celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Helen Hunt

Helen Hunt (ur. 15 czerwca 1963 r. w Los Angeles, Kalifornia) - amerykańska aktorka, reżyser. Zdobywczyni Złotego Globu i Oscara za rolę kelnerki w komedii Lepiej być nie może.

Helen Hunt jest córką reżysera Gordona Hunta. Karierę aktorską rozpoczęła już jako dziecko. Mając 8 lat zaczęła pobierać nauki aktorstwa.

Pierwszą poważną rolę zagrała w 1981 roku przez co udowodniła, że nie jest tylko córką reżysera, ale również znakomitą aktorką. Wcieliła się postać nastoletniej sportsmenki, która odnosi ciężkie obrażenia w wypadku samochodowym w opartym na faktach filmie The Miracle of Kathy Miller. Przełomem w jej karierze aktorskiej okazała się rola córki Kathleen Turner i Nicolasa Cage'a w filmie z roku 1986 Peggy Sue wyszła za mąż w reżyserii Francisa F. Coppoli. W 1991 roku aktorka wylądowała w komediowym serialu Szaleję za Tobą, gdzie zagrała żonę Paula Reisera. Serial pokazywany był przez 7 lat i bił rekordy popularności, a aktorce przyniósł kilka nagród Emmy, American Comedy Awards i Złotych Globów. W 1996 roku zagrała w dramacie katastroficznym Jana De Bonda Twister, gdzie badała przyczyny powstawania tornada. Rok 1997 przyniósł jej największy sukces w aktorskiej karierze. Za rolę kelnerki i samotnej matki w Lepiej być nie może otrzymała Oscara dla najlepszej aktorki. W 1999 roku zakończyły się zdjęcia do serialu Szaleję za tobą.

Helen Hunt gra również na scenie w teatrze: zagrała Violę w szekspirowskiej komedii Sen nocy letniej w 1998, a także w Naszym mieście Thorntona Wildera i Poskromieniu złośnicy Williama Shakespeare'a. W 2003 roku wystąpiła na Broadwayu w Life x 3 Francisa F. Coppoli.

Helen Hunt jest jedyną aktorką która otrzymała w tym samym roku Oscara, Złoty Glob i nagrodę Emmy, było to w 1997 r.

13 maja 2004 roku Helen Hunt urodziła córkę. Dziewczynka nosi imiona Makena'lei Gordon. Ojcem dziecka jest producent filmowy Matthew Carnahan.


Filmografia

aktorka
Pioneer Woman (1973) jako Sarah Sargeant
Amy Prentiss (1974-1975) jako Jill Prentiss
A teraz wszyscy razem (All Together Now, 1975) jako Susan Lindsay
Szwajcarscy Robinsonowie (The Swiss Family Robinson, 1975) jako Roberta
Śmiertelny krzyk (Death Scream, 1975) jako Teila Rodriguez
Having Babies (1976) jako Sharon McNamara
The Fitzpatricks (1977-1978) jako Kerry Gerardi
The Spell (1977) jako Kristina Matchett
Rollercoaster (1977) jako Tracy Calder
The Miracle of Kathy Miller (1981) jako Kathy Miller
Angel Dusted (1981) jako Lizzie Eaton
Child Bride of Short Creek (1981) jako Naomi
I Think I'm Having a Baby (1981) jako Phoebe
St. Elsewhere (1982-1988) jako Clancy Williams (1984-1986)
Anielski pył (Desperate Lives, 1982) jako Sandy Cameron
It Takes Two (1982-1983) jako Lisa Quinn
Posłuchaj głosu serca (Choices of the Heart, 1983) jako Kathy
Księżniczka futbolu (Quarterback Princess, 1983) jako Tami Maida
Bill: On His Own (1983) jako Jenny Wells
Słodki rewanż (Sweet Revenge, 1984) jako Debbie Markham
Waiting to Act (1985) jako Tracy
Trancers (1985) jako Leena
Dziewczyny chcą się bawić (Girls Just Want to Have Fun, 1985) jako Lynne Stone
The Frog Prince (1986) jako Henrietta
Peggy Sue wyszła za mąż (Peggy Sue Got Married, 1986) jako Beth Bodell
Projekt X (Project X, 1987) jako Teri
Ujęcie (Shooter, 1988) jako Tracey
Witaj w domu (Miles from Home, 1988) jako Jennifer
Stealing Home (1988) jako Hope Wyatt
Prawo krwi (Next of Kin, 1989) jako Jessie Gates
Zemsta Ojca (Incident at Dark River, 1989) jako Jesse McCandless
Uwiedziony (Murder in New Hampshire: The Pamela Wojas Smart Story, 1991) jako Pamela Smart
My Life and Times (1991) jako Rebecca Miller
Trancers 2: Powrót Jacka (Trancers II, 1991) jako Lena Deth
Into the Badlands (1991) jako Blossom
Komik na sobotę (Mr. Saturday Night, 1992) jako Annie
Tylko ty (Only You, 1992) jako Claire Enfield
Trancers III (1992) jako Lena
Bob Roberts (1992) jako Reporterka Rose Pondell
Taniec na wodzie (The Waterdance, 1992) jako Anna
Szaleję za tobą (Mad About You, 1992-1999) jako Jamie Stemple Buchman
Sexual Healing (1993) jako Rene
Mroczne sekrety (In the Company of Darkness, 1993) jako Gina Pulasky
Pocałunek śmierci (Kiss of Death, 1995) jako Bev Kilmartin
Twister (1996) jako Jo Harding
Lepiej być nie może (As Good as It Gets, 1997) jako Carol Connelly
Wieczór trzech króli (Twelfth Night, 1998) jako Viola
Cast Away: Poza światem (Cast Away, 2000) jako Kelly
Dr T i kobiety (Dr T and the Women, 2000) jako Bree Davis
Podaj dalej (Pay It Forward, 2000) jako Arlene McKinney
Czego pragną kobiety (What Women Want, 2000) jako Darcy McGuire
Klątwa skorpiona (The Curse of the Jade Scorpion, 2001) jako Betty Ann "Fitz" Fitzgerald
Empire Falls (2005) jako Janine Roby
Bobby (2006) jako Samantha
Then She Found Me (2007) jako April

reżyser
Szaleję za tobą (Mad About You, 1992-1999)
Then She Found Me (2007)

scenarzystka
Szaleję za tobą (Mad About You, 1992-1999)
Then She Found Me (2007)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*