celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Chris Odonnell

Chris O'Donnell, właściwie Cristopher Eugene O'Donnell (ur. 26 czerwca 1970 roku w Winnetka, w stanie Illinois, USA) – amerykański aktor i producent filmowy i telewizyjny, model.

Przyszedł na świat jako najmłodszy z siedmiorga dzieci (ma cztery siostry i dwóch braci) w pochodzącej z Irlandii rodzinie konserwatywnych katolików Williama i Julie O'Donnellów. W latach 1983-86 dorabiał jako model, pojawiał się w kilku reklamach i serialu ABC Jack i Mike (Jack and Mike, 1986) z Shelley Hack. W 1988 roku ukończył szkołę średnią Loyola Academy w Willmette, w stanie Illinois. W 1995 roku po otrzymaniu dyplomu z tytułem magistra sztuk i marketingu College'u w Bostonie, rozpoczął studia prawa oświatowego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, które jednak przerwał i nie ukończył.

Po występie w reklamie McDonalda, gdzie obsługiwał Michaela Jordana, zadebiutował na wielkim ekranie w dramacie obyczajowym Mężczyźni nie odchodzą (Men Don't Leave, 1990) jako czternastoletni, dorastający syn wdowy (w tej roli Jessica Lange) po tragicznie zmarłym ukochanym mężu Johnie i ojcu. Następnie został zaangażowany do dwóch udanych dramatów – Smażone zielone pomidory (Fried Green Tomatoes, 1991) oraz Więzy Przyjaźni (School Ties, 1992) o antysemityzmie w elitarnej szkole amerykańskiej z udziałem Brendana Frasera, Matta Damona i Bena Afflecka. Za ekranową kreację ucznia, opiekuna i towarzysza niewidomego emerytowanego oficera armii USA (Al Pacino) w filmie Zapach kobiety (Scent of a Woman, 1992) otrzymał nagrodę chicagowskich krytyków dla najbardziej obiecującego aktora i nominację do nagrody Złotego Globu. Znalazł się na liście Obiecujących Nowych Aktorów 1992 wydania 44 Ekranowego świata Johna Willisa. Jednak rola młodego D'Artagnana w jego interpretacji w jeszcze jednej ekranizacji powieści Aleksandra Dumasa Trzej muszkieterowie (The Three Musketeers, 1993), choć uhonorowana nowojorską nagrodą dla najlepszej ekranowej postaci książkowej i nagrodą Złotego Jabłka, doczekała się złych recenzji i nominacji do antynagrody Złotej Maliny dla najgorszego aktora drugoplanowego. W dramacie obyczajowym Błękit Nieba (Blue Sky, 1994) pojawił się jako sympatyczny chłopiec z sąsiedztwa. W 1994 roku odebrał nagrodę ShoWest Convention w Las Vegas, w stanie Nevada.

Po sukcesie filmu W kręgu przyjaciół (Circle of Friends, 1995) mógł liczyć na rolę młodego zbuntowanego akrobaty cyrkowego Richarda Dicka Graysona/Robina, pragnącego pomścić śmierć swoich rodziców i brata, którzy zginęli z ręki Dwóch-Twarzy w widowiskowym hicie fantasy Batman Forever (1995) z Valem Kilmerem w roli tytułowej. O tę rolę bowiem walczyli m.in. Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Christian Bale, Jude Law, Ewan McGregor, Corey Haim, Corey Feldman, Toby Stephens i Scott Speedman. Lecz sequel ekranizacji komiksu o przygodach człowieka-nietoperza pt. Batman i Robin (Batman & Robin, 1997) z udziałem George'a Clooneya jako tytułowego Batmana, poniósł klęskę, a rola Robina, choć przyniosła O'Donnellowi nagrodę Blockbuster Entertainment, zdobyła nominację do antynagrody Złotej Maliny dla najgorszego aktora drugoplanowego i najgorszego ekranowego duetu.

Zagrał potem w komedii Roberta Altmana Kto zabił ciotkę Cookie? (Cookie's Fortune, 1999) oraz hollywoodzkich produkcjach takich jak Kawaler (The Bachelor, 1999), Granice wytrzymałości (Vertical Limit, 2000) i Kinsey (2004). Na małym ekranie wystąpił w roli wegetariańskiego Dr Finna Dandridge'a w serialu ABC Chirurdzy (Grey's Anatomy, 2006).

19 kwietnia 1997 roku poślubił nauczycielkę szkoły podstawowej Caroline Fentress, z którą się spotykał od grudnia 1996. Na jego weselu był obecny kolega z klasy szkoły średniej Rambler. Mają córkę Lily Ann (ur. we wrześniu 1999 w Nowej Zelandii) i trzech synów – Christophera Eugene'a Jr. (ur. 24 października 2000), Charlesa McHugh (ur. 11 lipca 2003 w Los Angeles) i Finleya (ur. 24 marca 2006). Zamieszkał w Chicago.

Ma 178 cm wzrostu.
W 1996 roku trafił na listę 50. najpiękniejszych ludzi świata według magazynu People.

Filmografia
2008: Max Payne jako Jason Colvin
2007: Cock & Bull
2005: Siostry (The Sisters)
2004: Kinsey jako Wardell Pomeroy
2002: 29 palm (29 Palms) jako Płatny morderca
2000: Granice wytrzymałości (Vertical Limit) jako Peter Garrett
1999: Kto zabił ciotkę Cookie? (Cookie's Fortune) jako Jason Brown
1999: Kawaler (The Bachelor) jako Jimmie Shannon
1997: Batman i Robin (Batman & Robin) jako Robin/Richard 'Dick' Grayson
1996: Miłość i wojna (In Love and War) jako Ernest Hemingway
1996: Komora (The Chamber) jako Adam Hall
1995: Szalona miłość (Mad Love) jako Matt Leland
1995: Batman Forever jako Robin
1995: W kręgu przyjaciół (Circle of Friends) jako Jack Foley
1994: Błękit nieba (Blue Sky) jako Glenn Johnson
1993: Trzej muszkieterowie (The Three Musketeers) jako D'Artagnan
1992: Więzy przyjaźni (School Ties) jako Chris Reece
1992: Zapach kobiety (Scent of a Woman) jako Charlie Simms
1991: Smażone zielone pomidory (Fried Green Tomatoes) jako Buddy Threadgoode
1990: Mężczyźni nie odchodzą (Men Don't Leave) jako Chris McCauley

filmy TV
2004: Zdumienie Westerbergów (The Amazing Westerbergs)

seriale TV
2007: The Company jako Jack McCauliffe
2006: Chirurdzy (Grey's Anatomy) jako Dr Finn Dandridge
2005: Główne przypadki (Head Cases) jako Jason Payne
2003: Dwóch i pół (Two and a Half Men) jako Bill/Jill
2003: Praktyka (The Practice) jako Brad Stanfield

producent

filmy kinowe
1999: Kawaler (The Bachelor)
1999: Rok 2000 (Y2K)

filmy TV
2001: Trójkąt bermudzki (The Triangle)
1999: Cud na Zielonej 17 (Miracle on the 17th Green)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*