celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






James Spader

James Todd Spader (ur. 7 lutego 1960 roku w Bostonie, w stanie Massachusetts) – amerykański aktor.

Syn pary nauczycielskiej Todda i Jean Spaderów zaprzyjaźnionej z rodziną Kennedych, studiował na Phillips Andover Academy w Andover w stanie Massachusetts, gdy w wieku siedemnastu lat rozpoczął karierę aktorską w Nowym Jorku. Dorabiał jako kelner, stajenny i kierowcą ciężarówki. Uczęsczał na kurs aktorski w Michael Cheker Studios. Zadebiutował w niezależnej komedii Drużyna piłkarska (Team-Mates, 1978). Niedługo potem zagrał postać brata głównej bohaterki granej przez Brooke Shields w melodramacie Niekończąca cię miłość (Endless Love, 1981) i pojawił się w telewizyjnych produkcjach – NBC Kokaina: jedna ludzka pokusa (Cocaine: One Man's Seduction, 1983) u boku Pameli Bellwood, ABC Zabójca w rodzinie (A Killer in the Family, 1983) jako syn głownego bohatera (Robert Mitchum) z udziałem Erica Stoltza, komedii Barry'ego Levinsona CBS Diner (1983) z Michaelem Madsenem, NBC Drzewo genealogiczne (The Family Tree, 1983) z Anne Archer i Joanny Cassidy, NBC Sekrety rodzinne (Family Secrets, 1984) z Stefanie Powers i Gary Sinise oraz sitcomie NBC Frasier (1994).

Zagrał w dramacie sensacyjnym Gang Tuff (Tuff Turf, 1985) z Robertem Downey'em Jr., komedii romantycznej Dziewczyna w różowej sukience (Pretty in Pink, 1986), melodramacie kryminalnym Mniej niż zero (Less Than Zero, 1987) jako dealer narkotykowy i dramacie kryminalnym Olivera Stone'a Wall Street (1987). Kreacja młodego męża, który pod wpływem żony przyjaciela na nowo odkrywa miłość w dramacie Stevena Soderbergha Seks, kłamstwa i kasety wideo (Stevena Soderbergha, 1989) przyniosła mu nagrodę jury na Festiwalu Filmowym w Cannes. W kontrowersyjnym dramacie Biały pałac (White Palace, 1990) wystąpił w roli młodego wdowca, który romansuje z dużo starszą od siebie kobietą (Susan Sarandon). W filmie sci-fi Rolanda Emmericha Gwiezdne wrota (Stargate, 1994) pojawił się jako ambitny egiptolog doktor Daniel Jackson.

Za rolę prawnika Alana Shore w serialu ABC Praktyka (The Practice, 2003-2004) otrzymał nagrodę Emmy, rola ta w spin-off serialu ABC Boston Legal (2004-2008) przyniosła mu dwukrotnie nagrodę Emmy, Satelitę i nominację do nagrody Złotego Globu.

W 1979 roku poślubił Victorię Kheel. Mają dwóch synów – Sebastiana (ur. 1989) i Elijaha (ur. 1992).


Filmografia

obsada aktorska
Team-Mates (1978) jako Jimmy
Niekończąca się miłość (1981, Endless Love) jako Keith
A Killer in the Family (1983) jako Donny Tison
Diner (1983) jako Fenwick
Cocaine: One Man's Seduction (1983) jako Buddy Gant
The Family Tree (1983) jako Jack Nichols
Sekrety rodzinne (1984, Family Secrets) jako Lowell Everall
Starcrossed (1985) jako Joey Callaghan
Tuff Turf (1985) jako Morgan Hiller
The New Kids (1985) jako Eddie Dutra
Dziewczyna w różowej sukience (1986, Pretty in Pink) jako Jeff
Manekin (1987, Mannequin) jako Mr. Richards
Baby Boom (1987) jako Ken Arrenberg
Mniej niż zero (1987, Less Than Zero) jako Rip
Wall Street (1987) jako Roger Barnes
Powrót Kuby Rozpruwacza (1988, Jack's Back) jako John/Rick Westford
Seks, kłamstwa i kasety wideo (1989, Sex, Lies, and Videotape) jako Graham Dalton
The Rachel Papers (1989) jako Deforest
Biały pałac (1990, White Palace) jako Max Baron
Zły wpływ (1990, Bad Influence) jako Michael Boll
Barwy Prawdy (1991, True Colors) jako Tim Gerrity
Miasteczko Storyville (1992, Storyville) jako Cray Fowler
Bob Roberts (1992) jako Chuck Marlin
Magia przypadku (1993, The Music of Chance) jako Jack Pozzi
Wyśniona kochanka (1994, Dream Lover) jako Ray Reardon
Wilk (1994, Wolf) jako Stewart Swinton
Gwiezdne wrota (1994, Stargate) jako Daniel Jackson
Dwa dni z życia doliny (1996, 2 Days in the Valley) jako Lee Woods
Crash: Niebezpieczne pożądanie (1996, Crash) jako James Ballard
Wyrzucony na brzeg (1997, Driftwood) jako Mężczyzna
Klucze do miasta (1997, Keys to Tulsa) jako Ronnie Stover
The Practice (1997-2004) jako Alan Shore (2003-2004)
Intensywna terapia (1997, Critical Care) jako Dr. Werner Ernst
Goście z zaświatów (1999, Curtain Call) jako Stevenson Lowe
Obserwator (2000, The Watcher) jako Joel Campbell
Supernova (2000) jako Nick Vanzant
Slow Burn (2000) jako Marcus
Sekrety miłości (2001, Speaking of Sex) jako Dr Klink
The Stickup (2001) jako Parker
Sekretarka (2002, Secretary) jako E. Edward Grey
Na własne oczy (2003, I Witness) jako Douglas Draper
Łowca obcych (2003, Alien Hunter) jako Julian Rome
Akta z Pentagonu (2003, The Pentagon Papers) jako Daniel Ellsberg
Boston Legal (2004) jako Alan Shore
Cień strachu (2004, Shadow of fear) jako William Ashbury

gościnnie
Kroniki Seinfelda (1997, Seinfeld) jako Jason 'Stanky' Hanky
Frasier (1994) jako Steven (głos)
Discovery Atlas – Chiny bez tajemnic (2006) narrator
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*