celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Dustin Hoffman

Dustin Lee Hoffman (ur. 8 sierpnia 1937 roku w Los Angeles, w stanie Kalifornia) – amerykański aktor, reżyser i producent filmowy, dwukrotny laureat Oscara.

Pochodzi z rodziny polskich Żydów. Młodszy syn pianistki jazzowej Lillian (z domu Gold; zm. 1990 na atak serca) i scenografa Columbia Pictures/byłego sprzedawcy mebli rosyjskiego Żyda Harveya Hoffmana, swoje imię otrzymał od imienia hollywoodzkiego aktora Dustina Farnuma. Jego starszy brat Ronald został adwokatem i ekonomistą.

W 1955 roku ukończył szkołę średnią Los Angeles High School. W 1956 roku porzucił Santa Monica City College. Od początku myślał o aktorstwie i dlatego w 1958 roku wstąpił do Pasadena Playhouse w Pasadena, w stanie Kalifornia, gdzie zaprzyjaźnił się z studentem Gene'em Hackmanem. Debiutował w sztuce Tak jest dla bardzo młodego człowieka (Yes Is For a Very Young Man, 1960) na scenie Sarah Lawrence College, a rok później wystąpił na Broadwayu w spektaklu Kucharz dla pana generała (A Cook For Mr. General, 1961). Następnie studiował w słynnym nowojorskim Actors Studio, aby poznać tajniki metody wszczepiane całym pokoleniom amerykańskich aktorów przez Lee Strasberga. Swoją pracę na ekranie zapoczątkował gościnnym występem w dwóch odcinkach serialu ABC Nagie miasto (Naked City, 1961, 1963). Grał na scenie Theatre Company of Boston (1964), m.in. w takich przedstawieniach jak Końcówka (Endgame) Samuela Becketta, Towarzysz Quare (The Quare Fellow) i W dżungli miejskiej (In the Jungle of Cities) Bertolta Brechta, w nowojorskim American Place Theater (1965) w spektaklu Harry, południe i noc (Harry, Noon and Night). Był asystentem reżysera Ulu Grosbarda sztuki Arthura Millera Widok z mostu (A View From the Bridge, 1965), pracował jako menadżer sceniczny na Broadwayu przy realizacji przedstawienia Tematem były róże (The Subject Was Roses, 1965). W 1968 roku spróbował swoich sił jako reżyser broadwayowskiego spektaklu Jimmy Shine.

Jego kinowym debiutem był udział w komedii Arthura Hillera The Tiger Makes Out (1967) u boku Eli Wallacha. Pozycję gwiazdora zdobył przebojem, natychmiast, dzięki kreacji niedojrzałego, nadwrażliwego i niepozornego fizycznie Benjamina Braddocka, absolwenta wyższej uczelni, który wpada w sidła romansu w melodramacie Mike'a Nicholsa Absolwent (The Graduate, 1967), za którą otrzymał nagrodę Złotego Globu jako obiecujący aktor, Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA) i nominację do nagrody Oscara. Do tej roli byli brani pod uwagę także Warren Beatty i Robert Redford. Wyzwaniem była nominowana do Oscara rola kulawego złodziejaszka Ratso Rizzo, żałosnego, a zarazem tragicznego w swojej niemal zwierzęcej amoralności w dramacie Johna Schlesingera Nocny kowboj (Midnight Cowboy, 1969).

W zupełnie niezauważonym przez krytyków westernie Arthura Penna Mały Wielki Człowiek (Little Big Man, 1970) z Faye Dunaway przemienia się z młodzieniaszka Jacka Crabba w stuletniego starca. W okresie mody na kino przemocy i gwałtu zagrał mrukliwego astrofizyka w thrillerze Sama Peckinpaha Nędzne psy (Straw Dogs, 1971). Rola kontrowersyjnego prezentera kabaretowego Lenny'ego Bruce'a, który prowokował Amerykę bezkompromisową krytyką i wulgarnym językiem w dramacie biograficznym Boba Fosse Lenny (1974) z Valerie Perrine przyniosła mu kolejną nominację do Oscara. W dramacie historycznym Alana J. Pakuli Wszyscy ludzie prezydenta (All the President's Men, 1976) zagrał dziennikarza Carla Bernsteina odpowiedzialnego wraz z Bobem Woodwardem (Robert Redford) za ujawnienie afery. Za postać Teda Kramera, który porzuca żonę i poświęca się wychowaniu sześcioletniego Billy'ego w dramacie Sprawa Kramerów (Kramer vs. Kramer, 1979) został uhonorowany nagrodą Oscara i nagrodą Złotego Globu.

Rola zdeprymowanego bezrobotnego aktora, który podbija Amerykę kobiecą rolą w telewizyjnej operze mydlanej w komedii Sydneya Pollacka Tootsie (1982) przyniosła mu jeszcze jedną nagrodę Złotego Globu i Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA) oraz nominację do nagrody Oscara. Za postać objazdowego sprzedawcy, żyjącego iluzją, że jemu i jego rodzinie jest pisane odnieść sukces w telewizyjnej adaptacji sztuki Arthura Millera CBS Śmierć komiwojażera (Death of a Salesman, 1985) w reżyserii Volkera Schlöndorffa dostał nagrodę Emmy i Złotego Globu. Dzięki przejmującej kreacji cierpiącego na autyzm Raymonda Babbitta w dramacie Barry'ego Levinsona Rain Man (1988) sprawił, że problem chory znalazł się w centrum zainteresowania społecznego i odebrał nagrodę Oscara i Złotego Globu. Za postać producenta filmowego-dziwaka ze świata show biznesu w czarnej komedii Barry'ego Levinsona Fakty i akty (Wag the Dog, 1997) był po raz siódmy nominowany do nagrody Oscara.

Był żonaty z baletnicą Anne Byrne (od 4 maja 1969 do 6 października 1980), z którą ma córkę Karinę i pasierbicę fotograf Jennę Byrne (ur. 15 października 1970). W dniu 12 października 1980 roku ożenił się ponownie z prawniczką Lisą Gottsegen. Mają czwórkę dzieci; dwóch synów - Jacoba Jake'a Hoffman (ur. 20 marca 1981) i Maxwella (ur. 30 sierpnia 1984) oraz dwie córki - Rebeccę (ur. 17 marca 1983) i Alexandrę (ur. 1987).

Ma 170 cm wzrostu.
Jest liberałem i wspiera Partię Demokratyczną, jak również Ralpha Nadera.
Jest wegetarianinem.
Jego najbliższym przyjacielem jest Gene Hackman (od 1958).

Wybrana filmografia
Gwiezdny powóz (The Star Wagon, 1967) jako Hanus Wicks
The Tiger Makes Out (1967) jako Hap
Absolwent (The Graduate, 1967) jako Benjamin Braddock
El Millón de Madigan (1968) jako Jason Fister
Premiere (1968) jako Arthur Greene (1968) (gościnnie)
Sunday Father (1969) jako Niedzielny ojciec
John i Mary (John and Mary, 1969) jako Johm
Nocny kowboj (Midnight Cowboy, 1969) jako Enrico Ratso Rizzo
Arthur Penn, 1922-: Themes and Variants (1970)
Mały Wielki Człowiek (Little Big Man, 1970) jako Jack Crabb
Nędzne psy (Straw Dogs, 1971) jako David Sumner
Kim jest Harry Kellerman i dlaczego wygaduje o mnie te okropne rzeczy? (1971) jako Georgie Soloway
The Point (1971) jako Narrator
Alfredo, Alfredo (1972) jako Alfredo
Motylek (Papillon, 1973) jako Louis Dega
Lenny (1974) jako Lenny Bruce
Maratończyk (Marathon Man, 1976) jako Thomas Levy
Wszyscy ludzie prezydenta (All the President's Men, 1976) jako Carl Bernstein
Zwolnienie warunkowe (Straight Time, 1978) jako Max Dembo
Agata (Agatha, 1979) jako Wally Stanton
Sprawa Kramerów (Kramer vs. Kramer, 1979) jako Ted Kramer
Tootsie (1982) jako Michael Dorsey/Dorothy Michaels
Śmierć komiwojażera (Death of a Salesman, 1985) jako Willy Loman
Ishtar (1987) jako Chuck Clarke
Rain Man (1988) jako Raymond Babbitt
Simpsonowie (The Simpsons, 1989) jako Mr. Bergstrom (głos)
Rodzinny interes (Family Business, 1989) jako Vito
Dick Tracy (1990) jako Mumbles
Hook (1991) jako Kaptan James Hook
A Wish for Wings That Work (1991) jako Cross-Dressing Cockroach
Billy Bathgate (1991) jako Dutch Schultz
Przypadkowy bohater (Hero, 1992) jako Bernie Laplante
Epidemia (Outbreak, 1995) jako Sam Daniels
Uśpieni (Sleepers, 1996) jako Danny Snyder
American Buffalo (1996) jako Teach
Miejski obłęd (Mad City, 1997) jako Max Brackett
Fakty i akty (Wag the Dog, 1997) jako Stanley Motss
Kula (Sphere, 1998) jako Dr Norman Goodman
Arytmetyka diabła (The Devil's arithmetic, 1999) jako Prezenter
Joanna d'Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc, 1999) jako Wielki Inkwizytor
Być jak John Malkovich (Being John Malkovich, 1999) jako on sam
Mila księżycowego światła (Moonlight Mile, 2002) jako Ben Floss
Ława przysięgłych (The Runaway Jury, 2003) jako Wendell Rohr
Przekręt doskonały (Confidence, 2003) jako Winston King
Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń (2004) jako Krytyk
Jak być sobą (I Heart Huckabees, 2004) jako Bernard Jaffe
Marzyciel (Finding Neverland, 2004) jako Charles Frohman
Poznaj moich rodziców (Meet the Fockers, 2004) jako Ojciec Grega
Hawana - miasto utracone (The Lost City, 2005) jako Meyer Lansky
Zebra z klasą (Racing Stripes, 2005) jako Tucker (głos)
Car Wars (2006)
Pachnidło (Perfume: The Story of a Murderer, 2006) jako Giuseppe Baldini
Przypadek Harolda Cricka (Stranger Than Fiction, 2006) jako Profesor Jules Hilbert
The Holiday (2006) jako on sam
Pana Magorium cudowne emporium (Mr. Magorium's Wonder Emporium, 2007) jako Pan Edward Magorium
Kung Fu Panda (2008) jako Shifu
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*