celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Harrison Ford

Harrison Ford (ur. 13 lipca 1942 w Chicago, w stanie Illinois, w USA) – amerykański aktor filmowy.

Jeden z najpopularniejszych gwiazdorów światowego kina. Dorastał na przedmieściach Chicago. Dla aktorstwa zrezygnował z nauki w Ripon College. Zadebiutował w "Dead Heat on a Merry-Go-Round". Po pierwszych niepowodzeniach zawodowych, zajął się stolarstwem, które do dziś stanowi jego hobby. W latach 70. grywał niewielkie role u takich reżyserów jak Antonioni, Lucas, czy Coppola. Rok 1977 oznaczał przełom w jego karierze. Zagrał wtedy u Lucasa w "Gwiezdnych wojnach". Wystąpił tez w dalszych częściach futurystycznej epopei "Imperium kontratakuje" (1980) i "Powrót Jedi" (1983). Niebywałą popularność przyniosła mu także kreacja Indiany Jonesa w kolejnych odcinkach przygód tytułowego bohatera. W 1982 roku Ford zagrał w kultowym dziś filmie Ridleya Scotta "Łowca androidów". Znacząca była też rola w "Świadku" Petera Weira, za którą aktor otrzymał nominację do Oscara. W dorobku artystycznym Forda znajdują się zarówno ambitne kreacje dramatyczne, jak też role amantów i twardych, silnych facetów. Lata dziewięćdziesiąte oznaczały dla niego głównie występy w thrillerach i filmach akcji, jak na przykład "Ścigany", czy "Czas patriotów". W 2000 roku Ford nagrodzony został przez American Film Institute za całokształt twórczości. Ford był dwukrotnie żonaty, ale niestety oba małżeństwa skończyły się rozwodem. Ma czworo dzieci (trzech synów i córkę).


Filmografia
Dead Heat on a Merry-Go-Round – 1966
Time for Killing – 1967
Luv – 1967
Zabriskie Point – 1970
Amerykańskie graffiti (American Graffiti) – 1973
Rozmowa (Conversation) – 1974
Dynastia (Dynasty) – 1976
Gwiezdne wojny: część IV - Nowa nadzieja (Star Wars: Episode IV: A New Hope) – 1977
Komandosi z Nawarony (Force 10 from Navarone) – 1978
Czas Apokalipsy (Apocalypse Now) – 1979
Frisco Kid – 1979
Gwiezdne wojny: część V - Imperium kontratakuje (Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back) – 1980
Indiana Jones: Poszukiwacze zaginionej arki (Raiders of the Lost Ark) – 1981
Łowca androidów (Blade Runner) – 1982
Gwiezdne wojny: część VI - Powrót Jedi (Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi) – 1983
Indiana Jones i Świątynia Zagłady (Indiana Jones and the Temple of Doom) – 1984
Świadek (Witness) – 1985
Pracująca dziewczyna (Working Girl) – 1988
Frantic – 1988
Indiana Jones i ostatnia krucjata (Indiana Jones and the Last Crusade) – 1989
Uznany za niewinnego (Presumed Innocent) – 1990
Odnaleźć siebie – 1991
Czas patriotów (Patriot Games) – 1992
Ścigany (Fugitive) – 1993
Stan zagrożenia (Clear and Present Danger) - 1994
Sabrina - 1995
Zdrada (Devil's Own) – 1997
Air Force One – 1997
Sześć dni, siedem nocy (Six Days Seven Nights) – 1998
Zagubione serca (Random Hearts) – 1999
Co kryje prawda (What Lies Beneath) – 2000
Firewall – 2006
Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki -2008
Crossing over - 2009
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*