celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Halle Berry

Halle Berry (właśc. Halle Maria Berry, ur. 14 sierpnia 1966 roku w Cleveland, Ohio, USA) – amerykańska aktorka. Laureatka Oscara za rolę pierwszoplanową w filmie Monster's Ball (Czekając na wyrok).

Córka Afroamerykanina Jerome'a, pracownika szpitala i Angielki z Liverpoolu, Judith Ann Hawkins, pielęgniarki.

Halle dość wcześnie została zauważona przez przemysł rozrywkowy. Jako 17-latka reprezentowała stan Ohio w wyborach Miss Nastolatek, a w rok później zdobyła ten tytuł. W 1986 roku jako Miss USA wzięła udział w wyborach Miss Świata, podczas których awansowała do finału. Jej kariera potoczyła się od tego momentu błyskawicznie. Najpierw pracowała jako modelka, a już w 1989 roku wystąpiła w serialu Living Dolls. Na dużym ekranie pojawiła się po raz pierwszy w roku 1991 w Malarii Spike'a Lee. W rok później partnerowała Eddie'emu Murphy'emu w komedii Bumerang (1992).

Rok 2001 przyniósł jej wiele nagrod za film Czekając na wyrok. W 2002 roku wystąpiła u boku Pierce'a Brosnana w 20. z serii filmie o Jamesie Bondzie – Śmierć nadejdzie jutro.

Halle Berry jest diabetyczką. Po rozwodzie z graczem bejsbolowym Davidem Justicem (1992-1996), wyszła za mąż za muzyka jazzowego Erica Benéta (24 stycznia 2001) – w 2003 roku rozstali się.

W 2003 roku, na jubileuszowej 75. ceremonii rozdania Oscarów pojawiła się na scenie w specjalnej, uroczystej prezentacji aktorów – wszystkich dotychczasowych laureatów Oscara.

W 2004 jako pierwsza aktorka odebrała nagrodę dla najgorszej aktorki (Złota Malina) za rolę w Kobieta-Kot, który wygrał też w 3 innych kategoriach.

16 marca 2008 roku urodziła córeczkę Nahlę Ariel Aubry. Ojcem dziewczynki jest Gabriel Aubry.


Filmografia
2010: Nappily Ever After jako Venus Johnson
2009: Frankie and Alice jako Frankie/Alice
2008: Class Act jako Tierney Cahill
2008: Tulia jako Vanita Gupta
2007: Druga szansa (Things We Lost in the Fire) jako Audrey Burke
2007: Ktoś całkiem obcy (Perfect Stranger) jako Ro
2006: X-Men: Ostatni bastion (X-Men: The Last Stand) jako Storm
2005: Roboty (Robots) jako Cappy (głos)
2004: Kobieta-Kot (Catwoman) jako Patience Phillips
2003: Gothika jako Miranda Grey
2003: X-Men 2 (X2) jako Storm / Ororo Munroe
2002: Śmierć nadejdzie jutro (Die Another Day) jako Jinx
2001: Czekając na wyrok (Monster's Ball) jako Leticia Musgrove
2001: Kod dostępu (Swordfish) jako Ginger Knowles
2000: X-Men (X-Men) jako Ororo Munroe / Storm
1999: Kariera Dorothy Dandridge (Introducing Dorothy Dandridge) jako Dorothy Dandridge
1998: Senator Bulworth (Bulworth) jako Nina
1998: Miłość jest dla głupców (Why Do Fools Fall In Love) jako Zola Taylor
1997: Czarne perły (B*A*P*S) jako Nisi
1996: Żona bogatego mężczyzny (The Rich Man's Wife) jako Josie Potenza
1996: Dogonić słońce (Race the Sun) jako Sandra Beecher
1996: Krytyczna decyzja (Executive Decision) jako Jean
1995: Dwie matki (Losing Isaiah) jako Khaila Richards
1994: Flintstonowie (The Flintstones) jako Sharon Stone
1993: The Program jako Autumn Haley
1993: Tata na wagarach (Father Hood) jako Kathleen Mercer
1992: Bumerang (Boomerang) jako Angela Lewis
1991: Malaria (Jungle Fever) jako Vivian
1991: Ostatni skaut (The Last Boy Scout) jako Cory
1991: Strictly Business jako Natalie
1991-1992: Knots Landing jako Debbie Porter
1989: Living Dolls jako Emily Franklin

Nagrody
2004: Gothika (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
2004: Kobieta-Kot Złota Malina dla najgorszej aktorki
2003: Śmierć nadejdzie jutro (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
2002: Czekając na wyrok (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w dramacie
2002: Czekając na wyrok Oscar najlepsza aktorka
2002: Czekając na wyrok Srebrny Niedźwiedź najlepsza aktorka Berlin
2002: Czekając na wyrok (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*