celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Izabella Scorupco

Izabella Scorupco, właściwie Izabella Dorota Skorupko (ur. 4 czerwca 1970 roku w Białymstoku) – polsko-szwedzka aktorka, piosenkarka i fotomodelka.

Córka muzyka jazzowego Lecha Skorupko (zm. 1992) i lekarki Magdeleny Skorupko, miała zaledwie rok, gdy jej rodzice rozwiedli się. W 1978 roku wyjechała z matką do Szwecji i osiedliły się na przedmieściu Sztokholmu. W wieku 12-13 lat gościła w klasztorze katolickim, gdzie uczyła się języka francuskiego. Mając siedemnaście lat została zauważona przez szwedzkiego reżysera Staffana Hildebranda, który zaangażował ją do melodramatu Nikt tak nie kocha jak my (Ingen Kan Älska Som Vi, 1988), dzięki któremu stała się nastoletnią idolką w Szwecji.

Następnie rozpoczęła europejską karierę modelki, a jej twarz ukazała się we włoskim wydaniu magazynu Vogue. W 1989 roku nagrała nową wersję przeboju zespołu ABBA pt. "Substitute", a wydany z tym utworem singel rozszedł się w nakładzie miliona sprzedanych egzemplarzy i przyniósł jej złotego singla. W roku 1991 zrealizowała album "Iza", za który otrzymała w Szwecji Złotą Płytę. Rok później album ten ukazał się w całej Europie nakładem Virgin Records, a promujący go singel i teledysk "Shame Shame Shame" uplasowały się na wielu międzynarodowych listach przebojów i stał się hitem na skalę europejską.

Furtką do hollywoodzkiej kariery była kreacja sprytnej i nieśmiałej Rosjanki certyfikowanej programistki komputerowej Natalii Fiodorownej Simonowej w siedemnastym filmie o przygodach agenta Jamesa Bonda GoldenEye (1995) z debiutującym w głównej roli agenta 007 Pierce'em Brosnanem. Zagrała postać Heleny Kurcewiczówny, córki Wasyla Kurcewicza wychowywanej przez ciotkę (Ewa Wiśniewska), która obiecała ją Bohunowi (Aleksander Domogarow) i stała się powodem ostrego konfliktu pomiędzy Bohunem i Janem Skrzetuskim (Michał Żebrowski), odrzucając pierwszego w adaptacji powieści Henryka Sienkiewicza Ogniem i mieczem (1999) w reżyserii Jerzego Hoffmana. W 1999 roku była twarzą szwedzkiej firmy kosmetycznej Oriflame. Wkrótce wystąpiła w hollywoodzkich produkcjach - filmie sensacyjno-przygodowym Granice wytrzymałości (Vertical Limit, 2000) u boku Chrisa O'Donnella, Robin Tunney, Stuarta Wilsona i Scotta Glenna oraz thrillerze fantasy sci-fi Władcy ognia (Reign of Fire, 2002) z Christianem Bale, Matthew McConaugheyem i Gerardem Butlerem.

Była żoną polskiego hokeisty Mariusza Czerkawskiego (od 14 lipca 1996 do 1998), z którym ma córkę Julię (ur. 1997). W dniu 30 grudnia 2003 roku ponownie wyszła za mąż za Amerykanina Jeffreya Reymonda. Mają syna Jakuba (ur. 24 lipca 2003).

Ma 175 cm wzrostu.

Filmografia

filmy kinowe
1988: Nikt nie kocha tak jak my (Ingen kan älska som vi) jako Annelie
1995: Det var en mörk och stormig natt jako Petronella
1995: Łzy św. Piotra (Petri tårar) jako Carla/Carlo
1995: GoldenEye jako Natalya Fyodorovna Simonova
1999: Ogniem i mieczem jako Helena Kurcewiczówna
2000: Granice wytrzymałości (Vertical Limit) jako Monique Aubertine
2000: Nurek (Dykaren) jako Irena Walde
2002: Władcy ognia (Reign of Fire) jako Alex Jensen
2004: Egzorcysta: Początek (Exorcist: The Beginning) jako Sarah
2006: Cougar Club jako Paige Stack
2007: Solstorm jako Rebecka Martinsson

seriale TV
1991: V som i viking jako Samotna matka
1994: Bert jako Zindy Dabrowski
2000: Ogniem i mieczem jako Helena Kurcewiczówna
2005: Agentka o stu twarzach (Alias) seria IV, odcinek 15; jako Sabina

Dyskografia

single
1990: Substitute (Virgin Records Sweden)
1991: Brando Moves (Virgin Records Sweden)
1991/1992: I Write You A Love Song (Virgin Records International)
1992: Shame Shame Shame (Virgin Records International)

albumy
1991/1992: Iza (Virgin Records International)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*