celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jackie Chan

Jackie Chan (Sing Lung, ur. 7 kwietnia 1954 w Hongkongu) - chiński aktor, reżyser, scenarzysta i producent filmowy.

Jackie jest synem Charlesa i Lily Chanów. Przez rodziców był nazywany Chan Kong-Sang (urodzony w Hongkongu). Jego Rodzice pracowali w ambasadzie francuskiej, ojciec jako kucharz, matka jako gospodyni. Mieszkali w Hongkongu na Wzgórzu Wiktorii. Jackie ćwiczył kung-fu od najmłodszych lat. Kiedy chłopiec miał 7 lat, jego ojciec wyjechał do Australii. Kilka miesięcy później wyjechała tam także jego matka. Przed wyjazdem ojciec zapisał Jackiego do Opery Pekińskiej, gdzie ten uczył się śpiewu, pantomimy, gry aktorskiej, tańca, akrobatyki, różnorodnych sztuk walki. Nauka i ćwiczenia trwały 19 godzin dziennie. Szkoła była bardzo surowa. Wychowanek często był bity przez wychowawców. Jackie spędził 10 lat w Operze Pekińskiej, poznał tam Sammo Hunga i Yuena Biao. W 1982 ożenił się z Feng-Jiao Lin, która dwa dni po ślubie urodziła syna Jaycce. W 1993 Jackie przekazał 2 miliony dolarów na cele charytatywne fundacji Operacja uśmiech

Jackie Chan zainicjował w 2004 w Hong Kongu w Viktoria Park organizację wystawy okręgu United Buddy Bears promującej pokój na świecie. Podczas otwarcia wystawy wręczył na ręce przedstawicieli UNICEF oraz dwóch innych organizacji pomagających dzieciom czeki na łączną sumę 4,14 miliona HKD. Wystawa odwiedza od tego czasu wiele metropolii na wszystkich kontynentach.

W pierwszym filmie (Duży i mały Wong Tin-Bar) zagrał w wieku 8 lat.

Ukończył szkołę w 1971 w wieku 17 lat. W tym samym roku odegrał główną rolę w filmie Mistrz z połamanymi palcami. Nie zagrał w nim jednak do końca z powodu cięć budżetowych. W 1972 nawiązał współpracę z Brucem Lee. Wystąpił w dwóch filmach (m.in w Wejściu smoka) jako kaskader i statysta.

Jackie Chan zagrał w kilkunastu niskobudżetowych produkcjach Johna Woo m.in. w Wszystko w rodzinie, gdzie brał udział w scenie erotycznej. W 1976 na planie filmowym Ręki śmierci został zauważony przez reżysera Lo Weia. wyjechał do pracy do Australii. Pracował w restauracji gdzie otrzymał przydomek "Jackie". W tym czasie współpracownik Lo Weia zaproponował mu pracę aktora. Jackie wrócił do Hongkongu i zaczął być rozpoznawany. Nawiązał współpracę z Yuenem Woo-Pingiem u którego w 1978 zagrał w dwóch filmach.

Aktor stał się bardzo popularny w Hongkongu. W 1979 wyreżyserował hit Nieustraszona Hiena, w którym pokazał kunszt walk kung-fu i komedii. Wyjechał do Stanów Zjednoczonych, ale dość szybko wrócił do Hongkongu, gdzie zaczął śpiewać. Nagrał solową płytę Kochaj mnie, która zdobyła uznanie krytyków. W roku 1985 nagrał kolejne dwie płyty solowe. W 1989 przygotowywał się do ponownego wyjazdu do USA, w tym samym czasie wiele koncertował. W 1990 wystąpił w filmie Więzień, który pokazał, że potrafi grać także w dramatach. Chan chciał podbić Amerykę. Zagrał w dwóch filmach: Wielka Draka w Bronksie i Atomowe Uderzenie. Filmy te okazał się hitami, a sam Jackie Chan stał się popularny w Ameryce.

Obecnie aktor prowadzi kilkanaście restauracji, firm, grywa w filmach i śpiewa. W 2008 spodziewana jest premiera Zakazanego Królestwa [Forbidden Kingdom], w którym zagra wraz z Jetem Li.


Filmografia

Gwiazda Jackiego Chana na Alei Gwiazd w Hongkongu
jako scenarzysta [edytuj]
2006: Niania w akcji (Bo bui gai wak)
2004: Nowa Policyjna Opowieść (San ging chaat goo si)
1999: Wspaniały (Bor lei jun)
1998: Zgadnij, kim jestem? (Ngo si sui)
1990: Zbroja Boga 2 (Fei ying gai wak)
1989: Czyniący cuda (Qiji)
1988: Policyjna opowieść 2 (Ging chaat goo si juk jaap)
1987: Projekt A 2 ('A' gai waak juk jaap)
1986: Zbroja Boga (Long xiong hu di)
1983: Projekt A ('A' gai waak)
1982: Dragon Lord
1980: Half a Loaf of Kung Fu (Dian zhi gong fu gan chian chan)
1980: Młody mistrz (Shi di chu ma);

jako reżyser
1999: Jackie Chan: Moi kaskaderzy (Jackie Chan: My Stunts)
1998: Zgadnij, kim jestem? (Ngo si sui)
1998: Jackie Chan: My Story
1994: Legenda pijanego mistrza (Jui kuen II)
1993: Zhong an zu
1990: Zbroja Boga 2 (Fei ying gai wak)
1989: Shen yong fei hu ba wang hua
1989: Qiji
1988: Ba wong fa
1988: Policyjna opowieść 2 (Ging chaat goo si juk jaap)
1987: Projekt A 2 ('A' gai waak juk jaap)
1987: Bracia (The Brothers)
1986: Zbroja Boga (Long xiong hu di)
1985: The Protector
1985: Policyjna opowieść (Ging chaat goo si)
1983: Nieustraszona hiena 2 (Long teng hu yue)
1983: Projekt A ('A' gai waak)
1982: Dragon Lord
1980: Młody mistrz (Shi di chu ma)
1979: Nieustraszona hiena (Hsiao chuan yi chao)
1977: San shi liu mi xing quan

jako aktor
2008: The Shinjuku Incident
2008: The Forbidden Kingdom
2007: Godziny Szczytu 3 (Rush Hour 3) jako Inspektor Lee
2007: Ósma twarz
2006: Rob-B-Hood
2006: 90 Mins
2005: Mit (San wa) jako Wuji
2004: Joe's Last Chance jako Friendly
2004: Nowa Policyjna Opowieść (San ging chaat goo si) jako Inspektor Wing
2004: Tajemnice władzy (Daai lo oi mei lai) jako Cameo
2004: Jackie Chan: The Inside Story jako On sam
2004: W 80 dni dookoła świata (Around the World in 80 Days) jako Passepartout
2004: Fa dou daai jin jako Lord of Armour
2003: The 100 Greatest Movie Stars jako on sam
2003: Traces of a Dragon: Jackie Chan & His Lost Family jako On sam
2003: Chin gei bin jako Jackie
2003: Medalion (The Medallion) jako Eddie Yang
2003: Rycerze z Szanghaju (Shanghai Knights) jako Chon Wang
2002: Sztuki walk (The Art of Action: Martial Arts in Motion Picture) jako on sam
2002: Smoking (The Tuxedo) jako Jimmy Tong
2001: Making Magic Out of Mire jako On sam
2001: Godziny szczytu 2 (Rush Hour 2) jako Inspektor Lee
2001: Kung Fu Choreography jako on sam
2001: Attaining International Stardom jako on sam
2001: Hong Kong Superstars jako On sam
2001: Agent z przypadku (Dak miu mai shing) jako Buck Yuen
2000: Przygody Jackie Chana (Jackie Chan Adventures) jako on sam
2000: Kowboj z Szanghaju (Shanghai Noon) jako Chon Wang
1999: Hei kek ji wong jako Famous Movie Star
1999: A Piece of the Action: Behind the Scenes of 'Rush Hour' jako on sam
1999: Gliny (Tejing xinrenlei) jako biedny rybak
1999: Jackie Chan: Moi kaskaderzy (Jackie Chan: My Stunts) jako On sam
1999: Wspaniały (Bor lei jun) jako C.N.Chan
1998: Jackie Chan: My Story jako On sam
1998: The Path of the Dragon jako On sam
1998: The Art of Influence jako on sam
1998: Godziny szczytu (Rush Hour) jako Inspektor Lee
1998: Zgadnij, kim jestem? (Ngo si sui) jako Whoami
1997: Przyjemniaczek (Yatgo ho Yan) jako Jackie
1996: Jing cha gu shi IV: Jian dan ren wu jako Chan Ka Kui
1996: Draka w Bronksie (Hong faan kui) jako Ah Keung
1996: Jackie Chan: Pierwsze uderzenie (Jing cha gu shi IV: Jian dan ren wu) jako Jackie
1995: Szybszy od błyskawicy (Piklik fo) jako Chan Foh To
1994: Legenda pijanego mistrza (Jui kuen II) jako Wong Fei-hung
1994: Cinema of Vengeance jako on sam
1993: Miejski łowca (Cheng shi lie ren) jako Ryô Saeba
1993: Zhong an zu jako Inspektor Eddie Chan
1993: The Life of Bruce Lee jako on sam
1993: Policyjna Opowieść 4: Projekt S (Chao ji ji hua) jako Inspektor Chan
1992: Xi Zang xiao zi jako Cameo appearance
1992: Bliźniacze smoki (Shuang long hui) jako Boomer / Ma Yau
1992: Policyjna opowieść 3: Superglina (Jing cha gu shi III: Chao ji jing cha) jako Kevin Chan Ka Kui
1990: Huo shao dao jako Lung/Steve
1990: Chu dao gui jing jako Inspektor
1990: Najlepsze z filmów walki (Deadliest Art: The Best of the Martial Arts Films)
1990: Zbroja Boga 2 (Fei ying gai wak) jako Jackie Condor
1989: Qiji jako Cheng Wah Kuo
1988: Wieczne smoki (Fei lung maang jeung) jako Jackie Lung
1988: Policyjna opowieść 2 (Ging chaat goo si juk jaap) jako Kevin
1987: Projekt A 2 ('A' gai waak juk jaap) jako Smok Mao
1986: Nui ji za pai jun jako Więzień
1986: Zbroja Boga (Long xiong hu di) jako Jackie 'Asian Hawk'
1985: Xia ri fu xing jako Muscles
1985: Serce smoka (Long de xin) jako Tat Fung
1985: Policyjna opowieść (Ging chaat goo si) jako Kevin Chan
1985: Moje szczęśliwe gwiazdki (Fuk sing go jiu) jako Muscles
1985: The Protector jako Billy Wong
1985: Ninja Thunderbolt
1984: Wyścig gumowej kuli II (Cannonball Run II) jako Jackie
1984: Kwai tsan tseh jako Thomas
1984: Shen yong shuang xiang pao jako Gliniarz na motorze
1984: Mai nei dak gung dui jako Sammy
1984: Two in a Black Belt
1983: Wu fu xing jako CID 07
1983: Projekt A ('A' gai waak) jako Jackie Dragon Ma
1983: Nieustraszona hiena 2 (Long teng hu yue) jako Chan Lung
1982: Iga ninpoucho
1982: Dragon Lord jako Dragon
1981: Wyścig Armatniej Kuli (The Cannonball Run) jako Kierowca Subaru
1980: Half a Loaf of Kung Fu (Dian zhi gong fu gan chian chan) jako Jiang
1980: The Big Brawl jako Jerry Kwan
1980: Młody mistrz (Shi di chu ma) jako Dragon
1979: Long quan jako Tang How-Yuen
1979: Nieustraszona hiena (Hsiao chuan yi chao) jako Shing Lung
1978: Fei du juan yun shan jako Lord Ting Chung
1978: Wąż w cieniu orła (She xing diao shou) jako Chien Fu
1978: Siedem pięści (Quan jing) jako Yi-Lang
1978: Tajemna księga węża i żurawia (She hao ba bu) jako Hsu Yin-Fung
1978: Pijany mistrz (Jui kuen) jako Wong Fei-Hong
1977: Bruce Lee, the Legend jako On sam
1977: Jian hua yan yu jiang nan jako Cao Lei
1976: Feng yu shuang liu xing jako Wa Wu-Bin/Tiger
1976: Xin ching-wu men jako A Lung
1976: Shao Lin mu ren xiang
1975: Pai an jing ji
1975: Hua fei man cheng chun
1975: Mi zong sheng shou
1975: Ręka śmierci (Shao Lin men) jako Tan
1974: Jin ping shuang yan
1974: Crash che botte! jako Stuntman
1974-1978: Police Woman (II)
1973: Xiao lao hu jako On sam
1973: Fists of the Double K
1973: Wejście smoka (Enter the Dragon)
1973: Bei di yan zhi jako Bit Part
1973: Ding tian li di jako Si To
1973: Heroina (Tie wa)
1972: Wściekłe Pięści (Jing wu men) jako Extra/Jing Wu student
1972: Blood Fingers
1972: Hapkido
1971: Guang dong xiao lao hu jako Jackie Chan
1971: Jednoręki bokser (Dop bey kuan wan)
1966: Da zui xia
1964: Qin Xiang Lian
1962: Big and Little Wong Tin Bar jako Kid

jako producent
2005: Everlasting Regret (Changhen ge)
2004: Tajemnice władzy (Daai lo oi mei lai)
2004: Nowa Policyjna Opowieść (San ging chaat goo si)
2004: Hainan ji fan
2004: W 80 dni dookoła świata (Around the World in 80 Days)
2003: Rycerze z Szanghaju (Shanghai Knights)
2003: Medalion (The Medallion)
2001: Agent z przypadku (Dak miu mai shing)
2000: Kowboj z Szanghaju (Shanghai Noon)
1999: Jackie Chan: Moi kaskaderzy (Jackie Chan: My Stunts)
1999: Gliny (Tejing xinrenlei)
1998: Jackie Chan: My Story
1998: Otwarta Wojna (Waan ying dak gung)
1992: Policyjna opowieść 3: Superglina (Jing cha gu shi III: Chao ji jing cha)
1992: Aktorka (Yuen Ling-yuk)
1992: Wei xian qing ren
1991: Huo bao lang zi
1990: Wu tai jie mei
1989: Shen yong fei hu ba wang hua
1988: Ba wong fa
1987: Yin ji kau
1986: Nui ji za pai jun

występy gościnne
2004: The Mysti Show jako on sam
2001-2004: Rank jako on sam
1995: Mad TV jako on sam

zdjęcia archiwalne
2002: Ultimate Fights from the Movies jako Wong Fei-Hung
2000: Bruce Lee: Droga wojownika (Bruce Lee: A Warrior's Journey)
1995: Top Fighter
1992: Bruce Lee and Kung Fu Mania

jako producent wykonawczy
2005: Mit (San wa)
2005: Jing mo gaa ting
2004: W 80 dni dookoła świata (Around the World in 80 Days)
2004: Hainan ji fan
2004: Nowa Policyjna Opowieść (San ging chaat goo si)
2004: Tajemnice władzy (Daai lo oi mei lai)
2003: Rycerze z Szanghaju (Shanghai Knights)
2003: Medalion (The Medallion)
2000: Kowboj z Szanghaju (Shanghai Noon)
1999: Gliny (Tejing xinrenlei)
1995: Szybszy od błyskawicy (Piklik fo)
1992: Policyjna opowieść 3: Superglina (Jing cha gu shi III: Chao ji jing cha)

występy nie wymienione w czołówce
1977: San shi liu mi xing quan
1972: Qi lin zhang jako (nie wymieniony w napisach)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*