celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Enya

Enya wł. Eithne Patricia Ní Bhraonáin, w upr. Enya Brennan (ur. 17 maja 1961 w Gweedore, Irlandia) instrumentalistka, kompozytorka i wokalistka irlandzka, grająca muzykę celtycką, zahaczającą o pop i new age. Większą popularność zdobyła w 1988 piosenką Orinoco Flow. Enya jako grupa muzyczna to trzy osoby, Eithne Ni Bhráonain, producent muzyczny Nicky Ryan i autorka tekstów Roma Ryan. Wydawnictwa Enya są znane jako jedne z najlepiej sprzedających się w historii muzyki rozrywkowej, łączny nakład to ponad 50 mln sprzedanych egzemplarzy.

Urodzona w wielodzietnej rodzinie o tradycjach muzycznych jako czwarta z dziewięciorga dzieci. Jej dziadkowie występowali w grupie muzycznej, przemierzając Irlandię, ojciec był liderem zespołu Slieve Foy Band, nim otworzył pub, matka natomiast występowała w zespole tanecznym oraz w grupie muzycznej w Gweedore Comprehensive School. Eithne ma czterech braci i cztery siostry.

W 1968 troje z nich – Máire, Ciarán i Pól – stworzyło grupę muzyczną An Clann As Dobhair, w 1970 przekształconą na Clannad, do którego w 1979 dołączyła Eithne (instrumenty klawiszowe, śpiew). W 1982 opuściła zespół wraz z Nickiem Ryanem, ówczesnym producentem i menadżerem. Współpracując z nim i jego żoną Romą zarejestrowała dwa utwory zatytułowane An Ghaoth Ón Ghrian (ang. The Solar Wind) i Miss Clare Remembers, które w 1983 zostały wydane w albumie Touch Travel. W 1984 Brennan jako Enya po raz pierwszy zaprezentowała się, pisząc muzykę do filmu "The Frog Prince" wydaną jako soundtrack pod tym samym tytułem. W 1986 zobowiązana kontraktem skomponowała muzykę do serialu telewizyjnego BBC pt. The Celts. W 1987 przed wydaniem debiutanckiego albumu pt. Enya, wystąpiła gościnnie na debiutanckim albumie Sinéad O'Connor pt. The Lion And the Cobra. W 1988 nastąpił przełom w jej twórczości, tuż po wydaniu albumu Watermark zawierającego utwór pt. Orinoco Flow (znanego również jako Sail Away); kompozycja znalazła się na szczycie UK Charts, sam album zaś sprzedał się w nakładzie ośmiu mln sztuk. Jest autorką utworu May it Be, napisanego specjalnie do filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia, za który otrzymała nominację do Oscara.


Dyskografia

Albumy
(1987) Enya (LP)
(1988) Watermark (LP)
(1991) Shepherd Moons (LP)
(1992) The Celts (LP)
(1995) The Memory of Trees (LP)
(1997) Paint the Sky with Stars (LP)
(2000) A Day Without Rain (LP)
(2005) Amarantine (LP)
(2006) Amarantine: Special Christmas Edition (LP)
(2008) And Winter Came (LP)

SP / EP
(1987) I Want Tomorrow (SP)
(1988) Orinoco Flow (SP)
(1988) Evening Falls... (SP)
(1989) Storms in Africa (SP)
(1989) Oíche Chiún (Silent Night) (SP)
(1989) 6 Tracks (SP)
(1990) 3 Tracks (EP)
(1991) Exile (SP)
(1991) Caribbean Blue (SP)
(1991) How Can I Keep From Singing? (SP)
(1992) Book of Days (SP)
(1992) The Celts (SP)
(1994) Marble Halls (SP)
(1994) The Christmas (EP)
(1995) Anywhere Is (SP)
(1996) On My Way Home (SP)
(1997) Only If... (SP)
(1998) Orinoco Flow (SP)
(2000) Only Time (SP)
(2001) Wild Child (SP)
(2001) Only Time (SP)
(2002) May It Be (SP)
(2005) Amarantine (SP)
(2006) It's in the Rain (SP)
(2006) If I Could Be Where You Are (SP)
(2006) Someone Said Goodbye (SP)
(2008) Trains And Winter Rains

Kompilacje
(1995) Shepherd Moons & Moonshadows
(1996) Watermark & Shepherd Moons
(1996) The Enya Collection (BOX)
Watermark (LP)
Shepherd Moons (LP)
The Celts (LP)
(1997) A Box of Dreams (BOX)
(1998) Enya (BOX)
Watermark (LP)
The Celts (LP)
(2002) Only Time – The Collection
(2005) Paint The Sky With Stars – Best Of (BOX)
Paint The Sky With Stars (LP)
May It Be (SP)
Only Time (SP)

Pozostałe
(1985) The Frog Prince Soundtrack
utwory:
Dreams
The Frog Prince
(1982) Far and Away Soundtrack
utwór:
Book of Days
(1992) Toys Soundtrack
utwór:
Ebudć
(2001) Themes from Calmi Cuori Appassionati Soundtrack
utwory:
Caribbean blue
The Celts
Book of Days
Triad
Watermark
Orinoco Flow
(2001) The Lord of The Rings: The Fellowship of The Ring Soundtrack
utwory:
May It Be
Aníron
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*