celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Brooke Shields

             Brooke Shields, właściwie Brooke Christa Shields (ur. 31 maja 1965 w Nowym Jorku, USA) – amerykańska aktorka filmowa, teatralna i telewizyjna oraz fotomodelka.
Jej rodzice, Francis Alexander Shields (1941-2003) – wykonawca kosmetyków Revlon i fotomodelka Teri Shields (ur. 1933, właść. Maria Theresia Schmonn), rozwiedli się niedługo po urodzeniu Brooke. Jej dziadek ze strony ojca, Frank Shields (1910-1975), był znanym tenisistą, a w latach 30. pojawiał się również w filmach. Jego żona Donna Marina Torlonia di Civitella-Cesi (1916-1960) była włoską arystokratką, siostrą księcia Alessandro Torlonia di Civitella-Tessi (1911-1986), zięcia króla Hiszpanii Alfonsa XIII. Natomiast babcia ze strony matki, Elsie Moore, była siostrą dziadka aktorki Glenn Close.

Karierą Brooke pokierowała jej matka. Jako 11-miesięczne dziecko Brooke występowała w reklamach pieluch, talku kosmetycznego, mleka i – kilka lat później – lalek. W wieku 15 lat była najmłodszą modelką, która kiedykolwiek pracowała dla magazynu Cosmopolitan. Rok potem jej twarz ukazywała się na okładce każdego większego magazynu, włączając Elle, Glamour, Harper's Bazaar, Mademoiselle, Seventeen i Vogue.

W szkole średniej i college'u była cheerleaderką. W latach 1983-1987 studiowała romanistykę na Uniwersytecie Princeton, w stanie New Jersey, gdzie poznała aktora Deana Caina.

Mając 9 lat pojawiła się w dramacie telewizyjnym Po upadku (After the Fall, 1974) u boku Faye Dunaway, jako córka Quentina (Christopher Plummer). W wieku 12 lat zadebiutowała na dużym ekranie rolą młodszej siostry tytułowej bohaterki horroru Alicja, słodka Alicja (Communion, 1976). Wcielając się w rolę nieletniej prostytutki Violet, uwikłanej w romans z fotografem (Keith Carradine) w kontrowersyjnym dramacie Ślicznotka (Pretty Baby, 1978) zachwyciła na festiwalu filmowym w Cannes.

W 1979 wywołała skandal, gdy ukazała się na plakatach tylko w jednej części garderoby – dżinsach Calvina Kleina.

Światową sławę zdobyła dzięki głównej roli w melodramacie przygodowym Błękitna laguna (The Blue Lagoon, 1980), gdzie wraz z Christopherem Atkinsem tworzyła parę młodych rozbitków, mieszkających na bezludnej wyspie. Film ten jednak przyniósł jej nagrodę Złotej Maliny jako dla najgorszej aktorki roku i, choć podbił serca młodych widzów, nie spodobał się krytyce.

Stała się idolką nastolatek lat 80. W latach 1980-1985 pojawiła się na ponad 400 okładkach magazynów. Magazyn People uznał ją za jedną z najbardziej intrygujących osób świata w latach 1978, 1980, 1996 oraz za jedną z 50 najpiękniejszych ludzi świata w roku 1996 i 2000.

W roku 1995 odebrała nagrodę teatralną Theater World Award za rolę Rizzo w broadwayowskim musicalu Grease.

Swój talent komediowy ujawniła w serialu A teraz Susan (Suddenly Susan, 1996-2000) jako Susan Keane, charyzmatyczna redaktorka bulwarowego amerykańskiego pisma. Za tę rolę odebrała w roku 1997 People's Choice Award i była dwukrotnie (1997, 1998) nominowana do nagrody Złotego Globu.

19 kwietnia 1997 roku w Pebble Beach, w stanie Kalifornia, wyszła za mąż za światowej sławy tenisistę Andre Agassiego, a po dwóch latach ich małżeństwo zostało anulowane – 9 kwietnia 1999 roku w Las Vegas. Po licznych romansach, m.in. z aktorem Deanem Cainem, gwiazdorem muzyki pop Michaelem Jacksonem, aktorem Liamem Neesonem, Johnem Kennedy Jr., piosenkarzem Michelem Boltonem, 4 kwietnia 2001 roku wyszła powtórnie za mąż za scenarzystę i producenta Chrisa Henchy'ego, z którym ma dwie córki: Rowan Francis (ur. 15 maja 2003) i Grier Hammond (ur. 18 kwietnia 2006).


Filmografia:
1974 Po upadku (After the Fall) – Córka Quentina
1976 Communion – Karen Spages
1977 The Prince of Central Park – Kristin
1978 Ślicznotka (Pretty Baby) – Violet
1978 Król Cyganów (King of the Gypsies) – Tita
1979 Just You and Me, Kid – Kate
1979 Wanda Nevada – Wanda Newada
1979 Tilt – Tilt
1980 Błękitna laguna (The Blue Lagoon) – Emmeline
1981 Niekończąca się miłość (Endless Love) – Jade
1983 Sahara – Dale
1984 Muppety na Manhattanie (The Muppets Take Manhattan) – Niespodzianka Cameo
1984 Wet Gold – Laura
1988 Brylantowa pułapka (The Diamond Trap) – Tara Holden
1989 Wyścig Armatniej Kuli 3 (Speed Zone) – Stewardess
1989 Brenda Starr – Brenda Starr
1990 Backstreet Dreams – Stevie
1992 Dzikie i swobodne (Running Wild) – Christine Shaye
1993 Freaked – Skye Daley
1993 I Can Make You Love Me – Laura Black
1994 Siódme piętro (The Seventh Floor) – Kate Fletcher
1994 Amerykański romans (Un Amore americano / An American Love) – Greta
1995 Nic nie trwa wiecznie (Nothing Lasts Forever) – Dr Beth Taft
1996 Przyjaciele (Friends) – Erika
1996 Spojrzenie mordercy (Freeway) – Mimi Wolverton
1996 A teraz Susan (Suddenly Susan) – Susan
1998 Perypetie Margaret (The Misadventures of Margaret) – Lily
1999 Weekend (The Weekend) – Nina
1999 Kawaler (The Bachelor) – Buckley
1999 Czarne i białe (Black and White) – Sam Donager
1999 Napad prawie doskonały (The Almost Perfect Bank Robbery) – Cyndee Lafrance
2000 After Sex – Kate
2001 Co tworzy rodzinę (What Makes a Family)
2002 Wdowy (Widows) – Shirley
2003 Dzieci Pani Pająkowej ze Słonecznej Doliny – Pani Pająkowa
2004 Nie zapomnisz mnie (Gone But Not Forgotten) – Betsy Tannenbaum
2004 Nasz włoski mąż (Mariti in affitto) – Charlene Taylor
2005 Wyprawa po świąteczne pisanki – Potworna Harriet Hare (głos)
2005 Bob the Butler – Anne Jamieson
2006 The Last Guy on Earth
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*