celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Dennis Quaid

Dennis William Quaid (ur. 9 kwietnia 1954 r. w Houston, w stanie Teksas, USA) – amerykański aktor, reżyser, scenarzysta i producent filmowy, kompozytor.

Urodził się w rodzinie baptystów jako syn elektryka Williama Rudy'ego Quaida (zm. 1987 na atak serca) i agentki nieruchomości Juanity Bonniedale Jordan. Bardzo szybko postanowił pójść w ślady swego starszego brata Randy'ego (ur. 1950), który wybrał karierę aktorską. Jego rodzice rozstali się, gdy studiował dramat w Bellaire High School w Bellaire, w stanie Teksas, w 1972 r. Już jako piętnastolatek występował w kabarecie, a po uzyskaniu dyplomu na uniwersytecie w Houston, pojechał do brata do Los Angeles, w stanie Kalifornia. Uprawiał boks, był także popularnym imitatorem na estradzie nocnego klubu w hotelu Tidelands w Houston; szczególnie udawały mu się parodie Richarda Nixona, ówczesnego prezydenta Stanów Zjednoczonych. Zagrał małą rolę w komedii sensacyjnej Szalona mama (Crazy Mama, 1975), z większym powodzeniem występował w telewizji i doczekał się dużego sukcesu w komedio-dramacie Co dalej? (Breaking Away, 1979) jako nastoletni rowerzysta. W roku 1980 kolejnym sukcesem stał się western Jeźdżcy (The Long Riders, 1980), w którym zagrał wraz z bratem, a potem rola Freddie'go Duplera komedio-dramacie Cała noc (All Night Long, 1981).

Wkrótce po raz pierwszy zetknął się z fantastyką, aby z upodobaniem powracać do niej w dalszej swej karierze. Początek dała komedia Jaskiniowiec (Caveman, 1981) o przygodach wśród dinozaurów, w której wziął udział sam Ringo Starr, a także Shelley Long i Barbara Bach. Na tej liście znajduje się także widowiskowa kontynuacja pełnej grozy opowieści o rekinie-ludojadzie Szczęki 3 (Jaws 3-D, 1983) zrealizowana tym razem w systemie ekranu stereoskopowego. Bliski fantastyce, w istocie jednak drobiazgowo realistyczny okazał się przygodowy dramat historyczny Pierwszy krok w kosmos (The Right Stuff, 1983) o amerykańskich astronautach. Natomiast Ucieczka w sen (Dreamscape, 1984) to oniryczny thriller sci-fi, którego niesamowita akcja toczy się na pograniczu jawy i snu. W dramacie sci-fi Mój własny wróg (Enemy Mine, 1985) jako ziemski pilot nawiązuje przyjazny kontakt z przedstawicielem obcej cywilizacji. W przygodowej komedii sci-fi Interkosmos (Innerspace, 1987) zagrał pilota, który poddany zostaje fantastycznemu eksperymentowi miniaturyzacji. Popularność zawdzięcza także uhonorowanej nagrodą na festiwalu filmowym w Valladolid (Hiszpania) i Independent Spirit Award roli detektywa Remy'ego McSwaina w stylowej historii kryminalnej Wielki luz (The Big Easy, 1987), rozgrywającej się w scenerii Nowego Orleanu, brutalnej i romantycznej jednocześnie, wypełnionej muzyką typu Cajun. Wcielił się w legendarnego gwiazdora rocka lat 50. Jerry'ego Lee Lewisa w biograficznym filmie muzycznym Wielkie kule ognia (Great Balls of Fire, 1989). Zyskał uznanie krytyków i sympatię widzów, lecz pod koniec lat 90. wiodło mu się nieco gorzej. Przyczyniły się do tego problemy z alkoholem i narkotykami, a także burzliwe, po dziesięciu latach małżeństwa, rozstanie z Meg Ryan. Ujął wtedy wszystkich tym, że publicznie nie rozdrapywał ran.

Ten obdarzony pełną naturalnością aktor o wyrazistej twarzy potrafi zadziwiać zmiennością i różnorodnością ról. Emanuje energią, która wyładowuje się czasem w scenach pełnych gwałtu, ale również w brawurowym komizmie. Obdarza swoje postacie pewnością siebie i emocjonalną dojrzałością. Do dziś krążą legendy o tym, jak do roli chorego na gruźlicę Doca Hollidaya w westernie Wyatt Earp (1994) schudł ponad 20 kilogramów i był tak słaby, że ledwo trzymał się na nogach. Zupełnie odmienna od dotychczasowych rola odnoszącego sukcesy biznesmena, który żeni się, by ukryć swoją homoseksualną naturę w melodramacie Daleko od nieba (Far from Heaven, 2002) przyniosła mu nagrodę krytyków filmowych w Nowym Jorku i Chicago, Online Film Critics Society (OFCS), Independent Spirit Award oraz nominację do nagrody Złotego Globu i Złotej Satelity. Po udziale w dramacie Traffic (2000) i thrillerze Pojutrze (The Day After Tomorrow, 2004) jako klimatolog Jack Hall, powrócił do ekstraklasy. Był wymarzonym odtwórcą roli 51-letniego człowieka obawiającego się o zepchnięcie na margines przez młodego kolegę z pracy w filmie W doborowym towarzystwie (In Good Company, 2004).

Wolny czas poświęca swym pasjom – muzyce (komponował i występował z własnym zespołem Sharks, był dobrym gitarzystą i stworzył grupę Eclectics, która grała namiętną i rytmiczną muzykę Cajun), grze w golfa, lataniu (posiada licencję pilota, a swe umiejętności wykorzystał na planie filmu Lot Feniksa (Flight of the Phoenix, 2004).

Quaid wybrał święto dla każdego ze swoich trzech ślubów (Narodowe Święto Niepodległości, Walentynki, Dzień Dziękczynienia). Jego pierwszą żoną była Pamela J. Soles (od 25 listopada 1978 do 23 stycznia 1983); zgodnie z modą młoda para osiedliła się w Montanie. Był związany z aktorkami: Leą Thompson (1983) na planie filmu Szczęki 3 (Jaws 3-D) oraz Andie MacDowell (2001), z którą zagrał w filmie Kolacja z przyjaciółmi (Dinner with Friends). Jego druga żona Meg Ryan (od 14 lutego 1991 do 16 czerwca 2001) pomogła mu przezwyciężyć problem uzależnienia od kokainy. Razem z Meg zagrał w trzech filmach: Interkosmos (Innerspace, 1987), Zmarły w chwili przybycia (D.O.A., 1988) i Krew z krwi, kość z kości (Flesh and Bone, 1993). Mają syna Jacka Henry'ego (ur. 24 kwietnia 1992). W dniu 4 lipca 2004 r. ożenił się po raz trzeci, z agentką nieruchomości Kimberly Buffington.

Ma 187 cm wzrostu.

Filmografia

scenariusz
2006: Shame On You

reżyser
2006: Shame On You
1998: Serce rodziny (Everything That Rises)

kompozytor
1987: Wielki luz (Big Easy, The)

obsada aktorska
2008: 8 części prawdy jako Barnes
2006: Jak zostać gwiazdą (American Dreamz) jako Prezydent Staton
2006: Shame On You jako Spade Cooley
2005: Yours, Mine and Ours jako Frank Beardsley
2004: Alamo (Alamo, The) jako Sam Houston
2004: Lot Feniksa (Flight of the Phoenix) jako Frank Towns
2004: W doborowym towarzystwie (In Good Company) jako Dan Foreman
2004: Pojutrze (The Day After Tomorrow) jako profesor Jack Hall
2003: Cold Creek Manor jako Cooper Tilson
2002: Daleko od nieba (Far from Heaven) jako Frank Whitaker
2002: Debiutant (The Rookie) jako Jimmy Morris
2001: Kolacja z przyjaciółmi (Dinner with Friends) jako Gabe
2000: Traffic jako Arnie Metzger
2000: Częstotliwość (Frequency) jako Frank Sullivan
1999: Przedsionek piekła (Purgatory) jako Doc Woods/Doc Holliday
1999: Męska gra (Any Given Sunday) jako Jack Rooney, #19
1998: Gra w serca (Playing by Heart) jako Hugh
1998: Serce rodziny (Everything That Rises) jako Jim Clay
1998: Wybawca (Savior) jako Joshua Rose/Guy
1998: Nie wierzcie bliźniaczkom (Parent Trap, The) jako Nick Parker
1997: Brudny glina (Gang Related) jako William
1997: Śledztwo nad przepaścią (Switchback) jako Frank LaCrosse
1996: Ostatni smok (Dragonheart) jako Bowen
1995: Miłosna rozgrywka (Something to Talk About) jako Eddie Bichon
1994: Wyatt Earp jako Doc Holliday
1993: Piromani (Wilder Napalm) jako Wallace
1993: Krew z krwi, kość z kości (Flesh and Bone) jako Arlis Sweeney
1993: Blues tajniaków (Undercover Blues) jako Jeff Blue
1990: Przyjdź zobaczyć raj (Come See the Paradise) jako Jack McGurn
1990: Pocztówki znad krawędzi (Postcards from the Edge) jako Jack Faulkner
1989: Wielkie kule ognia (Great Balls of Fire!) jako Jerry Lee Lewis
1988: Bożyszcze tłumów (Everybody's All-American) jako Gavin Grey
1988: Zmarły w chwili przybycia (D.O.A.) jako Dexter Cornell
1987: Podejrzany (Suspect) jako Eddie Sanger
1987: Wielki luz (Big Easy, The) jako Remy McSwain
1987: Interkosmos (Innerspace) jako Porucznik Tuck Pendleton
1985: Mój własny wróg (Enemy Mine) jako Willis Davidge
1984: Ucieczka w sen (Dreamscape) jako Alex Gardner
1983: Twardziele (Tough Enough) jako Art Long
1983: Bill: On His Own jako Barry Morrow
1983: Szczęki 3 (Jaws 3-D) jako Mike Brody
1983: Pierwszy krok w kosmos (Right Stuff, The) jako Gordon Cooper
1982: Johnny Belinda jako Kyle Hager
1981: Jaskiniowiec (Caveman) jako Lar
1981: Bill jako Barry Morrow
1981: Noc, kiedy w Georgie zgasły światła (The Night the Lights Went Out in Georgia) jako Travis Child
1981: Niepokorni (All Night Long) jako Freddie Dupler
1980: Gorp jako Mad Grossman
1980: Straceńcy (Long Riders, The) jako Ed Miller
1979: Uciekać (Breaking Away) jako Mike
1979: Amateur Night at the Dixie Bar and Grill
1978: Nasz zwycięski sezon (Our Winning Season) jako Paul Fleishauer
1978: Are You in the House Alone? jako Phil
1978: Seniorzy (Seniors, The) jako Alan
1978: 30 września 1955 (September 30, 1955) jako Frank
1978: Our Winning Season jako Paul Fleishauer
1977: Nigdy nie obiecywałem ci ogrodu pełnego róż (I Never Promised You a Rose Garden) jako Shark, zawodnik baseballowy
1975: Szalona mama (Crazy Mama) jako Bellhop
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*