celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Elizabeth Taylor

Elizabeth Rosemond Taylor (ur. 27 lutego 1932 w Hampstead w Wielkiej Brytanii) – obecnie bardziej kojarzona ze Stanami Zjednoczonymi, powszechnie ceniona i wyróżniona wieloma nagrodami aktorka, w tym dwoma Oscarami – w 1961 za rolę Glorii Wondrous (Butterfield 8) i w 1967 za rolę Marthy (Kto się boi Virginii Wolf?). Słynie ze swych fioletowych oczu.

Elizabeth Taylor zadebiutowała w wieku zaledwie 10 lat w filmie There's One Born Every Minute, choć jej najbardziej znaną "dziecięcą" rolę jest ta w filmie Lassie wróć. Od tego momentu, aż do 1989 regularnie pojawiała się na ekranie. Począwszy od 1989 grywa sporadycznie.

Aktorka była mężatką ośmiokrotnie, raz owdowiała (jej mąż Michael Todd zginął w katastrofie lotniczej), w pozostałych przypadkach rozwodziła się.

1950/51 – Conrad Hilton Jr.
1952/57 – Michael Wilding (dwoje dzieci: Michael i Christopher)
1957/58 – Michael Todd (córka Liza)
1959/64 – Eddie Fisher
1964/74 – Richard Burton (adoptowana córka)
1975/76 – Richard Burton
1976/82 – John Warner
1991/96 – Larry Fortensky

Filmografia
1942 There's One Born Every Minute – Gloria Twine
1943 Lassie wróć (Lassie Come Home) – Priscilla
1944 Dziwne losy Jane Eyre (Jane Eyre) – Helen Burns
1944 Wielka nagroda (National Velvet) – Velvet Brown
1944 White Cliffs of Dover, The – Betsy (lat 10)
1946 Courage of Lassie – Kathie Merrick
1947 Życie z ojcem (Life with Father) – Mary
1947 Cynthia – Cynthia Bishop
1948 Randka z Judy (A Date with Judy) – Carol Pringle
1948 Julia Misbehaves – Susan Packett
1949 Małe kobietki (Little Women) – Amy March
1949 Konspirator (Conspirator) – Melinda Greyton
1950 Ojciec panny młodej (Father of the Bride) – Kay Banks
1950 Big Hangover, The – Mary Belney
1951 Kłopotliwy wnuczek (Father's Little Dividend) – Kay Dunstan
1951 Miejsce pod słońcem (Place in the Sun, A) – Angela Vickers
1952 Love is Better Than Ever – Anastacia Macaboy
1952 Ivanhoe – Rebecca
1953 The Girl who had everything – Jean Latimer
1954 Piękny Brummel (Beau Brummell) – Lady Patricia
1954 Rhapsody – Louise Durant
1954 Kiedy ostatni raz widziałem Paryż (Last Time I Saw Paris, The) – Helen Ellswirth/Wills
1954 Ścieżka słoni (Elephant Walk) – Ruth Wiley
1956 Olbrzym (Giant) – Leslie Lynnton Benedict
1957 W poszukiwaniu deszczowego drzewa (Raintree County) – Susanna Drake
1958 Kotka na gorącym blaszanym dachu (Cat on a Hot Tin Roof) – Maggie Pollitt
1959 Nagle, zeszłego lata (Suddenly, Last Summer) – Catherine Holly
1960 BUtterfield 8 – Gloria Wondrous
1963 Kleopatra (Cleopatra) – Kleopatra
1963 Z życia VIP'ów (V.I.P.s, The) – Frances Andros
1965 Brodziec (Sandpiper, The) – Laura Reynolds
1966 Kto się boi Virginii Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) – Martha
1967 Poskromienie złośnicy (Taming of the Shrew, The) – Katharina
1967 W zwierciadle złotego oka (Reflections in a Golden Eye) – Leonora Penderton
1967 Haiti – wyspa przeklęta (Comedians, The) – Martha Pineda
1967 Reflections for a Golden Eye – Leonora Penderton
1968 Boom – Flora 'Sissy' Goforth
1968 Tajna ceremonia (Secret Ceremony) – Leonora
1970 Jedyna gra w mieście (Only Game in Town, The) – Fran Walker
1972 Hammersmith Is Out – Jimmie Jean Jackson
1972 Pod mlecznym lasem (Under Milk Wood) – Rosie Probert
1973 Nocne widma (Night Watch) – Ellen Wheeler
1973 Divorce His – Divorce Hers – Jane Reynolds
1973 Środa popielcowa (Ash Wednesday) – Barbara Sawyer
1974 Identikit – Lise
1976 Błękitny ptak (Blue Bird, The) – Królowa Światła/Matka/Wiedźma
1976 Zwycięstwo nad Entebbe (Victory at Entebbe) – Edra Vilnofsky
1977 A Little Night Music – Desiree Armfeldt
1978 Return Engagement – Dr Emily Loomis
1980 Pękniete lustro (Mirror Crack'd, The) – Marina Rudd
1983 Między przyjaciółmi (Between Friends (TV, aka Nobody Makes Me Cry (TV))) – Deborah Shapiro
1985 Północ-Południe (North and South) – Madam Conti
1985 Malice in Wonderland – Louella Parsons
1987 Poker Alice – Alice
1988 Młody Toscanini (Giovane Toscanini, Il) – Nadina Bulichoff
1989 Słodki ptak młodości (Sweet Bird of Youth) – Alexandra Del Lago
1994 Flintstonowie (Flintstones, The) – Pearl Slaghoople
2001 Wieczny blask gwiazd (These Old Broads) – Beryl Mason
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*