celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Eddie Murphy

Eddie Murphy, właśc. Edward Regan Murphy (ur. 3 kwietnia 1961 w Nowym Jorku) - amerykański aktor estradowy, telewizyjny i filmowy, scenarzysta, kompozytor piosenek, reżyser, producent filmowy i telewizyjny.

Karierę rozpoczął, gdy miał 15 lat. Popularność przyniosły mu występy w słynnym programie telewizyjnym "Saturday Night Live" (1980-1984), za które dwukrotnie otrzymał nominację do nagrody Emmy.

Eddie od najmłodszych lat udowadniał, że ma talent komediowy. Całymi godzinami potrafił zabawiać swoją rodzinę naśladowaniem głosów i gestów sławnych ludzi, których zobaczył w telewizji. Kiedy dorósł rozpoczął pracę jako komik w okolicznych barach. Przyniosła mu ona okręgową popularność i zmobilizowała Murphy'ego do tego, by spróbować swoich sił wśród większej publiczności. Wyjechał więc do Nowego Jorku by tam robić karierę, ale pierwsze próby nie okazały się zbyt udane. Podjął więc pracę jako sprzedawca butów i rozpoczął naukę w college'u czekając jednocześnie na swoją wielką szansę. Otrzymał ją w roku 1980, kiedy został przyjęty do zespołu tworzącego "Saturday Night Live". Udział w tym programie przyniósł mu tak wielką popularność, że zainteresowali się nim producenci filmowi. W 1982 r. Murphy zadebiutował na dużym ekranie w filmie "48 godzin". Obraz stał się wielkim przebojem, a z aktora uczynił gwiazdę. Kolejne role w "Nieoczekiwanej zmianie miejsc" i "Gliniarzu z Beverly Hills" uczyniły Murphy'ego jednym z najpopularniejszych a także najlepiej zarabiających aktorów na świecie. Tak było do roku 1989, kiedy Eddie zadebiutował jako reżyser robiąc obraz "Noce Harlemu", który okazał się kompletnym fiaskiem. Następne filmy również nie były najlepsze. Krytycy zaczęli głośno mówić o tym, że Murphy się skończył. Sytuacja zmieniła się w 1996 r. kiedy aktor wystąpił w remake'u komedii Jerry'ego Lewisa "Gruby i chudszy". Film okazał się jednym z największych sukcesów kasowych roku i przywrócił Eddiemu utraconą popularność.

Wyróżniono go: nagrodą Grammy, nagrodą Stowarzyszenia Amerykańskich Krytyków Filmowych, dwiema nominacjami do Grammy, dwiema nominacjami do Złotego Globu i trzema nominacjami do nagrody Emmy. Aktor zadebiutował w roku 1982 w komedii sensacyjnej "48 godzin" u boku Nicka Nolte. Film okazał się wielkim komercyjnym sukcesem i zapewnił mu pozycję najlepiej zarabiającego czarnego aktora w Hollywood. Debiut reżyserski Murphy'ego to film pod tytułem "Harlem Nigts". Był on także producentem i współscenarzystą tego obrazu oraz zagrał w nim jedną z ról. Wielki sukces aktora to rola Axela Foleya w trzech odsłonach filmu "Gliniarz z Beverly Hills", natomiast film "Gruby i chudszy" przyniósł aktorowi nagrodę Stowarzyszenia Amerykańskich Krytyków Filmowych za najlepszą rolę męską. Aktor użyczył także głosu smokowi Muszu w oryginalnej wersji językowej "Mulan", animowanym filmie z wytwórni Walta Disneya. Aktor wydał pięć albumów płytowych, dwa z nagraniem swoich występów estradowych, trzy - z piosenkami w swoim wykonaniu.

Aktor jest znany z odgrywania kilku ról w jednym filmie (Gruby i chudszy, Książę w Nowym Jorku). Ta umiejętnoścć przysporzyła charakteryzatorom filmu Gruby i chudszy Oscara, ale też jemu 3 Złote Maliny za film Norbit (aktor pierwszoplanowy, drugoplanowy oraz aktorka drugoplanowa)

Jego żoną była Nicole Mitchell Murphy (18 marca 1993 - 17 kwietnia 2006, rozwód), z którą doczekał się czterech córek i syna:

Bria (ur. 18 listopada 1989),
Miles Mitchell (ur. 7 listopada 1992),
Shane Audra (ur. 10 października 1994),
Zola Ivy (ur. 24 grudnia 1999),
Bella Zahra (ur. 29 stycznia 2002).
Z wcześniejszych związków ma dwóch synów: Christiana Murphy z Tamarą Hood i Erica Murphy. Ze związku z Melanie Brown ma córkę Angel Iris Murphy Brown (ur. 3 kwietnia 2007). Był żonaty również z Tracey Edmonds, rozwiedli się po trzech tygodniach.

Filmografia

Aktor
2008: Mów mi Dave (Meet Dave) jako Dave/Kapitan
2007: Norbit (Norbit) jako Norbit/Rasputia/Pan Wong
2007: Małolaty na obozie () jako Charlie Hinton
2007: Shrek Trzeci (Shrek the Third) jako Osioł (głos)
2006: Dreamgirls (Dreamgirls) jako James "Thunder" Early
2004: Idol z Zasiedmiogórogródu (Far Far Away Idol) jako Osioł (głos)
2004: Shrek 2 (Shrek 2) jako Osioł (głos)
2003: Małolaty u taty (Daddy Day Care) jako Charlie Hinton
2003: Nawiedzony dwór (The Haunted Mansion) jako Jim Evers
2003: Shrek 3-D (Shrek 4-D) jako Osioł (głos)
2002: Pluto Nash (The Adventures of Pluto Nash) jako Pluto Nash
2002: Showtime (Showtime) jako Trey
2002: Ja, szpieg (I Spy) jako Kelly Robinson
2001: Shrek (Shrek) jako Osioł (głos)
2001: Dr Dolittle 2 (Dr. Dolittle 2) jako doktor John Dolittle
2000: Gruby i chudszy 2: rodzina Klumpów (Nutty Professor II: The Klumps) jako Sherman Klump/Buddy Love
1999: Życie (Life) jako Rayford Gibson
1999: Wielka Heca Bowfingera (Bowfinger) jako Kit Ramsey
1999-2001: Blokersi (The PJs) jako Thurgoode Orenthal Stubbs (1999) (głos)
1998: Cudotwórca (Holy Man) jako G.
1998: Doktor Dolittle (Doctor Dolittle) jako doktor John Dolittle
1998: Mulan (Mulan) jako Mushu (głos)
1997: Metro: Gliniarz z metropolii (Metro) jako Scott Roper
1996: Gruby i chudszy (The Nutty Professor) jako Sherman Klump/Buddy Love/Lance Perkins/Papa Klump/Mama Klump/Babcia Klump/Ernie Klump
1995: Wampir w Brooklynie (Vampire in Brooklyn) jako Maximillian / kaznodzieja Pauly / Guido
1994: Gliniarz z Beverly Hills III (Beverly Hills Cop III) jako Axel Foley
1993: Dangerous: The Short Films (Dangerous: The Short Films) jako Pharaoh
1992: Bumerang (Boomerang) jako Marcus Graham
1992: Fałszywy senator (The Distinguished Gentleman) jako Thomas Jefferson Johnson
1990: Kolejne 48 godzin (Another 48 hrs.) jako Reggie Hammond
1990: Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration) jako on sam / Gospodarz
1989: Noce Harlemu (Harlem Nights) jako Quick
1988: Książę w Nowym Jorku (Coming to America) jako Clarence/Książę Akeem/Randy Watson/Saul
1987: Gliniarz z Beverly Hills II (Beverly Hills Cop II) jako Axel Foley
1986: Złote Dziecko (The Golden Child) jako Chandler Jarrell
1984: Najlepszą obroną jest atak (Best Defense) jako Landry
1984: Gliniarz z Beverly Hills (Beverly Hills Cop) jako Axel Foley
1983: Nieoczekiwana zmiana miejsc (Trading Places) jako Billy Ray Valentine
1982: 48 godzin (48 Hours) jako Reggie Hammond
1980-1984: Saturday Night Live (Saturday Night Live) jako Różne

Scenarzysta
1999-2001: Blokersi (The PJs)
1989: Noce Harlemu (Harlem Nights)
1988: Książę w Nowym Jorku (Coming to America)
1987: Gliniarz z Beverly Hills II (Beverly Hills Cop II)

Reżyser
1989: Noce Harlemu (Harlem Nights)

Producent
2007: Norbit
2003: Nawiedzony dwór
2002: Pluto Nash (The Adventures of Pluto Nash)
1999: Życie (Life)
1995: Wampir w Brooklynie (Vampire in Brooklyn)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*