celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Emily Watson

Emily Anita Watson (ur. 14 stycznia 1967) - brytyjska aktorka, najbardziej znana z debiutanckiej roli w filmie Larsa von Triera Przełamując fale.

Watson próbowała trzykrotnie dostać się do szkoły aktorskiej. Mimo to w 1992 rozpoczęła pracę w prestiżowej Royal Shakespeare Company. W 1996 Lars von Trier zaproponował jej rolę w filmie Przełamując fale, po tym jak tę samą propozycję odrzuciła Helena Bonham Carter. Jej filmowy debiut w roli Bess McNeill, prostej dziewczyny ze Szkocji, która zostaje prostytutką, wierząc, że w ten sposób uzdrowi swojego męża, przyniosła jej uznania krytyków i nominację do Oscara.

Kolejną ważną rolą w jej karierze była rola w filmie Hilary i Jackie z 1998, gdzie wcieliła się w postać znanej wiolonczelistki Jacqueline du Pre. Ta rola przyniosła jej kolejną nominację do Oscara. Watson zagrała również w takich znanych produkcjach jak: Gosford Park Altmana czy Czerwony smok Ratnera. W 2004 otrzymała nominację do Złotego Globu za rolę pierwszej żony Petera Sellersa w filmie Peter Sellers - Życie & Śmierć. W 2005 udzieliła swojego głosu w animowanym filmie Gnijąca panna młoda.

Emily Watson nie zrezygnowała z występów w teatrze i pojawia się często na znanych scenach Londynu i Nowego Jorku

Filmografia
aktorka
Przełamując fale (Breaking the Waves, 1996) jako Bess McNeill
Metroland (1996)jako Marion
Młyn nad Flossą (Mill on the Floss, 1997) jako Maggie Tulliver
Bokser (The Boxer, 1997) jako Maggie
Hilary i Jackie (Hilary and Jackie, 1998) jako Jackie du Pré
Prochy Angeli (Angela's Ashes, 1999) jako Angela
Cradle Will Rock (1999) jako Olive Stanton
Trixie (2000) jako Trixie Zurbo
Obrona Łużyna (The Crane, 2000)jako Natalia Katkow
Gosford Park (2001) jako Elsie
Lewy sercowy (Punch-Drunk Love, 2002) jako Lena Leonard
Czerwony smok (Red Dragon, 2002) jako Reba McClane
Equilibrium (2002) jako Mary O'Brian
Blossoms & Blood (2003) jako Lena Leopard
Peter Sellers - Życie i Śmierć (The Life and Death of Peter Sellers), 2004) jako Anne Sellers
Burzliwy czas (Wah-Wah, 2005) jako Ruby Compton
Dwie prawdy (Separate Lies, 2005) jako Anne Manning
Propozycja (The Proposition, 2005) jako Martha Stanley
Gnijąca panna młoda (Corpse Bride, 2005) jako Victoria Everglot (głos)
Miss Potter (2006) jako Siostra Normana
Kruistocht in spijkerbroek (2006) jako Mary Vega
Koń wodny: Legenda głębin (The Water Horse: Legend of the Deep, 2007) jako Anne MacMorrow
Fireflies in the Garden (2008) jako Jane Lawrence
Synecdoche, New York ('2008)
Cold Souls (2008)
Wichry Kołymy (Within the Wirlwind, 2009) jako Evgenia Ginzburg
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*