celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Cher

Cher, właśc. Cherilyn Sarkisian LaPierre (orm. ՇԵՐԻԼԻՆ ՍԱՐԳԻՍԵԱՆ ԼԱ ՓԵՌ, ur. 20 maja 1946 w El Centro w Kalifornii) - amerykańska piosenkarka i aktorka filmowa.

Jest pół Ormianką, pół Indianką. Jej matka – Georgia Holt – była mało znaną aktorką, która osiem razy wychodziła za mąż. Cher poznała swojego ojca, gdy miała 11 lat - wcześniej odsiadywał wyrok za handel narkotykami. Kiedy Cherilyn miała 16 lat, opuściła dom i od tej chwili musiała sobie radzić sama. Na cel swojej wyprawy wybrała Hollywood.

Tam spotkała 12 lat od siebie starszego Sonny'ego Bono – byłego kelnera i kierowcę ciężarówki, początkującego kompozytora oraz producenta nagrań. Po dwóch latach wyszła za niego za mąż. Przybrała pseudonim artystyczny Cher i razem ruszyli na podbój Ameryki. Początkowo krążyli po nocnych klubach, bezskutecznie próbując zwrócić na siebie uwagę. Przełom nastąpił po nagraniu hitu "I Got You Babe", który podbił Amerykę lat 60. XX w. Utwór ten wyrażał bunt dzieci–kwiatów, mówił o miłości wbrew otoczeniu.

Pierwsza płyta z nagraniami Sonny'ego i Cher rozeszła się w nakładzie czterech milionów egzemplarzy. Następne cieszyły się równie dużą popularnością. Po częstych i głośnych kłótniach, o których pisała prasa, w 1975 para rozwiodła się. Z tego małżeństwa została Cher córka Chastity oraz długi.

Po rozstaniu z mężem Cher wyjechała do Las Vegas. Małżeństwo z wkrótce poznanym Greggiem Allmanem zakończyło się złożeniem przez Cher po dziewięciu dniach pozwu o rozwód. Dzieckiem tej dwójki jest syn Elijah Blue Allman.

W tym samym czasie nagrywała płyty i była wziętą modelką. Pozowała dla "Vogue'a", miała własny show telewizyjny. Śpiewała w rewii w "Caesars Palace" w Las Vegas z gażą 350 tys. dolarów tygodniowo.

Skończyła też kursy aktorskie w Nowym Jorku. W 1983 Mike Nichols zaproponował Cher rolę w filmie "Silkwood". Zagrała w nim lesbijkę. Za tę rolę otrzymała nominację do Oscara. W połowie lat 80. zagrała w filmach: "Maska", za który otrzymała Złotą Palmę w Cannes, "Czarownice z Eastwick" i "Podejrzany". Za rolę w filmie "Wpływie księżyca" dostała Oscara za najlepszą rolę kobiecą w 1987.

W tym roku nagrała też kolejny album, zatytułowany "Cher". Większy sukces odniósł jednak następny, "Heart of Stone", a szczególnie singel "If I Could Turn Back Time". Podobnie piosenka "The Shoop Shoop Song" nagrana do kolejnego filmu – "Syreny". W 1996 powstała komedia "Faithful" z Cher w roli głównej, oraz dramat "Gdyby ściany mogły mówić", gdzie wystąpiła nie tylko jako aktorka, ale również reżyserka ostatniej z trzech historii o kobietach w obliczu aborcji.

W 1998 wydała album "Believe". Tytułowy singel przez wiele tygodni nie schodził z pierwszych miejsc list przebojów, także w Polsce. W 1999 wystąpiła w filmie "Herbatka z Mussolinim". Dwa lata później wydała album "Living Proof", jednak nie odniósł tak dużego sukcesu jak "Believe". Dopiero trasa koncertowa promująca album i będąca jednocześnie pożegnalnym tournee artystki przyniosła jej ponowny rozgłos.

W 2003 zagrała w filmie "Skazani na siebie". 30 kwietnia w Hollywood Bowl Cher wykonała ja sam twierdzi ostatnie turne. Zamierza poświęcić się aktorstwu i reżyserowaniu, nie rezygnuje również zupełnie z kariery muzycznej - przygotowuje nowy album, który będzie zawierał covery z lat 60. Obecnie występuje w Las Vegas, przed bogatą publicznością i w lecie 2009 zamierza zacząć zdięcia do nowego filmu "Dropped out".


Dyskografia Cher
All I Really Want to Do – 1965
The Sonny Side Of Cher – 1966
Cher – 1967
With Love – 1968
Backstage – 1968
3614 Jackson Highway – 1969
Cher – 1971
Foxy Lady – 1972
Bittersweet – 1972
Half Breed – 1973
Dark Lady – 1974
Stars – 1975
I’d rather believe in you – 1976
Cherished -1977
Allman And Woman – Two the hard way – 1977
Take me home – 1979
Prisoner -1979
Black rose – 1980
I Paralyze – 1982
Cher – 1987
Heart of stone -1989
Love hurts – 1991
It’s a man’s world – 1995
Believe – 1998
Not.com.mercial – 2000
Living proof – 2001

Oficjalnie zmieniła swoje imiona i nazwiska (Cherilyn Sarkisian LaPierre Bono Allman) na po prostu "Cher"
Jest najstarszą kobietą, której udało się osiągnąć pierwsze miejsce amerykańskiej listy przebojów ("Believe")
Jej singel z 1998 roku "Believe" został umieszczony przez VH1 na 60. miejscu listy 100 Największych Utworów Tanecznych.
Jedyna kobieta w historii, która dotarła z piosenką na szczyt amerykańskiej listy przebojów w latach 60, 70, 80 i 90.
Była pierwszą osobą, która jadła obiad w Białym Domu z prezydentem Carterem w pierwszym dniu jego prezydentury.
Do niej należy rekord jako artystki, która ma największą rozpiętość pomiędzy miejscami, na których zadebiutowały jej piosenki na liście przebojów Top 100: miejsce 1. – "I Got You Babe" (1965), miejsce 85. – "Song For The Lonely" (2002).
Bardzo chciała dostać rolę w filmie "Rodzina Addamsów", ostatecznie jednak zagrała ją Anjelica Huston.
W wieku 30 lat zdiagnozowano u niej dysleksję
Oferowano jej rolę Thelmy w filmie "Thelma i Louise", jednak rolę dostała ostatecznie Geena Davis.
Jej matka przez lata grała ważną rolę w serialu "I Love Lucy".
Jest wielką fanką Katharine Hepburn.
Jej rodzice brali ślub i rozwodzili się 3 razy.
Dostała rolę (oscarową) w filmie "Wpływ księżyca" (1987) po tym, jak odrzuciła ją Sally Field.
Razem z Mako jest osobą o najkrótszym imieniu, która kiedykolwiek była nominowana do Oscara.
Ma 174 cm wzrostu.
Wydała aż trzy albumy zatytułowane jej imieniem "Cher"
Proponowano jej rolę Louise w filmie "Thelma i Louise" (1990), którą ostatecznie zagrała Susan Sarandon.
Stacja telewizyjna VH1 przyznała jej 43 miejsce na liście 100 najważniejszych kobiet rock&rolla.
W 1998 roku jej singel "Believe" (z płyty o tym samym tytule) osiągnął sprzedaż większą niż singel "My Heart Will Go On" Celine Dion (utwór promujący "Titanica")
Do niej należy rekord na największą przerwę czasową pomiędzy hitami na miejscu pierwszym listy przebojów ("Dark Lady" 1974, "Believe" 1999).
Jest jedną z dwóch kobiet, które otrzymały Oscara i miały hit na pierwszym miejscu amerykańskiej listy przebojów (drugą jest Barbra Streisand)
Rolę w filmie "Czarownice z Eastwick" (1987) zaproponowano jej rankiem w dniu jej 40. urodzin.
13 razy występowała na okładce magazynu People. Nie jest to jednak rekord wszech czasów, najwięcej razy pojawiła się Britney Spears, bo aż 16.

Nagrody
1997: Gdyby ściany mogły mówić (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka drugoplanowa w serialu lub filmie telewizyjnym
1989: Wpływ księżyca (nominacja) BAFTA najlepsza aktorka
1988: Wpływ księżyca Oscar najlepsza aktorka
1988: Wpływ księżyca Złoty Glob najlepsza aktorka komediowa
1986: Maska (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w dramacie
1985: Maska najlepsza aktorka Cannes
1984: Silkwood (nominacja) Oscar najlepsza aktorka drugoplanowa
1984: Silkwood Złoty Glob najlepsza aktorka
1974: Sonny and Cher Comedy Hour, The Złoty Glob najlepsza aktorka w serialu komediowym
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*