celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Henry Fonda

Henry Fonda (ur. 19 maja 1905 w Grand Island, Nebraska, zm. 12 sierpnia 1982 w Los Angeles), amerykański aktor filmowy, ojciec Jane i Petera.

Wystąpił m.in. w westernach Miasto bezprawia Johna Forda (1946), Gwiazda szeryfa Anthony Manna (1957), w kameralnym filmie "jednego stołu" Dwunastu gniewnych ludzi Sidneya Lumeta (1956), dramacie wojennym Bitwa o Midway J. Smighta (1976) i psychologiczno-obyczajowym Nad złotym stawem M. Rydella (1981, za rolę w tym filmie w 1982 nagrodzony Oscarem dla najlepszego aktora). W 1981 otrzymał Oscara za całokształt twórczości.


Wybrana filmografia
1938: Jezebel jako Preston Dillard
1939: Młodość Lincolna (Young Mr. Lincoln) jako Abraham Lincoln
1948: Fort Apache jako Podpułkownik Owen Thursday
1957: Dwunastu gniewnych ludzi (12 Angry Men) jako przysięgły nr 8
1957: Gwiazda szeryfa (The Tin Star) jako Morgan Hickman
1962: Jak zdobywano Dziki Zachód (How the West Was Won) jako Jethro Stuart
1968: Pewnego razu na Dzikim Zachodzie (C'era una volta il West) jako Frank
1970: Spóźniony bohater (Too Late to Hero) jako Kapitan John G. Nolan
1970: Był sobie łajdak (There Was a Crooked Man...) jako Woodward Lopeman
1978: Rój (The Swarm) jako Dr Walter Krim
1979: Meteor jako Prezydent
1981: Nad złotym stawem (On Golden Pond) jako Norman Thayer Jr.
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*