celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Edward Burns

Edward Burns (ur. 29 stycznia 1968 roku w Woodside, Queens County, w stanie Nowego Jorku, amerykański aktor, reżyser, scenarzysta i producent filmowy.

Urodził się w irlandzkiej rodzinie jako środkowe z trójki dzieci Edwarda J. Burnsa. Swoje dzieciństwo spędził w katolickich szkołach w Nowym Jorku, gdzie przez 25 lat jego ojciec pracował jako sierżant w policji. Po ukończeniu Chaminade High School i studiów na kierunku literatury angielskiej w Hunter College, zaczął pracować, między innymi przy realizacji programu Entertainment Tonight. W chwilach wolnych pisał scenariusz i przygotowywał się do debiutu jako reżyser, aktor i producent filmowy.

Dzięki pomocy rodziny za około 15 tysięcy dolarów zrealizował w swoim domu film Piwne rozmowy braci McMullen (1995). Opowieść o trzech braciach oraz ich życiu uczuciowym, w której można odnaleźć wiele wątków osobistych okazała się wielkim sukcesem. Kopia filmu trafiła na największy przegląd kina niezależnego – Sundance Film Festival. Burns odebrał na nim główną nagrodę – Grand Jury Prize. Później obraz został także wyróżniony Independent Spirit Award. Nagrody i pochlebne opinie krytyki zachęciły 20th Century Fox's Searchlight Pictures, dział znanej wytwórni 20th Century Fox zajmujący się promocją kina niezależnego, do szerszej dystrybucji filmu.

Dzięki pomocy Foxa zrealizował także swój kolejny obraz – komedię Ta jedyna (1996), gdzie pełnił funkcję reżysera, producenta, scenarzysty i aktora – zagrał zakochanego maklera giełdowego Francisa. Podobnie zresztą jak w następnych filmach: Nie patrz wstecz (No Looking Back, 1998) oraz Sidewalks of New York (2000).

W 1998 roku zagrał po raz pierwszy w hollywoodzkiej superprodukcji – Szeregowiec Ryan Stevena Spielberga, w której wcielił się w postać Richarda Reibena. Razem z bratem Brianem założył firmę produkcyjną "Irish Twins".

Spotykał się z Heather Graham (1998-99). Od 7 czerwca 2003 roku jest żonaty z modelką Christy Turlington. Mają córkę Grace (ur. 25 października 2003) i syna Finna (ur. 2006).


Wybrana filmografia (obsada aktorska)
2009: The Prince of Providence jako Detektyw Aiken
2008: The Gift jako John Reed
2008: 27 Sukienek (27 Dresses) jako George
2008: Nieodebrane połączenie (One Missed Call) jako Jack Andrews
2007: Purple Violets jako Michael Murphy
2006: Holiday (The Holiday) jako Ethan
2006: Tydzień kawalerski (Groomsmen, The) jako Paulie
2005: I uderzył grom (A Sound of Thunder) jako Travis Ryer
2005: Król rzeki (The River King) jako Abel Grey
2004: Gdzie jest Kitty? (Looking for Kitty) jako Jack
2003: Przekręt doskonały (Confidence) jako Jake Vig
2002: Co za życie (Life or something like it) jako Tony Scanlon
2002: Środa popielcowa (Ash Wednesday) jako Francis Sullivan
2001: Sidewalks of New York jako Tommy
2001: 15 minut (15 Minutes) jako Jordy Warsaw
1998: Nie patrz wstecz (No Looking Back) jako Charlie Ryan
1998: Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan) jako Szeregowy Reiben
1996: Ta jedyna (She's the One) jako Mickey Fitzpatrick
1995: Piwne rozmowy braci McMullen (The Brothers McMullen) jako Barry McMullen
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*