celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Christopher Reeve

Christopher Reeve (ur. 25 września 1952 roku w Nowy Jork, w stanie Nowego Jorku, zm. 10 października 2004 roku w Mount Kisco, w stanie Nowego Jorku) – amerykański aktor, producent filmowy, reżyser, scenarzysta i pisarz.

Urodził się jako starszy syn nauczyciela, powieściopisarza, poety i uczonego Franklina D'Oliera Reeve'a i dziennikarki Barbary Pitney (z domu Lamb), ma młodszego brata Benjamina - sędziego (ur. 6 października 1953). W 1956 roku jego rodzice rozwiedli się. Matka w 1959 roku wyszła ponownie za mąż za maklera giełdowego Tristama B. Johnsona.

Mając dziesięć lat przyłączył się do amatorskiej grupy teatralnej The Yeomen of the Guard. Latem 1968 roku, w wieku piętnastu lat, został przyjęty jako praktykant Williamstown Theatre Festival w stanie Massachusetts, gdzie zachwycił swoim występem aktorkę Olympię Dukakis w przedstawieniu Widok z mostu (A View from the Bridge). Grał rosyjskiego marynarza w sztuce Zakładnik (The Hostage) i Beljajewa w spektaklu Miesiąc w kraju (A Month in the Country). W 1970 roku ukończył do prywatną szkołę Princeton Country Day, gdzie został honorowym uczniem i grał w piłkę nożną, baseball, tenis i hokej. W 1974 roku otrzymał licencjat Cornell University w Ithaca, w stanie Nowego Jorku i studiował dramat w prestiżowej Juilliard School of Performing Arts z Robinem Williamsem.

Po epizodycznej roli oficera w dramacie telewizyjnym PBS Wrogowie (Enemies, 1974), pojawił się w operze mydlanej CBS Miłość życia (Love of Live, 1974-76) jako Ben Harper, antagonistyczny charakter z poligamistycznym stylem życia i przeszłością karną. Grywał na broadwayowskiej scenie w sztukach: Sprawa Gravity (A Matter of Gravity, 1976) w roli Nicky'ego u boku Katharine Hepburn, Urodzony czwartego lipca (Fifth of July, 1980-82) jako Ken Talley, Jr. z Jeffem Danielsem i Swoosie Kurtz oraz Wesele Figara (The Marriage of Figaro, 1985) jako hrabia Almaviva z Mary Elizabeth Mastrantonio. Międzynarodowy rozgłos przyniosła mu kreacja Clarka Kenta/Supermana w filmie sci-fi Richarda Donnera Superman (1978), za którą otrzymał nagrodę Brytyjskiej Akademii Sztuk Filmowych i Telewizyjnych (BAFTA) i nominację do nagrody Saturna. Sukces kasowy filmu sprawił, że powstały cztery sequele w 1980 (nominacja do Saturna), 1983 (nominacja do Saturna) i 1987 roku.

Za rolę scenarzysty Richarda Colliera w melodramacie fantasy Gdzieś w czasie (Somewhere in Time, 1980) z Jane Seymour odebrał nagrodę na Fantafestival w Rzymie i był nominowany do nagrody Saturna. Jednak postać magnata przemysłowego, zakochanego w sobie Blaine'a Binghama w czarnej komedii Za kamerą (Switching Channels, 1988) u boku Burta Reynoldsa i Kathleen Turner przyniosła mu nominację do antynagrody Złotej Maliny dla najgorszego aktora drugoplanowego.

Z nieformalnego związku z modelką Gae Exton urodził się syn Matthew (ur. 20 grudnia 1979 roku w Londynie) i córka Alexandrę (ur. 1983 roku w Londynie). W dniu 11 kwietnia 1992 roku poślubił Danę Morosini (ur. 19 lutego 1961, zm. 6 marca 2006 na raka płuc). Mają syna Willa (ur. 7 czerwca 1992).

28 czerwca 1995 roku Reeve na planie filmowym spłoszony koń zrzucił go z siodła. W wyniku upadku aktor skręcił kark i doznał paraliżu. Trafił do Kessler Rehabilitation Center w West Orange, w stanie New Jersey. Złamanie kręgosłupa i inne obrażenia były tak poważne, że nie był w stanie samodzielnie oddychać. Odtąd żył podłączony do respiratora. Jak na ironię, tydzień przed tym zdarzeniem telewizja wymemitowała thriller Poza podejrzeniem (Above Suspicion, 1995), w którym Reeve gra policjanta sparaliżowanego od pasa w dół.

Zagrał uhonorowaną nagrodą Screen Actors Guild i nominowaną do Złotego Globu rolę sparaliżowanego architekta Jasona Kempa w telewizyjnym thrillerze Hallmark/ABC Okno na podwórze (Rear Window, 1998), remake'u filmu Alfreda Hitchcocka, z Daryl Hannah, którego był również producentem. Rok później wyreżyserował dramat telewizyjny HBO Przed zmierzchem (In the Gloaming) z udziałem Glenn Close, Bridget Fonda, Whoopi Goldberg, Roberta Seana Leonarda i Davida Strathairna.

Został przewodniczącym Rady Dyrektorów Amerykańskiego Stowarzyszenia Sparaliżowanych, która dąży do uczulania ludzi nad prowadzonymi badaniami nad paraliżem. Po wypadku zaangażował się także w politykę, był zwolennikiem demokratów. Stał się głośnym rzecznikiem ludzi niepełnosprawnych. Zgodził się testować na sobie nowe metody terapii, mające naprawić uszkodzony rdzeń kręgowy. Był w związku z tym zwolennikiem dopuszczenia terapii z użyciem komórek macierzystych pobranych z ludzkich płodów.

Wraz z żoną Daną otworzył w Short Hills, w stanie New Jersey, pierwszy ośrodek, w którym ludzi sparaliżowanych uczono normalnego życia. Jego żona była założycielką i dyrektorem fundacji im. Christophera Reeve, która wspierała badania nad leczeniem skutków paraliżu.

Całkowicie spraliżowany aktor, zmarł w wieku 52. lat doznając ataku serca. Zostawił po sobie autobiografię pt. "Still Me", która stała się bestsellerem.


Filmografia

filmy kinowe/wideo
2006: Superman II jako Clark Kent/Kal-El/Superman
1996: Krok w kierunku do jutra (A Step Toward Tomorrow jako Denny Gabrial
1995: Poza podejrzeniem (Above Suspicion) jako Dempsey
1995: Wioska przeklętych (Village of the Damned) jako Alan Chaffee
1994: Miłosne wybory (Speechless) jako Bob "Bagdad" Freed
1993: Okruchy dnia (The Remains of the Day) jako Jack Lewis
1992: Poza sceną (Noises Off...) jako Frederick Dallas/Philip Brent
1990: Święto ziemi urodzinowe (Earthday Birthday) jako It Zwibble
1988: Za kamerą (Switching Channels) jako Blaine Bingham
1987: Cwaniak jako Jonathan Fisher
1987: Superman IV (Superman IV: The Quest for Peace) jako Superman/Clark Kent
1985: Lotnik (The Aviator) jako Edgar Anscombe
1984: Bostończycy (The Bostonians) jako Basil Ransome
1983: Superman III jako Superman/Clark Kent
1982: Monsignor jako Flaherty
1982: Śmiertelna pułapka (Deathtrap) jako Clifford Anderson
1980: Gdzieś w czasie (Somewhere in Time) jako Richard Collier
1980: Superman II jako Superman/Clark Kent
1979: Muppety jadą do Hollywood (The Muppets Go Hollywood) w roli samego siebie
1978: Superman jako Superman/Clark Kent
1978: Tragedia Neptuna (Gray Lady Down) jako Phillips

filmy TV
1998: Okno na podwórze (Rear Window) jako Jason Kemp
1995: Czarny Lis: Cena spokoju (Black Fox: The Price of Peace) jako Alan Johnson
1995: Czarny Lis: Dobry i zły (Black Fox: Good Men and Bad) jako Alan Johnson
1995: Czarny Lis (Black Fox') jako Alan Johnson
1993: Tożsamość Willa (Morning Glory) jako Will Parker
1993: Wilk morski (The Sea Wolf) jako Humphrey Van Weyden
1992: Śmiertelne grzechy (Mortal Sins) jako Ojciec Thomas Cusack
1992: Koszmar w biały dzień (Nightmare in the Daylight) jako Sean
1991: Śmiertelne sny (Death Dreams) jako George Westfield
1991: Mroczna przemoc (Bump in the Night) jako Lawrence Muller
1990: Róża i szakal (The Rose and the Jackal) jako Allan Pinkerton
1988: Wielka ucieczka 2: Nieopowiedziana historia (The Great Escape II: The Untold Story) jako Major John Dodge
1985: Anna Karenina jako Hrabia Wroński
1984: Olympic Gala jako Gość
1974: Wrogowie (Enemies) jako Oficer

seriale TV
2004: Tajemnice Smallville (Smallville) jako Dr Virgil Swann
2003: Praktyka (The Practice) jako Kevin Healy
2003: Tajemnice Smallville (Smallville) jako Dr Virgil Swann
1994: Nieprzyjemny świat Penna i Tellera (The Unpleasant World of Penn & Teller)
1993: Frasier jako Leonard (głos)
1992: Opowieści z krypty (Tales from the Crypt) jako Fred
1992: Droga do Avonlea (Road to Avonlea) jako Robert Rutherford
1991: Carol i spółka (Carol & Company) jako Bob
1985: Saturday Night Live jako Gospodarz
1985: Saturday Night Live w roli samego siebie
1983: Śpiąca królewna (Faerie Tale Theatre - odc. pt. Sleeping Beauty) jako Książę
1981: Saturday Night Live w roli samego siebie
1980: The Muppet Show jako gość programu
1975: Szeroke światowe misterium (Wide World Mystery)
1974-76: Miłość życia (Love of Life) jako Ben Harper

filmy dokumentalne
1996: Bez współczucia: Film o zdolnościach (Without Pity: A Film About Abilities) jako narrator

reżyseria
2006: I Ty możesz zostać bohaterem (Everyone's Hero)
2004: The Brooke Ellison Story
1997: Przed zmierzchem (In the Gloaming)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*