celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Clive Owen

Clive Owen (ur. 3 października 1964 roku w Coventry, Anglia) – brytyjski aktor, znany z wielu produkcji Hollywood.

W 2005 roku Owen został nominowany do Nagrody Akademii Filomwej. Otrzymał Złoty Glob oraz nagrodę za najlepszego drugoplanowego aktora przez The British Academy of Film and Television Arts za rolę w filmowej wersji sztuki "Bliżej".

Biografia
Urodził się i dorastał w Coventry, w hrabstwie West Midlands jako czwarty z pięciu synów wokalisty country. Kiedy miał trzy lata, ojciec odszedł od rodziny. Owen był wychowywany przez matkę i ojczyma, z ojcem ponownie spotkał się w wieku dziewiętnastu lat. Z początku przeciwny szkole dramatu, zmienił zdanie w 1984, po długim i bezowocnym okresie szukania pracy. W latach 1984-86 studiował w londyńskiej Royal Academy of Dramatic Art wraz z Ralphem Fiennesem i Jane Horrocks.

Podczas pracy nad spektaklem Williama Szekspira Romeo i Julia w londyńskiej Young Vic Theatre poznał swoją przyszłą żoną Sarah-Jane Fenton, z którą wziął ślub 6 marca 1995 roku. Mają dwie córki - Hannah (ur. 1997) i Eve (ur. 1999). Przez pewien okres mieszkali w Londynie, następnie przeprowadzili się do Essex.

Po raz pierwszy pojawił się na małym ekranie w jednym z odcinków serialu BBC Niemowlęta Rockliffe'ów (Rockliffe's Babies, 1987), zanim rok później zadebiutował w kinowym melodramacie fantasy Vroom (1988) z Davidem Thewlisem. Popularność przyniosła mu postać czarującego drania Dereka Love w serialu Chancer (1990-91). W kontrowersyjnym dramacie Zamknij moje oczy (Close My Eyes, 1991) u boku Alana Rickmana zagrał rolę Richarda uwodzonego przez starszą siostrę. Zyskał rozgłos dzięki kreacji Jacka Manfreda w dramacie kryminalnym Krupier (Croupier, 1998). Za rolę dermatologa Larry'ego w dramacie Bliżej (Closer, 2004) otrzymał wiele nagród, w tym nagrodę Złotego Globu i był nominowany do nagrody Oscara.


Filmografia
2009 Sin City 2 jako Dwight
2007 Elizabeth: Złoty wiek (Elizabeth: The Golden Age) jako Sir Walter Raleigh
2007 Shoot 'Em Up jako Pan Smith
2006 Ludzkie dzieci
2006 Plan doskonały (Inside Man) jako Dalton Russell
2005 Savage Grace
2005 Sin City - Miasto grzechu (Sin City) jako Dwight
2005 Wykolejony (Derailed) jako Charles Schine
2004 Bliżej (Closer) jako Larry
2004 Król Artur (King Arthur) jako Król Artur
2003 Bez granic (Beyond Borders) jako Nick Callahan
2003 Odpoczniesz po śmierci (I'll Sleep When I'm Dead) jako Will Graham
2002 Tożsamość Bourne'a (Bourne Identity, The) jako Profesor, Zabójca
2001 Gosford Park jako Robert Parks
2000 Druga strona rzeczywistości (Second Sight II: Hide and Seek) jako DCI Ross Tanner
2000 Zielone kraty (Greenfingers) jako Colin Briggs
1999 Druga Strona Rzeczywistości (Second Sight) jako Ross Tanner
1999 Rowerzysta (Split Second) jako Michael Anderson
1998 Echo, The jako Michael Deacon
1998 Krupier (Croupier) jako Jack Manfred
1997 Bent jako Max
1996 Sharman jako Nick Sharman
1996 Żona bogatego mężczyzny (Rich Man's Wife, The) jako Jake Golden
1995 Bad Boy Blues jako Paul
1994 Evening with Gary Lineker, An jako Bill
1994 Turnarround, The jako Nick Sharman
1994 Działo zagłady (Doomsday Gun) jako Dov
1994 Turnaround, The jako Nick Sharman
1994 Niczyje dzieci (Nobody's Children) jako Bratu
1994 Miłość z wrzosowiska (Return of the Native, The)
1993 Class of '61 jako Devin O'Neil
1993 The Magician
1993 Century jako Paul Reisner
1993 West Point. Rocznik '61 (Class Of 61) jako Devin O'Neil
1991 Z zamkniętymi oczami (Close My Eyes) jako Richard
1990 Chancer jako Stephen Crane/Derek Love
1990 Lorna Doone jako John Ridd
1989 Precious Bane jako Gideon Sarn
1989 Capital City
1988 Vroom jako Jake
1986-1992 Boon
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*