celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Don Johnson

Don Johnson, właściwie Donald Wayne Johnson (ur. 15 grudnia 1949 we Flat Creek, Missouri) - amerykański aktor filmowy i piosenkarz.

Od 5. roku życia śpiewał w chórze kościelnym. Kiedy miał 12 lat jego rodzice rozwiedli się, a on zamieszkał z ojcem. Po ukończeniu szkoły średniej zdobył stypendium Wydziału Teatralnego uniwersytetu w Kansas. Dwa lata później zdobył stypendium ACT i przeniósł się do San Francisco. W 1970 zadebiutował w filmie The Magic Garden of Stanley Sweetheart i od tego momentu rozpoczęła się jego kariera w Hollywood.

Do największych sukcesów Johnsona można zaliczyć główną rolę w serialu kryminalnym Policjanci z Miami (Miami Vice), po której stał się sławny na całym świecie. Wiele lat grywał w filmach wyprodukowanych na potrzeby telewizji. W 1993 założył firmę producencką i zajął się produkcją filmów i seriali. Jest twórcą bardzo popularnych serii, takich jak The Marshall i Nash Bridges, gdzie zagrał tytułową rolę. Wystąpił również w wielu innych produkcjach, między innymi w Raju (z Melanie Griffith), Tin Cup (z Kevinem Costnerem i Rene Russo).

Obecnie, oprócz zajmowania się filmem, Johnson prowadzi restaurację o nazwie Ana Mandara, która serwuje potrawy kuchni wietnamskiej. Jest również właścicielem wyspy Bamboo leżącej właśnie u wybrzeży Wietnamu.

Dwukrotnie żonaty: z Melanie Griffith i obecną żoną Kelley Phleger.

Filmografia
aktor
Good Morning... and Goodbye! (1967) jako Ray
The Magic Garden of Stanley Sweetheart (1970) jako Stanley Sweetheart
Zachariah (1971) jako Matthew
Szkoła kochania (The Harrad Experiment, 1973) jako Stanley Cole
Chłopiec i jego pies (A Boy and His Dog, 1975) jako Vic
Return to Macon County (1975) jako Harley McKay
Law of the Land (1976) jako Quirt
The City (1977) jako Sierżant Brian Scott
Cover Girls (1977) jako Johnny Wilson
First, You Cry (1978) jako Daniel Eatson
W objęciach śmierci (Ski Lift to Death, 1978) jako Mike Sloan
The Two-Five (1978) jako Charlie Morgan
Katie: Portrait of a Centerfold (1978) jako Gunther
The Rebels (1979) jako Judson Fletcher
Tales of the Unexpected (1979)
Amateur Night at the Dixie Bar and Grill (1979)
Revenge of the Stepford Wives (1980) jako Officer Andy Brady
Stąd do wieczności (From Here to Eternity, 1980) jako Jefferson 'Jeff' Davis Prewitt
Beulah Land (1980) jako Bonard Davis
Soggy Bottom, USA (1980) jako Jacob Gorch
The Two Lives of Carol Letner (1981) jako Bob Howard
Elvis i piękna królowa (Elvis and the Beauty Queen, 1981) jako Elvis Presley
Melanie (1982) jako Carl
Policjanci z Miami (Miami Vice, 1984-1989) jako detektyw James 'Sonny' Crockett
G.I. Joe (1985-1986) jako Falcon/O2 Vincent R. Falcone (głos)
Długie, gorące lato (The Long Hot Summer, 1985) jako Ben Quick
Zawieszenie ognia (Cease Fire, 1985) jako Tim Murphy
Bicie serca (Heartbeat, 1987) jako twórca filmów dokumentalnych
Sweet Hearts Dance (1988) jako Wiley Boon
Kula w łeb (Dead Bang, 1989) jako Jerry Beck
The Hot Spot (1990) jako Harry Madox
Raj odzyskany (Paradise, 1991) jako Ben Reed
Harley Davidson i Marlboro Man (Harley Davidson and the Marlboro Man, 1991) jako Marlboro Man
Urodzeni wczoraj (Born Yesterday, 1993) jako Paul Verrall
Adwokat diabła (Guilty As Sin, 1993) jako David Greenhill
Honor kawalerzysty (In Pursuit of Honor, 1995) jako Sierżant Libbey
Tin Cup (1996) jako David Simms
Nash Bridges (1996-2001) jako Nash Bridges
Goodbye Lover (1998) jako Ben Dunmore
Dodge City (2003) jako Tommy Metro
Słowo honoru (Word of Honor, 2003)
Just Legal (2005) jako Grant Cooper
reżyser
Policjanci z Miami (Miami Vice, 1984-1989)
Szeryf (The Marshal, 1995)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*