celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Daryl Hannah

Daryl Christine Hannah, (ur. 3 grudnia 1960 roku w Chicago, w stanie Illinois) - amerykańska aktorka filmowa.

Jest drugim z trojga dzieci i starszą córką właściciela przedsiębiorstwa produkującego barki i holowniki Dona Hannaha i producentki Sue Wexler. Ma starszego brata Dona i dwie siostry - Page (ur. 13 kwietnia 1964) i przyrodnią Tanyę Wexler (ur. 6 sierpnia 1970). Gdy miał cztery lata jej rodzice rozwiedli się, matka wyszła ponownie za mąż za biznesmena Jerrolda Wexlera, brata operatora filmowego Haskella Wexlera. W młodym wieku cierpiała na bezsenność, pograniczne zaburzenie osobowości i autyzm dziecięcy. W wieku jedenastu lat zdecydowała się przejść na weganizm i pojawiła się w telewizyjnych reklamówkach. Uczęszczała do Chicago Latin School, po czym ukończyła prywatną szkołę średnią Francis W. Parker School w Chicago, gdzie grała w chłopięcej drużynie piłkarskiej. Uczyła się aktorstwa i sztuki improwizacji w Goodman Theatre School of Drama w Chicago.

Po raz pierwszy trafiła na duży ekran w thrillerze Briana De Palmy Furia (The Fury, 1978) u boku Kirka Douglasa i Andrew Stevensa. Wkrótce przeniosła się do Los Angeles, łącząc studia aktorskie w szkole teatralnej na Uniwersytecie Południowej Kalifornii z pracą na planie westernu Kraj dla twardzieli (Hard Country, 1981) u boku Jana-Michaela Vincenta i Kim Basinger oraz dramatu telewizyjnego ABC Papierowe lalki (Paper Dolls, 1982) z Joan Collins i Erikiem Stoltzem. Jej ekscentryczna uroda i sprawność fizyczna zachwyciła publiczność i krytykę w roli agresywnej replikantki Pris w thrillerze sci-fi Ridleya Scotta Łowca androidów (Blade Runner, 1982). Później można ją było zobaczyć w melodramacie Letni kochankowie (Summer Lovers, 1982) z Peterem Gallagherem, którego akcja rozgrywała się w greckich plenerach. Prawdziwy sukces przyszedł wraz z rolą syreny zakochanej w człowieku (Tom Hanks) w komedii fantasy Rona Howarda Plusk (Splash, 1984), za którą została uhonorowana nagrodą Saturna. Była instruktorką aerobiku w dramacie kryminalnym Papież Greenwich Village (The Pope of Greenwich Village, 1984) z Erikiem Robertsem i Mickey'em Rourke.

W melodramacie komediowym Jamesa Foleya Straceniec (Reckless, 1984) usiłowała nakłonić głównego bohatera (Aidan Quinn) do rezygnacji z egzystencji swobodnego jeźdźca. Niespodzianką dla widzów było nieoczekiwane wyrzeczenie się wizerunku współczesnej dziewczyny dla prehistorycznej sagi Klan niedźwiedzia jaskiniowego (The Clan of the Cave Bear, 1986). Znacznie trudniejszym sprawdzianem był udział w komedii sensacyjnej Ivana Reitmana Orły Temidy (Legal Eagles, 1986), gdzie w roli oskarżonej o kradzież cennych obrazów ekscentrycznej córki znanego artysty musiała dorównać Robertowi Redfordowi i zmierzyć się z brawurową i zaborczą Debrą Winger, lecz nie udało jej się wyjść z ich cienia. Znacznie lepiej czuła się na planie romantycznej komedii Roxanne (1987) jako obiekt uczuć nieśmiałego strażaka (Steve Martin) z nosem w stylu Cyrano de Bergeraca. Jednak za rolę dekoratorki wnętrz w dramacie kryminalnym Olivera Stone'a Wall Street (1987) otrzymała Złotą Malinę dla najgorszej aktorki drugoplanowej, a kolejne dwie nominacje do tej antynagrody zdobyła za postać Mary Plunkett Brogan w komedii Neila Jordana Zjawy (High Spirits, 1988) i siostry ex-żony gangstera, nieświadomie romansującej z jej hiszpańskim kochankiem w komedii romantycznej Zbyt wiele (Two Much, 1995) z Melanie Griffith i Antonio Banderasem.

Kolejne role to ekscentryczna fryzjerka w okularach w dramacie Stalowe magnolie (Steel Magnolias, 1989), kobieta-olbrzym w telewizyjnym remakeu sci-fi z 1958 roku HBO Atak kobiety o 50 stopach wzrostu (Attack of the 50 Foot Woman, 1993) z Danielem Baldwinem, córka zawziętego sąsiada (Jack Lemmon) w komedii Dwaj zgryźliwi tetrycy (Grumpy Old Men, 1993) i jej sequelu Jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy (Grumpier Old Men, 1995) i socjopatyczna morderczyni Leann Netherwood w thrillerze Córka morderców (The Tie That Binds, 1995) u boku Keitha Carradine. W 1994 roku jako debiutująca reżyserka i scenarzystka otrzymała nagrodę jury na festiwalu filmowym w Berlinie za swój krótkometrażowy film Ostatnia wieczerza (The Last Supper, 1993). Triumfalną kreacją była postać jednookiej zabójczyni Elle Driver w filmie Quentina Tarantino Kill Bill część I (Kill Bill: Vol. I, 2003) zdobyła uznanie wśród widzów i krytyków, a za występ w Kill Bill część II (Kill Bill: Vol. 2, 2004) odebrała nagrodę Saturna, MTV i była nominowana do nagrody Złotej Satelity.

Zagrała się w dramatach: fantasy Northfork (2003), Dom nadziei (Casa de los babys, 2003), Silver City (2004) oraz hiszpańskim dokumencie fabularyzowanym Dziwka (Yo puta, 2004).

Była reżyserką, producentką, montażystką, autorką zdjęć i odtwórzynią roli krótkometrażowego filmu dla Channel 4 London i HBO Zapiski striptizerki (Strip Notes, 2001) na podstawie swojej roli w dramacie Blue Iguana (Dancing at the Blue Iguana, 2000). W 2002 roku wystąpiła w teledysku Robbie'go Williamsa do przeboju Feel.

Spotykała się z Chrisem Bensingerem, sympatią z lat licealnych, muzykiem rockowym Jacksonem Browne'em, Johnem F. Kennedym, Jr. (1990-94), Valem Kilmerem (2001-2002), Robbiem Williamsem i właścicielem Morskiego Hotelu w Nowym Jorku i Seanem MacPhersonem (2004)

Ma 178 cm wzrostu.
Gwiazda gali Telekamery 2005 otrzymała nagrodę specjalną, przyznawaną przez redakcję Tele Tygodnia, dla najpopularniejszej gwiazdy zagranicznej.

Filmografia

filmy kinowe/wideo
2008: Dark Honeymoon jako Jan
2008: Vice jako Salt
2008: The Cycle jako Carrie
2007: Poeta (The Poet) jako Marlene Konig
2006: Olè jako Maggie Granger
2006: Trzymaj Ze Steinami/Moja bar micwa (Keeping Up With The Steins) jako Poświęcona Pierzasta/Sandy
2006: Miłość to narkotyk (Love Is the Drug) jako Sandra Brand
2004: Careful What You Wish For jako Klientka sklepu
2004: Silver City jako Maddy Pilager
2004: Kill Bill (Kill Bill: Vol. 2) jako Elle Driver (MTV Movie Awards 2005; Najlepsza walka: Uma Thurman kontra Daryl Hannah, nominacja Nagrody Saturn 2005)
2004: Dziwka (Yo puta) jako Adriana
2003: Wielka pustka (The Big Empty) jako Stella
2003: Zlecenie (The Job) jako CJ March
2003: Dom nadziei] (Casa de los babys) jako Skipper
2003: Northfork jako Flower Hercules
2003: Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1) jako Elle Driver
2002: Brudna forsa (Run for the money) jako Virginia
2002: Szkoła uczuć (A Walk to Remember) jako Cynthia Carter
2001: Jackpot jako Bobbi
2001: Ogniste rodeo (Cowboy Up) jako Celia Jones
2000: Prezydent na celowniku (First Target) jako Alex McGregor
2000: Zabawa w chowanego (Cord) jako Anne White
2000: Zatańczyć w Błękitnej Iguanie (Dancing at the Blue Iguana) jako Angel
1999: Wróg mojego wroga (Diplomatic Siege) jako Erica Long
1999: Dzikie kwiaty (Wildflowers) jako Sabine
1999: Mój przyjaciel marsjanin (My Favorite Martian) jako Lizzie
1999: Speedway Junky jako Veronica
1998: Hi-Life jako Maggie
1998: Rodzina Addamsów: Wielki zjazd (Addams Family Reunion) jako Morticia Addams
1998: Fałszywa ofiara (The Gingerbread Man) jako Lois Harlan
1997: Prawdziwa blondynka (The Real Blonde) jako Kelly
1996: Ostatnie dni Frankiego Muchy (The Last Days of Frankie the Fly) jako Margaret
1995: Jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy (Grumpier Old Men) jako Melanie Gustafson
1995: Córka morderców (The Tie That Binds) jako Leann Netherwood
1995: Zbyt wiele (Two Much) jako Liz Kerner (Złota Malina 1996)
1994: Klan urwisów (The Little Rascals) jako panna Crabtree
1993: Dwaj zgryżliwi tetrycy (Grumpy Old Men) jako Melanie
1992: Wspomnienia niewidzialnego człowieka (Memoirs of an Invisible Man) jako Alice Monroe
1991: Zabawa w Boga (At Play In The Fields Of The Lord) jako Andy Huben
1990: Wariaci (Crazy People) jako Kathy Burgess
1989: Zbrodnie i wykroczenia (Crimes and Misdemeanors) jako Lisa Crosley
1989: Stalowe magnolie (Steel Magnolias) jako Annelle Dupuy Desoto
1988: Zjawy (High Spirits) jako Mary Plunkett Brogan (Złota Malina 1988)
1987: Wall Street jako Darien Taylor (Złota Malina 1987)
1987: Roxanne jako Roxanne
1986: Orły Temidy (Legal Eagles) jako Chelsea Deardon
1986: Klan niedźwiedzia jaskiniowego (The Clan of the Cave Bear) jako Ayla
1984: Papież z Greenwich Village (The Pope of Greenwich Village) jako Diane
1984: Plusk (Splash; Touchstone Pictures) jako Madison
1984: Buntownik z Eberton (Reckless) jako Tracey Prescott
1984: Letni kochankowie (Summer Lovers) jako Cathy Featherstone
1983: Krwawy biwak (Final Terror) jako Windy
1982: Łowca androidów (Blade Runner) jako Pris
1981: Kraj dla twardzieli (Hard Country) jako Loretta

filmy TV
2008: Shark Swarm jako Brook Wilder
2008: Kung Fu Killer jako Jane
2007: Całe dobro jedyne jest żonate (All the Good Ones Are Married) jako Alex
2006: Ostatnie dni planet Ziemia (Final Days of Planet Earth) jako Liz Quinlan
2001: Jack i czarodziejska fasola (Jack and the Beanstalk. The Real Story) jako Thespee, członek wielkiej rady Mac Slec
1998: Okno na podwórze (Rear Window) jako Claudia Henderson
1998: Opowieści o odwadze: Dwie rodziny (Rescuers: Stories of Courage: Two Families) jako Maria Althoff
1993: Kobieta olbrzym (Attack of the 50 Ft. Woman) jako Nancy Archer
1982: Papierowe lalki (Paper Dolls) jako Taryn Blake

seriale TV
2002: Frasier
1997: Pistolet (Gun) jako Jill Johnson
1997: Ostatni Don (The Last Don) jako Athena Aquitane

filmy krótkometrażowe
2002: Bank jako amerykańska dziewczyna
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*