Hassan
1996 Jak pies z kotem (The Truth about Cats and Dogs): Ed
1992 Zabaweczki (Toys): Baker
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*