celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Christopher Lambert

Christopher Lambert, właściwie Christophe Guy Dénis Lambert (ur. 29 marca 1957r. w Great Neck, w hrabstwie Nassau, w Nowym Jorku) - amerykański aktor i producent filmowy, makler papierów wartościowych pochodzenia francuskiego; posiada dwa obywatelstwa i paszporty: USA i Francji.

Syn francuskich dyplomatów, urodził się i przez pierwsze dwa lata dorastał Great Neck, w hrabstwie Nassau, w stanie Nowego Jorku, gdzie jego ojciec pracował jako ekspert finansowy, zatrudniony w Organizację Narodów Zjednoczonych. W 1959 roku, rodzina przeniosła się do Genewy w Szwajcarii, gdzie ukończył prestiżową prywatną szkołę z internatem. Mając dwanaście lat występował w teatrze szkolnym. W wieku szesnastu lat rozpoczął edukację na Giełdzie w Londynie, lecz po około sześciu miesięcach wyjechał do Paryża, aby pomóc przyjacielowi prowadzić sklep. Następnie odbył służbę wojskową i został przyjęty jako student dwuletniego wydziału teatralnego do Konserwatorium Paryskiego (Conservatoire de Paris).

Debiutował na kinowym ekranie w komedii Do widzenia, młode chłopaki (Ciao, les mecs, 1979) u boku Charlesa Aznavoura. Później pojawił się w dramacie sensacyjnym Bar z telefonem (Le Bar du téléphone, 1980) z udziałem Richarda Anconiny, obrazie Asfalt (Asphalte, 1981) jako lekarz, thrillerze Brudna sprawa (Une sale affaire, 1981), melodramacie Dziwka z historii o miłości (Putain d'histoire d'amour, 1981) w roli inspektora policji oraz filmie kryminalnym Legalna przemoc (Légitime violence, 1982) jako jockey u boku Thierry'ego Lhermitte. Przełomem w jego karierze stała się kreacja Johna Claytona/Tarzana w filmie Hugha Hudsona Greystoke: Legenda Tarzana, władcy małp (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes, 1984). Za postać Freda w melodramacie kryminalnym Luca Bessona Metro (Subway, 1985) z Isabelle Adjani został uhonorowany nagrodą Cezara. Największą międzynarodową popularność przyniosła mu rola Connora MacLeoda w filmie fantasy Nieśmiertelny (Highlander, 1986).

W 1984 roku związał się z aktorką Diane Lane, z którą się ożenił w październiku 1988. Mają córkę Eleanor Jasmine (ur. 5 września 1993). Razem zagrali w dramacie fantasy Bezcenna piękność (Love Dream, 1988) i thrillerze Mordercza rozgrywka (Knight Moves, 1992). Jednak w marcu 1994 roku doszło do rozwodu. Romansował z księżniczką Stefanią i Włoszką Albą Perietti (1996). Był żonaty z Jaimyse Haft (od 6 lutego 1999 do 2006). Jest właścicielem winnicy produkującej markę wina Les Garrigues de Beaumard-Lambert oraz właścielem restauracji "Gitana" w Buenos Aires (Argentyna).


Filmografia

obsada aktorska
2007: Mortal Kombat: Dewastacja (Mortal Kombat: Devastation) jako Lord Raiden
2006: Day of Wrath jako Ruy De Mendoza
2006: Alpha Numeric
2006: Metamorphosis jako Constantine
2005: Dalida jako Richard Chanfray
2004: Jak dwie krople wody (À ton image) jako Thomas
2004: Highlander 2': Seduced by Argentina
2003: Janis et John jako Léon
2003: Absolon jako Norman Scott
2002: Zawód morderca (The Piano Player) jako Alex
2001: As wywiadu (The Point Men) jako Tony Eckhardt
2001: Aparté
2001: Druidzi (Vercingétorix) jako Vercingetorix
2000: Nieśmiertelny IV: Ostatnia rozgrywka (Highlander: Endgame) jako Connor MacLeod
1999: Beowulf - pogromca ciemności (Beowulf) jako Beowulf
1999: Odkupienie (Resurrection) jako John Prudhomme
1999: Forteca 2 (Fortress 2) jako John Brennick
1999: Gideon (film) jako Gideon Dobbs
1999: Operacja Splitsville (Operation Splitsville)
1997: Ostra broń (Mean Guns) jako Lou
1997: Arlette jako Frank Martin
1997: Nirvana jako Jimi Dini
1996: Tashunga - Gwiazda Północy (Tashunga) jako Hudson Saanteek
1996: Herkules i Sherlock (Hercule et Sherlock) jako Ramzes
1996: Adrenalina (Adrenalin: Fear the Rush) jako Fear the Rush
1995: W potrzasku (The Hunted) jako Paul Racine
1995: Mortal Kombat jako Raiden
1994: Droga śmierci (The Road Killers) jako Jack
1994: Gunmen jako Dani Servigo
1994: Nieśmiertelny III: Mag (Highlander III: The Sorcerer) jako Connor MacLeod
1993: Forteca (Fortress) jako John Brennick
1992: Max i Jeremie (Max & Jeremie) jako Jeremie Kolachowsky
1992: Mordercza rozgrywka (Knight Moves) jako Peter Sanderson
1991: Nieśmiertelny 2: Nowe życie (Highlander II: The Quickening) jako The Quickening
1990: Dlaczego ja? (Why Me?) jako Gus Cardinale
1989: Bezcenna piękność (Love Dream) jako Monroe
1988: Zabić księdza (To Kill a Priest) jako ksiądz Alek
1987: Sycylikczyk (The Sicilian) jako Salvatore Giuliano
1986: Nieśmiertelny (Highlander) jako Connor MacLeod
1986: Kocham cię (I Love You) jako Michel
1985: Metro (Subway) jako Fred
1984: Greystoke: Legenda Tarzana, władcy małp (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) jako Tarzan
1984: Słowa i muzyka (Paroles et musique) jako Jeremy
1982: Légitime violence jako Jockey
1982: La Dame de coeur
1981: Une sale affaire jako Mullard
1981: Asphalte jako Lekarz
1981: Douchka
1981: Putain d'histoire d'amour
1980: Le Bar du téléphone
1979: Ciao, les mecs jako Bit part

dorobek producencki
1999: Operacja Splitsville (Operation Splitsville)
1999: Gideon
1999: Odkupienie (Resurrection)
1997: J'irai au paradis car l'enfer est ici
1996: Kiedy nadejdzie sobota (When Saturday Comes)
1995: Pamiętaj, że umrzesz (N'oublie pas que tu vas mourir)
1994: Dead Beat
1994: Dziewięć miesięcy (Neuf mois)
1992: Mordercza rozgrywka (Knight Moves)
1991: Génial, mes parents divorcent!
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*