celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Charlize Theron

Charlize Theron (ur. 7 sierpnia 1975 w Benoni) – amerykańska aktorka filmowa pochodząca z RPA, obecnie zamieszkała w Los Angeles.

Początkowo zajmowała się tańcem, jednak uraz kolana spowodował, że musiała się wycofać. Potem przez pewien czas pracowała jako modelka.

Mając 18 lat, przyjechała do Los Angeles. Nie znała tam nikogo, jednak dość szybko dostała pierwszą rolę filmową.

Laureatka nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej Oscara za rok 2004 dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej za rolę seryjnej morderczyni Aileen Wuornos w filmie Monster (reż. Patty Jenkins, 2003). W 2006 r. była nominowana ponownie za rolę w dramacie Daleka północ (reż. Niki Caro, 2005). Film opowiadał o głośnej pod koniec lat 80. w Stanach Zjednoczonych sprawie Lois E. Jenson przeciw Eveleth Taconite Co., która dotyczyła molestowana seksualnego. Nazwiska postaci w filmie zostały zmienione.


Nagrody
W 2004 została uhonorowana Nagrodą im. Krzysztofa Kieślowskiego podczas festiwalu Camerimage w Łodzi.

W kwietniu 2006 zdobyła nagrodę Vanguard Award przyznawaną w ramach GLAAD Media Awards przez Gay & Lesbian Alliance Against Defamation za wybitne osiągnięcia aktorskie i za swoją postawę wobec mniejszości seksualnych (1).


Filmografia
1995 – Dzieci Kukurydzy III (Children of the Corn III), jako młoda kobieta
1996 – Dwa dni z życia doliny (2 Days in the Valley), jako Helga Svelgen
1996 – Szaleństwa młodości (That Thing You Do!), jako Tina
1997 – Prawem na lewo (Trial and Error), jako Billie Tyler
1997 – Adwokat Diabła (The Devils Advocate), jako Mary Ann Lomax
1997 – Prywatne śledztwo (Hollywood Confidential), jako Sally
1998 – Celebrity, jako Supermodelka
1998 – Wielki Joe (Mighty Joe Young), jako Jill Young
1999 – Żona astronauty (The Astronaut's Wife), jako Jilian Armacost
1999 – Wbrew regułom (The Cider House Rules), jako Candy Kendall
2000 – Uwikłany (Reindeer Games), jako Ashley
2000 – Ślepy tor (The Yards), jako Erica Stoltz
2000 – Siła i honor (Men of Honor), jako Gwen Sunday
2000 – Nazywał się Bagger Vance (The Legend of Bagger Vance), jako Adele Invergordon
2001 – Słodki listopad (Sweet November), jako Sara Deever
2001 – Klątwa skorpiona (The Curse of the Jade Scorpion), jako Laura Kensington
2001 – 15 minut (15 Minutes), jako Rose Hearn
2002 – 24 godziny (Trapped), jako Karen Jennings
2002 – Obudzić się w Reno (Wakin Up In Reno), jako Candy
2003 – Włoska robota (The Italian Job), jako Stella Bridger
2003 – Monster, jako Aileen Wuornos
2004 – Głowa w chmurach (Head in the Clouds), jako Gilda Bessé
2004 – Peter Sellers – Życie & Śmierć (The Life and Death of Peter Sellers), jako Britt Ekland
2005 – Daleka północ (North Country), jako Josey Aimes
2005 – Aeon Flux, jako Aeon Flux
2007 − W dolinie Elah (In the Valley of Elah), jako Emily Sanders
2008 – Sen na jawie (Sleepwalking), jako Joleen
2008 – Hancock, jako Mary
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*