celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Eduardo Noriega

Eduardo Noriega, właściwie Eduardo Noriega Gómez (ur. 1 sierpnia 1973 roku w Santander, stolicy wspólnoty autonomicznej Kantabria) – hiszpański aktor filmowy, najlepiej znany z występu w dwóch filmach Alejandro Amenábara - uhonorowanym nagrodą Goya dramacie Teza i thrillerze Otwórz oczy. W Stanach Zjednoczonych prawdopodobnie stał się najbardziej popularny z roli Enrique w thrillerze politycznym 8 części prawdy.

Przyszedł na świat w Santander, stolicy wspólnoty autonomicznej Kantabria jako najmłodszy z siedmiorga braci. We wczesnym dzieciństwie poświęcił się muzyce. W okresie dorastania przeniósł się do Madrytu, gdzie rozpoczął karierę aktorską występując w kilku filmach krótkometrażowych w reżyserii Carlosa Montero En casa de Diego (1993) i Mateo Gila Soñé que te mataba (1994) oraz dramacie Opowieści z Kronen (Historias del Kronen, 1995) u boku Jordi Mollà. Rola Alberto w krótkometrażowym thrillerze Alejandro Amenábara Luna (1995) przyniosła mu nagrodę 'Caja de Madrid' na festiwalu filmów krótkometrażowych w Alcalá de Henares. Zwrócił na siebie uwagę krytyków w roli studenta madryckiej szkoły medialnej, podejrzanego o utrwalanie ludzkich kaźni na taśmie filmowej w dramacie Alejandro Amenábara Teza (Tesis, 1996). Za postać Césara, który przebywa w więzieniu oskarżony o morderstwo, którego nie pamięta w melodramacie sci-fi/thrillerze psychologicznym Otwórz oczy (Abre los ojos, 1997) był nominowany do nagrody Goya. Kolejną nominację do nagrody Goya zdobył za kreację agenta hiszpańskich służb specjalnych w thrillerze Wilk (El Lobo, 2004).


Filmografia

filmy kinowe
2008: 8 części prawdy (Vantage Point) jako Enrique
2008: Transsiberian jako Carlos
2007: Klub Lolity (Canciones de amor en Lolita's Club) jako Raúl Fuentes/Valentín Fuentes
2006: Kapitan Alatriste (Alatriste) jako Conde de Guadalmedina
2005: Metoda (El Metodo) jako Carlos
2005: Che Guevara jako Ernesto 'Che' Guevara
2004: Billy i Colette (Mon ange) jako Rzymianin
2004: Souli jako Carlos
2004: Wilk (El Lobo) jako Txema
2003: Z pustymi rękami (Les Mains vides) jako Gerard
2002: Novo jako Graham
2002: Wojownicy (Guerreros) jako Teniente Alonso
2001: Wizjonerzy (Visionarios) jako Joshe
2001: Kręgosłup diabła (El Espinazo del Diablo) jako Jacinto
2000: Spalona forsa (Plata quemada) jako Ángel
2000: Miłość i cienie (El Invierno de las anjanas) jako Eusebio
2000: Droga i koc (Carretera y manta) jako Luis
1999: Diabelska gra (Nadie conoce a nadie) jako Simón Cárdenas
1999: Żółta fontanna (La fuente amarilla) jako Sergio
1998: Cha-cha-chá jako Antonio
1997: Otwórz oczy (Abre los ojos) jako César
1996: Po drugiej stronie ogrodu (Más allá del jardín) jako Ignacio
1996: Teza (Tesis) jako Bosco Herranz
1996: Pytanie o szczęście (Cuestión de suerte) jako Julio
1995: Opowieści z Kronen (Historias del Kronen) jako Joven pelea 1.

seriale TV
1996: Colegio mayor jako Comañero de Irene

filmy krótkometrażowe
1998: Allanamiento de morada jako Simón Romero
1996: Cita jako Alberto
1995: Dawid (David)
1995: Luna jako Alberto
1994: Una historia más
1994: Soñé que te mataba
1993: En casa de Diego
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*