celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Heath Ledger

Heath Andrew Ledger (ur. 4 kwietnia 1979 w Perth, zm. 22 stycznia 2008 w Nowym Jorku) – aktor australijski, nominowany do Oscara.

Pochodził z rodziny o korzeniach szkockich i irlandzkich. W wieku 16 lat przerwał naukę w szkole i wyjechał do Sydney, próbując swoich sił w aktorstwie. Miał już wówczas za sobą drobne role w filmie Clowning Around (1992) i serialu Ship to Shore (1993). Wystąpił w kilku popularniejszych australijskich serialach, m.in. Home and Away i Siódme poty. Od końca lat 90. występował w produkcjach amerykańskich - najpierw serialu Roar, potem filmach, m.in. Zakochana złośnica (1999), Patriota (2000, u boku Mela Gibsona), Czekając na wyrok (2001), Obłędny Rycerz (2001), Ned Kelly (2003), Nieustraszeni bracia Grimm (2005).

Za jedną z głównych ról w filmie Anga Lee Tajemnica Brokeback Mountain (2005) otrzymał nominacje do kilku prestiżowych nagród – Oscara (w kategorii najlepsza główna rola męska), Złotego Globu (za najlepszą rolę męską w dramacie), nagrody BAFTA (za główną rolę męską).

Ze związku z aktorką Michelle Williams miał córkę Matildę (ur. 28 października 2005). Wcześniej był związany z inną aktorką, Naomi Watts (2002-2004).

22 stycznia 2008 gospodyni znalazła go nieprzytomnego w apartamencie na Manhattanie. Wezwany lekarz stwierdził zgon. W mieszkaniu obok ciała aktora znaleziono opakowanie tabletek nasennych, jednak zarówno policja, jak i znajomi aktora zdarzenie określają raczej jako tragiczny wypadek, a nie świadome przedawkowanie[1]. Według nowojorskiego zespołu medycyny sądowej aktor zmarł na skutek stopniowego gromadzenia się w organizmie mieszanki sześciu leków na receptę, które przyjmował, co doprowadziło do zatrucia organizmu, zapaści i śmierci.

Filmografia

Filmy fabularne
Home and Away (1988) jako Scott Irwin
Clowning Around (1992)
Wyspa przygód (Ship to Shore, 1993-1994) jako Rowerzysta
Siódme poty (Sweat, 1996) jako Snowy Bowles
Żyć w Blackrock (Blackrock, 1997) jako Toby Ackland
Prawo miecza (Roar, 1997) jako Conor
Cztery łapy (Paws, 1997) jako Oberon
Dwie ręce (Two Hands, 1999) jako Jimmy
Zakochana złośnica (10 Things I Hate About You, 1999) jako Patrick Verona
Patriota (The Patriot, 2000) jako Gabriel Martin
Obłędny Rycerz (A Knight's Tale, 2001) jako William Thatcher
Czekając na wyrok (Monster's Ball, 2001) jako Sonny Grotowski
Cena honoru (The Four Feathers, 2002) jako Harry Faversham
Ned Kelly (2003) jako Ned Kelly
Zjadacz grzechów (The Order, 2003) jako Ojciec Alex Bernier
Królowie Dogtown (Lords of Dogtown, 2005) jako Skip Engblom
Tajemnica Brokeback Mountain (Brokeback Mountain, 2005) jako Ennis Del Mar
Casanova (2005) jako Casanova
Nieustraszeni bracia Grimm (The Brothers Grimm, 2005) jako Jacob Grimm
Candy (2006) jako Dan
I'm Not There (2007) jako Bob Dylan
Mroczny rycerz (The Dark Knight, 2008) jako Joker
Miał zagrać w:

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) jako Tony

Inne
HBO First Look (1994, gościnnie, jako on sam)
Roar: The Making of (1997, jako on sam)
The Art of War (II) (2000, jako on sam)
The Rock Music Scene in 1370, The (2001, jako on sam
The Rules of Love (2001, jako on sam)
The Making of "A Knight's Tale" (2001, jako on sam)
The Marquee Event (2001, jako on sam)
The Sexy Armor and a Rock Band on Tour (2001, jako on sam)
Heath Ledger Profile (2001, jako on sam)
The Making of "Lords of Dogtown" (2005, jako on sam)
Oscar, que empiece el espectáculo (zdjęcia archiwalne) (2008, jako on sam)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*