celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Christian Slater

Christian Slater, właściwie Christian Michael Leonard Gainesborough Slater (ur. 18 sierpnia 1969 roku w Nowym Jorku, w stanie Nowego Jorku) - amerykański aktor, reżyser i producent filmowy.

Syn aktora Michaela Hawkinsa i odpowiedzialnej za dobór obsady w castingach Mary Jo Slater, dorastał na nowojorskim Manhattanie. Mając siedem lat pojawił się po raz pierwszy na szklanym ekranie w operze mydlanej ABC Jedno życie dla przeżycia (One Life to Live, 1976). W 1976 roku jego rodzice rozwiedli się. Ma przyrodniego brata Ryana (ur. 19 kwietnia 1983) z drugiego małżeństwa matki. Ukończył Dalton School, Professional Children's School oraz szkołę średnią High School of Performing Arts w Nowy Jorku. W 1980 roku zadebiutował na nowojorskiej scenie City Center w przedstawieniu Muzyk (The Music Man). Rok później zagrał w telewizyjnej padaptacji powieści Arthura Conana Doyle HBO Sherlock Holmes (1981) u boku Franka Langelli i Stephena Collinsa. W operze mydlanej ABC Nadzieja Ryana (Ryan's Hope, 1985) pojawił się jako D.J. LaSalle. Po udziale w debiutanckim filmie kinowym Legenda o Billie Jean (The Legend of Billie Jean, 1985), zwrócił na siebie uwagę przez krytyków i widzów rolą nowicjusza benedyktyńskiego Adso z Melku w dramacie kryminalnym Imię róży (Der Name der Rose, 1986).

W 1987 roku przeniósł się do Los Angeles. W dniu 29 grudnia 1989 roku, po pościgu policyjnym, został aresztowany w West Hollywood; został oskarżony za ucieczkę policji, prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu, napad z bronią i prowadzenie samochodu bez ważnego prawa jazdy. Karierę ekranowa kontynuował w filmach: Mistrz deskorolki (Gleaming the Cube, 1988), czarnej komedii Śmiertelne zauroczenie (Heathers, 1989) w roli nastoletniego zabójcy, Więcej Czadu (Pump Up the Volume, 1990) jako zbuntowany nastolatek, który zakłada własną radiostację w garażu. Za rolę Willa Scarletta w obrazie Robin Hood: Książę złodziei (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991) i postać młodego kryminalisty w dramacie kryminalnym Gangsterzy (Mobsters, 1991) był nominowany do antynagrody Złotej Maliny jako najgorszy aktor drugoplanowy. W 1992 roku zadebiutował jako reżyser dziecięcego musicalu Śmiech epidemiczny (The Laughter Epidemic) dla Fundacji Pediatrycznej AIDS. Rola samotnika zafascynowanego światem kina i komiksów kierowanego duchem Elvisa Presleya w dramacie kryminalnym Prawdziwy romans (True Romance, 1993) przyniosła mu nominację do nagrody Saturna. W 1994 roku został aresztowany za wniesienie broni na pokład samolotu. W 1996 roku wyreżyserował film krótkometrażowy Muzeum miłości (Museum of Love) z Sandrą Bernhard. W 1997 roku został ponownie aresztowany, a w czasie zatrzymania ranił policjanta i wyrokiem sądu został skazany na 90 dni więzienia, z czego odsiedział dwa miesiące; w trakcie procesu przyznał się do zażywania heroiny i kokainy i został zmuszony do leczenia odwykowego. Powrócił na scenę Broadwayu w 1998 roku w sztuce Side Man jako narrator Clifford. Za postać Roberta Boyda w czarnej komedii Gorzej być nie może (Very Bad Things, 1998) otrzymał nagrodę Złotego Łupka. W filmie Ukryta prawda (The Contender, 2000) wcielił się w młodego senatora.

W 2004 roku pojawił się na deskach londyńskiego West End w sztuce Lot nad kukułczym gniazdem (One Flew Over the Cuckoo's Nest) jako Randle Patrick McMurphy. W 2005 roku wystąpił w dwóch spektaklach Tennessee Williamsa; Słodki ptak młodości (Sweet Bird of Youth) na West End jako żigolak i hollywoodzki aktorzyna Chance Wayne oraz Szklana menażeria (The Glass Menagerie) na Broadwayu w roli narratora Toma.

Spotykał się z Kim Walker (1986-88), Winoną Ryder (1988), Samanthą Mathis (1989-90), modelką Niną Huang (1990-95), Patricią Arquette (1993), Christy Turlington (1993), Christiną Applegate (dated in 1996) i edytorką mody Michelle Jonas (1996-97). W latach 1998-2000 spotkał się z Ryan Haddon (ur. 1971), a w dniu 12 lutego 2000 roku wzięli ślub. Mają syna Jadena Zacha Christophera (ur. 6 kwietnia 1999) i córkę Elianę Sophię (ur. 15 sierpnia 2001). W czerwcu 2004 roku spał z londyńską prostytutką Abbey Russo. W styczniu 2005 roku doszło do separacji jego związku małżeńskiego, a 21 listopada 2006 roku do rozwodu. Spotykał się z Sharon Stone (2006) i Tamarą Mellon (2007).

Ma 174 cm wzrostu.
Jest dobrym przyjacielem Sandry Bernhard.
W 1995 roku został umieszczony przez magazyn Empire na liście 100. Najseksowniejszych Gwiazd w Historii Kina (na miejscu 79.)
Ma zielony pas w karate.
Był dwukrotnie nominowany do nagrody MTV Movie Award jako najbardziej pożądany mężczyzna; za rolę w Kuffs (1992) i Wywiad z wampirem (1995).
Zdobył nominację do nagrody MTV Movie Award za najlepszy pocałunek w filmie Prawdziwy romans (1994).

Wybrana filmografia

filmy kinowe
2007: Igor jako Igor
2006: 2004: A Light Knight's Odyssey jako Jammer (głos)
2006: He Was a Quiet Man jako Bob Maconel
2006: Bobby jako Timmons
2006: Człowiek widmo II (Hollow Man II) jako Michael Griffin
2005: Alone in the Dark: Wyspa cienia (Alone in the Dark) jako Edward Carnby
2005: A License to Steal
2005: Kontrakt (The Deal) jako Tom Grover
2004: Wojak Churchill (Churchill: The Hollywood Years)
2004: Łowcy umysłów (Mindhunters) jako J.D. Reston
2004: Dobry pasterz (The Good Shepherd) jako Daniel Clemens
2004: Łowca głów (Pursued) jako Vincent Palmer
2003: Planeta dinozaurów (Dinosaur Planet) jako Narrator (głos)
2002: Szyfry wojny (Windtalkers) jako Sierżant Ox Henderson
2002: Brudna forsa (Run for the Money) jako Taylor
2001: Paparazzi (Who Is Cletis Tout?) jako Trevor Allen Finch
2001: 3000 mil do Graceland (3000 Miles to Graceland) jako Hanson
2000: Ukryta prawda (The Contender) jako Kongresman Reginald Webster
1999: Ta przebrzydła miłość (Love Stinks) jako Eddie
1998: Gorzej być nie może (Very Bad Things) jako Robert Boyd
1998: Namiętność i zdrada (Basil) jako John Mannion
1998: Powódź (Hard Rain) jako Tom
1997: Julian Po jako Julian Po
1997: Austin Powers: Agent specjalnej troski (Austin Powers: International Man of Mystery) jako strażnik
1996: Usłane różami (Bed of Roses) jako Lewis Farrell
1996: Tajna broń (Broken Arrow) jako Riley Hale
1995: Morderstwo pierwszego stopnia (Murder in the First) jako James Stamphill
1994: Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) jako Malloy
1994: Jimmy Hollywood jako William
1993: Skryta namiętność (Untamed Heart) jako Adam
1993: Prawdziwy romans (True Romance) jako Clarence Worley
1992: Dolina paproci (FernGully: The Last Rainforest) jako Pips (głos)
1992: Dokąd zawiedzie cię dzień (Where the Day Takes You) jako Pracownik socjalny
1992: Kuffs jako George Kuffs
1991: Gangsterzy (Mobsters) jako Charlie Lucky Luciano
1991: Star Trek VI: Nieodkryta kraina (Star Trek VI: The Undiscovered Country) jako Porucznik komunkacyjny Excelciora
1991: Robin Hood - książę złodziei (Robin Hood: Prince of Thieves) jako Will Scarlett
1990: Więcej czadu (Pump Up the Volume) jako Mark Hunter
1990: Opowieści z ciemnej strony (Tales from the Darkside: The Movie) jako Andy
1990: Młode strzelby II (Young Guns II) jako Arkansas Dave Rudabaugh
1989: Mistrz deskorolki (Gleaming the Cube) jako Brian Kelly
1989: Śmiertelne zauroczenie (Heathers) jako Jason 'J.D.' Dean
1989: Desperacka miłość (Desperate for Love) jako Cliff Petrie
1989: Droga do gwiazd (Beyond the Stars) jako Eric Michaels
1989: Czarodziej (The Wizard) jako Nick
1988: Telenoticias jako On sam
1988: Tucker - konstruktor marzeń (Tucker: The Man and His Dream) jako Junior Tucker
1986: Twisted jako Mark Collins
1986: Imię róży (Der Name der Rose) jako Adso von Melk
1986: Secrets jako Bobby
1985: Legenda o Billie Jean (The Legend of Billie Jean) jako Binx
1983: Living Proof: The Hank Williams Jr. Story jako Walt Willey
1983: The Haunted Mansion Mystery jako Billy
1981: Sherlock Holmes jako Billy

seriale TV
2008: My Own Worst Enemy jako Henry Spivey i Edward Albright
2003: Agentka o stu twarzach (Alias) jako Neil Caplan
1999-2006: Prezydencki poker (The West Wing) jako Porucznik komandor Jack Reese (2002)
1988: Prawnicy z Miasta Aniołów (L.A. Law) jako Andy Prescott
1986-1988: Crime Story
1985-1989: The Equalizer jako Michael Winslow
1984: Opowieści z ciemnej strony (Tales from the Darkside) jako Jody Tolliver
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*