celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Isabelle Adjani

Isabelle Adjani, właśc. Isabelle Yasmine Adjani (ur. 27 czerwca 1955 w Paryżu) – aktorka francuska.

Jest córką Mohammeda Adjani, algierskiego Berbera i Augusty Gusti, Niemki. Wychowywała się w Gennevilliers, od 1977 roku występowała w teatrze amatorskim. Zadebiutowała w 1970 roku w filmie Mały uciekinier w reżyserii Bernarda Toublanc-Michela. Zagrała wówczas Rose, dziewczynkę zakochaną w kolonijnym wychowawcy.

Dwa lata później grała w serialu Le secret des flamands, równocześnie występując w Comedie-Francaise. Kiedy w 1974 zaproponowano jej długoletni kontrakt, który wymagałby scenicznej wyłączności, Adjani zrezygnowała z teatru i wróciła do filmu. Grała m.in. u Romana Polańskiego, Techine'a, Wernera Herzoga oraz Andrzeja Żuławskiego.

Isabelle Adjani, podobnie jak Catherine Deneuve stała się ikoną lat 80. Kręci reklamówki, występuje w wideoklipach. Filmy z jej udziałem odnoszą sukces kasowy we Francji.

Przez pewien czas aktorka była związana z francuskim kompozytorem muzyki elektronicznej, Jean-Michelem Jarrem.


Nagrody
1976 – nominacja do Césara za Miłość Adeli H.
1976 – nominacja do Oscara za Miłość Adeli H.
1977 – nominacja do Césara za Barok
1982 – Cesar za Opętanie
1984 – Cesar za Mordercze lato (L'Ete meurtier)
1986 – nominacja do Cesara za Metro
1989 – Srebrny Niedźwiedź za Camille Claudel
1989 – Cesar za Camille Claudel
1990 – nominacja do Oscara za Camille Claudel
1995 – Cesar za Królową Margot
Wszystkie nagrody i nominacje w kategorii najlepsza aktorka


Filmografia
1969 Mały uciekinier ("Le petit bougnat")
1971 Faustyna i piękne lato ("Faustine et le bel été")
1972 L' École des femmes
1973 Skąpiec ("L'Avare")
1974 Policzek ("La Gifle")
1974 Le Secret des flamands
1975 Miłość Adeli H. (L' Histoire d'Adele H.)
1976 Lokator ("Le Locataire")
1976 Violette i François ("Violette et François")
1976 Barok ("Barocco")
1978 Kierowca ("The Driver")
1979 Siostry Bronte ("Les Soeurs Brontë")
1979 Nosferatu wampir ("Nosferatu Phantom der Nacht")
1980 Clara et les chics types
1981 Tout feu, tout flamme
1981 Opętanie ("Possession")
1981 Za rok, ...jak dobrze pójdzie ("L' Année prochaine... si tout va bien")
1982 Antonieta
1983 One Deadly Summer
1983 Deadly Circuit
1985 Subway
1987 Ishtar
1988 Camille Claudel
1993 Toksyczna afera
1994 Królowa Margot
1996 Diabolique
2002 Adolphe
2002 La Repentie
2003 Bon voyage
2003 Pan Ibrahim i kwiaty Koranu
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*