celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Chow Yun-Fat

Chow Yun-Fat (ur. 18 maja 1955 na wyspie Lamma, Hongkong) – hongkoński aktor. Wychował się w rodzinie robotników rolnych. Kiedy skończył 10 lat wraz z rodzicami przeniósł się do miasta Kowloon w Hongkongu. Szkołę ukończył w wieku 17 lat. Jego aktorska przygoda rozpoczęła się w 1973 roku. Gdy ukończył studia przez 14 lat był kontraktowym aktorem telewizyjnym. Rozgłos w Chinach przyniosły mu role w 128 odcinkach serialu Hotel w 1976 r. Po raz pierwszy na dużym ekranie Chow zadebiutował w 1976 roku, grając w filmie pod tytułem Message Girls. Jego pierwszym sukcesem kinowym była rola z roku 1981 w filmie The Story of Woo Viet w reżyserii Anny Hui. Przełom w jego karierze nastąpił w połowie lat 80. W 1985 roku wystąpił w dramacie Hongkong 1941. Za kreację w tym filmie Yun-Fat otrzymał nagrodę dla najlepszego aktora na Asian Pacific Film Festival. Rok później, za rolę Marka Gora w gangsterskim filmie A Better Tomorrow, wyreżyserowanym przez Johna Woo otrzymał pierwszego z przyznawanych w Hongkongu tamtejszych Oscarów. Współpraca Chow Yun-Fata z Johnem Woo była dość długa i owocna, a na szczególną uwagę zasługują takie filmy jak: The Killer (1989), Once A Thief (1990) oraz Dzieci triady (1992). Kolejnym reżyserem, z którym Chow Yun-Fat nawiązał współpracę był Ringo Liam. Ich pierwszy wspólny film, City on Fire, przyniósł aktorowi drugiego Oscara z Hongkongu. Do 1995 roku, Chow Yun Fat zagrał w sumie w 71 filmach. Występ w pierwszym amerykańskim obrazie zatytułowanym Zabójczy Układ(The Replacement Killers) z 1998 roku w reżyserii Antoine'a Fuqua był dużym wydarzaniem w zawodowej karierze Chowa. W zupełnie innej roli wystąpił Chow Yun Fat w epickiej opowieści Anna i Król. W 2000 roku Chow Yun Fat wystąpił w jednej z głównych ról w następnym epickim obrazie Przyczajony tygrys, ukryty smok uznanym przez międzynarodową krytykę za jeden z najlepszych filmów roku. W 2003 roku aktor wystąpił w kolejnym filmie Kuloodporny, który okazał się kasowym sukcesem. Obecnie Chow Yun Fat cieszy się niezwykłą popularnością nie tylko w samym Hongkongu, ale także na całym świecie.

Wybrana filmografia
The Story of Woo Viet (1981)
Hong Kong 1941 (1984)
A Better Tomorrow (1986)
City on Fire (1987)
An Autumn's Tale (1987)
Prison on Fire (1987)
A Better Tomorrow 2 (1987)
All About Ah-Long (1989)
The Killer (1989)
A Better Tomorrow 3 (1989)
God of Gamblers (1989)
Był sobie złodziej (1991)
Prison on Fire II (1991)
Dzieci triady (1992)
Full Contact (1992)
God of Gamblers Returns (1994)
Treasure Hunt (1994)
Peace Hotel (1995)
The Replacement Killers (1998)
The Corruptor (1999)
Anna i Król (1999)
Przyczajony tygrys, ukryty smok (2000)
Kuloodporny (2003)
Curse of the Golden Flower(2006)
Piraci z Karaibów: Na krańcu świata (2007)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*