celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Gwyneth Paltrow

Gwyneth Kate Paltrow (ur. 27 września 1972 roku w Los Angeles, w stanie Kalifornia) – amerykańska aktorka, reżyser i scenarzystka filmowa.

Urodziła się w żydowskiej rodzinie jako jedyna córka i starsze dziecko reżysera i producenta telewizyjnego Bruce'a Paltrowa (ur. 26 listopada 1943 - zm. 3 października 2002 na raka przełyku) oraz aktorki Blythe Danner (ur. 3 lutego 1943), ma młodszego brata Jake'a (ur. 26 września 1975). Mając jedenaście lat występowała na scenie u boku matki na nowojorskiej scenie.

Po ukończeniu prywatnej szkoły średniej dla dziewcząt Spence School w Nowym Jorku z przyjaciółką Emmy Rossum, studiowała antropologię na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara. Jednak po kilku miesiącach zajęć i zdecydowała się poświęcić karierze aktorskiej. Rok potem zadebiutowała na kinowym ekranie w dramacie Wrzask (Shout, 1991) u boku Johna Travolty i Heather Graham oraz pojawiła się jako Wendy w obrazie Stevena Spielberga Hook (1991). Przełomem w jej karierze okazała się miał rola żony oficera śledczego (Brad Pitt), pracującego w wydziale zabójstw w thrillerze Davida Finchera Siedem (Se7en, 1995), za którą była nominowana do nagrody Saturna. Kreacja Emmy Woodhouse w filmowej adaptacji powieści Jane Austen Emma (1996) przyniosła jej nagrodę Złotej Satelity. Zebrała dobre recenzje za występ w remake'u klasycznym obrazie Wielkie nadzieje (Great Expectations, 1998) u boku Ethana Hawke i Roberta De Niro oraz otrzymała nagrodę Blockbuster Entertainment za postać Emily Bradford Taylor w thrillerze kryminalnym Morderstwo doskonałe (A Perfect Murder, 1998) z Michaelem Douglasem i Viggo Mortensenem.

Prawdziwym sukcesem była kreacja Violi De Lesseps, miłości młodego Williama Szekspira (Joseph Fiennes) w filmie kostiumowym Johna Maddena Zakochany Szekspir (Shakespeare in Love, 1998), za którą została uhonorowana m.in. nagrodą Oscara, nagrodą Złotego Globu nagrodą Empire i zdobyła nominację do nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA). W 2002 roku odniosła sukces na scenie londyńskiego teatru Donmar Warehouse w spektaklu Dowód wyreżyserowanym przez Johna Maddena, dwa lata później przeniesionym na duży ekran.


Życie prywatne [edytuj]
Spotykała się z Bradem Pittem (1994-97), Benem Affleckiem (1998-2000), Chrisem Heinz, synem senatora stanu Pensylwania Henry'ego Johna Heinza III i Teresy Heinz (2000-2001), Robertem Seanem Leonardem (2001), Luke'em Wilsonem (2001, 2002), Bryanem Adamsem (2002), księciem Albertem II (2002), Aaronem Eckhartem (2002), hiszpańskim księciem Filipem (2002), greckim księciem Nicholasem (2002), Jamesem Purefoy (2002), brazylijskim reżyserem Walterem Sallesem (2002) i Scottem Speedmanem (2002-2003). W dniu 5 grudnia 2003 roku poślubiła Chrisa Martina, lidera rockowej grupy Coldplay. Mają dwójkę dzieci: córkę Apple Blythe Alison (ur. 14 maja 2004) i syna Mosesa Bruce'a Anthony'ego (ur. 8 kwietnia 2006).


Filmografia

scenarzystka
2005: Dealbreaker

reżyser
2005: Dealbreaker

aktorka
2008: Iron Man jako Pepper Potts
2007: Dobranoc, kochanie (The Good Night) jako Dora
2006: Bez skrupułów (Infamous) jako Kitty Dean
2006: Biegając z nożyczkami {Running with Scissors} jako Hope
2006: Miłość i inne nieszczęścia (Love and Other Disasters) jako Hollywood Jacks
2005: Dowód (Proof) jako Catherine
2004: Sky Kapitan i świat jutra (Sky Captain and the World of Tomorrow) jako Polly Perkins
2003: Sylvia jako Sylvia Plath
2003: Szkoła stewardes (A View from the Top) jako Donna Jensen
2002: W poszukiwaniu Debry Winger (Searching for Debra Winger) jako ona sama
2002: Austin Powers i Złoty Członek (Austin Powers in Goldmember) jako Dixie Normous
2002: Opętanie (Possession) jako Maud Bailey
2001: Party na słodko (The Anniversary Party) jako Skye Davidson
2001: Genialny klan (The Royal Tenenbaums) jako Margot Helen Tenenbaum
2001: Płytki facet (Shallow Hal) jako Rosemary Shanahan
2000: Gra o miłość (Bounce) jako Abby
2000: Tylko w duecie (Duets) jako Liv
1999: Utalentowany pan Ripley (The Talented Mr. Ripley) jako Marge
1998: Zaborcza miłość (Hush) jako Helen Barling
1998: Out of the Past jako Sarah Orne Jewett (głos)
1998: Morderstwo doskonałe (A Perfect Murder) jako Emily Bradford
1998: Przypadkowa dziewczyna (Sliding Doors) jako Helen Quilley
1998: Zakochany Szekspir (Shakespeare in Love) jako Viola De Lesseps
1998: Wielkie nadzieje (Great Expectations) jako Estella
1996: Sydney jako Clementine
1996: Emma jako Emma Woodhouse
1996: Żałobnik (The Pallbearer) jako Julie Demarco
1995: Księżyc i Valentino (Moonlight and Valentino) jako Lucy Trager
1995: Jefferson w Paryżu (Jefferson in Paris) jako Patsy Jefferson
1995: Siedem (Seven) jako Tracy Mills
1994: Pani Parker i Krąg Jej Przyjaciół (Mrs. Parker and the Vicious Circle) jako Paula Hunt
1993: Malice jako Paula Bell
1993: Krew z krwi, kość z kości (Flesh and Bone) jako Ginnie
1993: Ojcowski terror (Deadly Relations) jako Carol Fagot Holland
1992: Cruel Doubt jako Angela Pritchard
1991: Magia muzyki (Shout) jako Rebecca
1991: Hook jako Młoda Wendy
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*