celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Hugh Jackman

Hugh Jackman (ur. 12 października 1968 w Sydney), australijski aktor.

Hugh Jackman dopiero po ukończeniu studiów dziennikarskich zainteresował się aktorstwem. Początkowo grywał w teatrze. Z czasem przyszły ciekawe propozycje z telewizji. Na planie serialu Correlli (1995), poznał swoją przyszłą żonę - Deborrah-Lee Furness. Pobrali się w 1996 roku, a w maju 2000 adoptowali syna - Oscara Maximilliana.

Do 2000 roku był znany tylko w Australii. Dopiero rola Wolverine'a w hicie Bryana Singera X-Men otworzyła mu drzwi do kariery w Hollywood. Fenomenalne przedstawienie jednego z najbardziej czczonych w USA bohaterów komiksowych sprawiło, że Jackman został zauważony i grywa teraz coraz częściej i w towarzystwie znanych aktorów. Zagrał m.in w takich produkcjach jak: Serce nie sługa, Kate i Leopold, Kod dostępu, Van Helsing, X-Men 2 i X-Men: Ostatni bastion. Kreacja jaką stworzył w adaptacjach komiksu Stana Lee zachęciła producentów do nakręcenia kolejnych części przygód słynnych mutantów oraz osobnego filmu opowiadającego historię Logana Wolverina.

Równolegle z karierą filmową rozwijał swoją karierę jako aktor musicalowy. W 1996 zagrał rolę Gastona w musicalowej wersji "Pięknej i Bestii", niedługo potem otrzymał główną rolę w australijskiej produkcji "Sunset Boulveard". Przełomem okazała się jednak rola, którą zagrał na West Endzie - Curly McLain w musicalu "Oklahoma!", który w 1998 roku był w Londynie wielkim hitem. W roku 2004 zagrał główną rolę w musicalu "Boy from OZ" opowiadającym o życiu australijskiego piosenkarza i autora piosenek Petera Allena. Jackman otrzymał za tą rolę nagrodę Tony w 2005 (główna rola męska). Nagrodzony został też jego występ jako gospodarza ceremonii rozdania nagród Tony w 2005 roku, za który dostał w tym samym roku Emmy za najlepsze jednorazowe poprowadzenie gali bądź programu rozrywkowego. W 2009 roku poprowadzi 81. Ceremonię wręczenia Oscarów.


Filmografia
McGregorowie (Snowy River: The McGregor Saga, 1993-1996) jako Duncan Jones
Law of the Land (1993-1994) jako Charles 'Chicka' McCray
Corelli (1995) jako Kevin Jones
Dr Halifax: Bać się ciemności (Halifax f.p.: Afraid of the Dark, 1998) jako Eric Ringer
Bohater z okładki (Paperback Hero, 1999) jako Jack Willis
Królowie Erskineville (Erskineville Kings, 1999) jako Wace
Oklahoma! (1999) jako Curly McLain
X-Men (2000) jako Wolverine
Serce nie sługa (Someone Like You..., 2001) jako Eddie Alden
Kod dostępu (Swordfish, 2001) jako Stanley Jobson
Kate i Leopold (Kate & Leopold, 2001) jako Leopold
X-Men 2 (X2, 2003) jako Wolverine
Van Helsing: Londyńskie zlecenie (Van Helsing: The London Assignment, 2004) jako Van Helsing (głos)
Van Helsing (2004) jako Van Helsing
Źródło (The Fountain, 2006) jako Tomas / Tommy / Tom Creo
Wpuszczony w kanał (Flushed Away, 2006) jako Roddy (głos)
X-Men: Ostatni bastion (X-Men: The Last Stand, 2006) jako Logan / Wolverine
Scoop - Gorący temat (2006)
Prestiż (The Prestige, 2006) jako Robert Angier
Happy Feet: Tupot małych stóp (Happy Feet, 2006) jako Memphis (głos)
If You Could See Me Now (2007)
Fed X (2007)
Australia (2008) jako Drover

Nagrody
2005: Tony Award (nagroda) Emmy - najlepsze prowadzenie gali bądź programu rozrywkowego
2004: Boy from OZ (nagroda) Tony najlepszy aktor w roli pierwszoplanowej
2002: Kate i Leopold (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
2001: |X-Men (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola męska
2001: |X-Men Saturn najlepszy aktor
2001: |X-Men (nominacja) MTV Movie Award nagroda dla zespołu aktorskiego
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*