celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Denzel Washington

Denzel Washington (ur. 28 grudnia 1954 w Mount Vernon, Nowy Jork, USA) - amerykański aktor. Dwukrotny laureat Oscara.

Debiutował w telewizji w 1975 r. Pierwszą dużą rolą był, zamordowany przez apartheid, bojownik o prawa człowieka w RPA Steve Biko, w filmie Krzyk wolności (reż. Richard Attenborough 1987), za którą to rolę był nominowany do Oscara. Dwa lata później kolejna nominacja przyniosła mu nagrodę za rolę w filmie Chwała (reż. Edward Zwick 1989). Następne nominacje otrzymał za role w filmach Malcolm X (reż. Spike Lee 1992) i Huragan (reż. Norman Jewison 1999), za który dostał Złotego Niedźwiedzia na Festiwalu Filmowym w Berlinie oraz Złoty Glob w 2000 r. Drugiego Oscara Washington otrzymał za rolę w filmie Dzień próby (reż. Antoine Fuqua) w 2001 r.

Jednak najbardziej znane role Washingtona, to nienagrodzone Oscarami kreacje w filmach z 1993: Raport Pelikana (reż. Alan J. Pakula) i Filadelfia (reż Jonathan Demme).

Żonaty, czworo dzieci.

Filmografia [edytuj]

aktor
Wilma (1977)
W narożniku (Flesh & Blood, 1979) jako Kirk
Dokładnie tacy sami (Carbon Copy, 1981) jako Roger Porter
St. Elsewhere (1982-1988) jako Dr Philip Chandler
Opowieści żołnierza (A Soldier's Story, 1984) jako Szeregowy Melvin Peterson
License to Kill (1984) jako Martin Sawyer
The George McKenna Story (1986) jako George McKenna
Żądza władzy (Power, 1986) jako Arnold Billing
Krzyk wolności (Cry Freedom, 1987) jako Steve Biko
Za królową i ojczyznę (For Queen and Country, 1988) jako Reuben
Gliniarz na Karaibach (The Mighty Quinn, 1989) jako Xavier
Chwała (Glory, 1989) jako Trip
Związek przeszczepionych serc (Heart Condition, 1990) jako Napoleon Stone
Czarny blues (Mo' Better Blues, 1990) jako Bleek Gilliam
Rykoszet (Ricochet, 1991) jako Nick Styles
Mississippi Masala (1991) jako Demetrius
Liberators (1992) jako Fighting on Two Fronts in World War II
Malcolm X (1992) jako Malcolm X
Wiele hałasu o nic (Much Ado About Nothing, 1993) jako Don Pedro of Aragon
Filadelfia (Philadelphia, 1993) jako Joe Miller
Raport Pelikana (The Pelican Brief, 1993) jako Gray Grantham
W bagnie Los Angeles (Devil in a Blue Dress, 1995) jako Easy Rawlins
Zabójcza perfekcja (Virtuosity, 1995) jako Por. Parker Barnes
Karmazynowy przypływ (Crimson Tide, 1995) jako Porucznik Komandor Ron Hunter
Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (1995-1999) jako Humpty Dumpty (głos)
Szalona odwaga (Courage Under Fire, 1996) jako Lieutenant Colonel Nathaniel Serling
Żona Pastora (The Preacher's wife, 1996) jako Dudley
Stan oblężenia (The Siege, 1998) jako Anthony 'Hub' Hubbard
W sieci zła (Fallen, 1998) jako Detektyw John Hobbes
Gra o honor (He Got Game, 1998) jako Jake Shuttlesworth
Huragan (The Hurricane, 1999) jako Rubin 'Hurricane' Carter
Kolekcjoner kości (The Bone Collector, 1999) jako Lincoln Rhyme
Tytani (Remember the Titans, 2000) jako trener Boone
Dzień próby (Training Day, 2001) jako Alonzo Harris
Antwone Fisher (2002) jako Dr Jerome Davenport
John Q (2002) jako John Q
Wyścig z czasem (Out of Time, 2003) jako Matt Lee Whitlock
Kandydat (The Manchurian Candidate, 2004) jako Ben Marco
Człowiek w ogniu (Man on Fire, 2004) jako Creasy
Déjà Vu (2006) jako Doug Carlin
Plan doskonały (Inside Man, 2006) jako Keith Frazier
Steinbeck's Point of View (2007)
American Gangster (2007) jako Frank Lucas
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*