celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Hugh Grant

Hugh John Mungo Grant (ur. 9 września 1960 w Londynie) – angielski aktor. Światową sławę zdobył rolami w komediach romantycznych, jak Cztery wesela i pogrzeb czy Notting Hill.

Urodził się w londyńskiej dzielnicy Hammersmith. Ma starszego brata Jamesa. Pra-pra-pradziadek Granta, dr James Stewart był asystentem znanego podróżnika Davida Livingstone'a.

Studiował literaturę i sztuki teatralne w Oksfordzie. Potem pisał teksty do reklamówek telewizyjnych.

Rozpoczął karierę występami scenicznymi z brytyjską trupą komediową The Jockeys of Norfolk.

Grant w młodości był czynnym sportowcem, grał w krykieta i piłkę nożną. Obecnie wybiera raczej golfa, od czasu do czasu bierze udział w zawodach cyklu Pro-Am. Jest fanem klubu piłkarskiego Fulham F.C..

Jest miłośnikiem i kolekcjonerem sztuki.

Przez wiele lat związany był z modelką Liz Hurley.

W 1995 r. Grant był aresztowany za publiczne uprawianie seksu z prostytutką w swoim samochodzie. Został skazany na 1180 dolarów grzywny oraz dwuletni nadzór sądowy.


Filmografia
Uprzywilejowany (Privileged, 1982) jako Lord Adrian
Prywatna wojna Jenny (Jenny's War, 1985) jako Peter Baines
The Last Place on Earth (1985) jako Apsley Cherry-Garrard
Honour, Profit & Pleasure (1985) jako Burlington
Lord Elgin and Some Stones of No Value (1986) jako William Hamilton
Maurycy (Maurice, 1987) jako Clive Durham
Biała gorączka (White Mischief, 1987) jako Hugh
Remando al viento (1988) jako Lord Byron
Bengalska noc (Nuit Bengali, La, 1988) jako Allan
Brzask (The Dawning, 1988) jako Harry
Kryjówka Białego Węża (The Lair of the White Worm, 1988) jako Lord James D'Ampton
Nocturnes (1988) jako Chopin
Szampański Charlie (Champagne Charlie, 1989) jako Charles Heidsieck
The Lady and the Highwayman (1989) jako Lord Lucius Vyne
Póki się znów nie spotkamy (Till We Meet Again, 1989) jako Bruno
Wielki człowiek (The Big Man, 1990) jako Gordon
Nasi synowie (Our Sons, 1991) jako James
Improwizacja (Impromptu, 1991) jako Frederic Chopin
The Trials of Oz (1991) jako Richard Neville
Gorzkie gody (Bitter Moon, 1992) jako Nigel
Okruchy dnia (The Remains of the day, 1993) jako Cardinal
Nocny pociąg do Wenecji (Night Train to Venice, 1993) jako Martin Gamil
Syreny (Sirens, 1994) jako Wielebny Anthony Campion
The Changeling (1994) jako Alsemero
Cztery wesela i pogrzeb (Four Weddings and a Funeral, 1994) jako Charles
Czas przemian (Restoration, 1995) jako Elias Finn
Rozważna i Romantyczna (Sense and Sensibility, 1995) jako Edward Ferrars
O Angliku, który wszedł na wzgórze, ale zszedł z góry (The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain, 1995) jako Anson
Nieprawdopodobna historia (Awfully Big Adventure, An, 1995) jako Meredith Potter
Dziewięć miesięcy (Nine Months, 1995) jako Samuel Faulkner
Krytyczna terapia (Extreme Measures, 1996) jako Dr Guy Luthan
Notting Hill (1999) jako William
Mickey Niebieskie Oko (Mickey Blue Eyes, 1999) jako Michael Felgate
Drobne cwaniaczki (Small Time Crooks, 2000) jako David
Dziennik Bridget Jones (Bridget Jones's Diary, 2001) jako Daniel Cleaver
Był sobie chłopiec (About a Boy, 2002) jako Will Freeman
Dwa tygodnie na miłość (Two Weeks Notice, 2002) jako George Wade
To właśnie miłość (Love Actually, 2003) jako Premier
Bridget Jones: W pogoni za rozumem (Bridget Jones: The Edge of Reason, 2004) jako Daniel Cleaver
Remont kapitalny (Travaux, on sait quand ça commence..., 2005) jako Nowy sąsiad
Jak zostać gwiazdą (American Dreamz, 2006) jako Martin Tweed
Prosto w serce (Music and Lyrics) (2007) jako Alex Fletcher

Nagrody
Nagroda dla najlepszego aktora przyznana przez Brytyjską Akademię Filmową BAFTA w 1994 roku za "Cztery wesela i pogrzeb"
"Złoty Glob" w kategorii najlepszy aktor w 1995 roku za "Cztery wesela i pogrzeb".
"Honorowy Cezar" otrzymany w 2006 roku przez Francuską Akademię Filmową.
Nagroda dla najlepszego aktora na Festiwalu Filmowym w Wenecji w 1987 r. za rolę w filmie Maurycy.
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*