celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Hilary Swank

Hilary Ann Swank (ur. 30 lipca 1974 w Lincoln w stanie Nebraska) - amerykańska aktorka filmowa.

Zdobywczyni Oscara dla najlepszej aktorki w roku 1999 za rolę w filmie Nie czas na łzy oraz w 2005 za rolę w filmie Clinta Eastwooda Za wszelką cenę.

Przed kamerą zadebiutowała w produkcjach telewizyjnych, zagrała w takich serialach jak: Harry i Hendersonowie, czy Evening Shade. Hilary Swank karierę filmową w Hollywood rozpoczęła grając niewielką rolę w filmie Buffy postrach wampirów w 1992 r. W 1994 roku dostała główną rolę w Karate Kid 4 Mistrz i uczennica, gdzie wcieliła się w rolę pierwszej uczennicy sensei’a granego przez Pata Moritę. Film ten jednak nie zdobył sympatii krytyków. Regularnie występowała w ósmym sezonie Beverly Hills 90210 jednak zrezygnowała w środku sezonu kiedy to, 3 tygodnie wcześniej otrzymała rolę w Nie czas na łzy. Rola w tym filmie stała się przełomem w jej karierze. Główną rola w obrazie Nie czas na łzy, przyniosła jej nominację do Złotego Globu oraz statuetkę Oscara. Oprócz tego kreacja, którą tam stworzyła została przyjęta owacyjnie przez krytyków na całym świecie a Hilary Swank niemalże w ciągu jednego dnia stała się gwiazdą.

Hilary Swank w dzieciństwie nie marzyła o karierze artystycznej, ale sportowej. Jej pasją było pływanie i gimnastyka artystyczna, w sportach tych odnosiła znaczące sukcesy. Wszystko się jednak zmieniło, kiedy Hilary została zaangażowana do szkolnego teatru i po raz pierwszy wystąpiła na deskach scenicznych. Wtedy zrozumiała, że aktorstwo jest celem jej życia. Mając 16 lat Swank rzuciła szkołę dla kariery aktorskiej. W jej dążeniach do zrobienia kariery aktorskiej wspierała ją matka. To wraz z nią wyjechała do Kalifornii. Obie kobiety na początku pobytu w Los Angeles mieszkały w samochodzie. Ten stan jednak nie trwał długo, gdyż Hilary otrzymała role w programach telewizyjnych takich jak: Evening Shade i Growing Pains.

Mężem Hilary Swank od 28 września 1997 r. jest aktor Chad Lowe, brat Roba Lowe’a, który również jest aktorem.

W 2003 roku, na jubileuszowej 75. ceremonii rozdania Oscarów pojawiła się na scenie w specjalnej, uroczystej prezentacji aktorów - wszystkich dotychczasowych laureatów Oscara.


Filmografia

Filmy
2009: Amelia jako Amelia Earhart
2008: Birds of America jako Laura
2007: P.S. Kocham Cię (P.S. I Love You) jako Holly
2007: Wolność słowa (Freedom Writers) jako Erin Gruwell
2007: Plaga (The Reaping) jako Katherine Winter
2006: Czarna Dalia (The Black Dahlia) jako Madeleine Linscott
2004: Niezłomne (Iron Jawed Angels) jako Alice Paul
2004: Za wszelką cenę (Million Dollar Baby) jako Maggie Fitzgerald
2004: Czerwony pył (Red Dust) jako Sarah Barcant
2003: 11:14 jako Buzzy
2003: Jądro Ziemi (The Core) jako major Rebecca 'Beck' Childs
2002: Bezsenność (Insomnia) jako Ellie Burr
2001: Afera naszyjnikowa (The Affair of the Necklace) jako Jeanne de la Motte Valois
2000: Dotyk przeznaczenia (The Gift) jako Valerie
1999: Nie czas na łzy (Boys Don't Cry) jako Teena Brandon/Brandon Teena
1998: Serce lasu (Heartwood) jako Sylvia Orsini
1997: Za cenę śmierci (Dying to Belong) jako Lisa Connors
1997: Lunatyk (The Sleepwalker Killing) jako Lauren Schall
1997: Leaving L.A jako Tiffany Roebuck
1997: Lolita w Hollywood (Quiet Days in Hollywood) jako Lolita
1996: Terror w rodzinie (Terror in the Family) jako Deena
1996: Kounterfeit jako Colleen
1996: Czasem oni wracają (Sometimes They Come Back... Again) jako Michelle Porter
1994: Karate Kid IV: Mistrz i uczennica (The Next Karate Kid) jako Julie Pierce
1994: Ofiara gniewu (Cries Unheard: The Donna Yaklich Story) jako Patty
1992: Buffy - postrach wampirów (Buffy the Vampire Slayer) jako Kimberly

Seriale telewizyjne
1992-1993: Camp Wilder jako Danielle
1991: Harry i Hendersonowie (Harry and the Hendersons)
1990-2000: Beverly Hills, 90210 jako Carly Reynolds
1990-1994: Evening Shade jako Aimee
1990-2001: ABC TGIF jako Danielle
1985-1992: Dzieciaki, kłopoty i my (Growing Pains) jako Sasha Serotsky

 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*