celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Brendan Fraser

         Brendan Fraser (ur. 3 grudnia 1968 roku w Indianapolis, w stanie Indiana) – kanadyjski i amerykański aktor filmowy i telewizyjny.
Ma podwójne obywatelstwo – kanadyjskie i amerykańkie. Jako syn Carol i Petera Frasera, oficera służby Kanadyjskiej Instytucji Rządowej Turystyki, w dzieciństwie często zmieniał miejsce zamieszkania. Wraz z trójką braci (Kevinem, Seanem i Reganem) dorastał więc m.in. w Detroit, Ottawa, w stanie Michigan, Szwajcarii, Holandii, Rzymie, Teksasie, Hollywood i Los Angeles. Uczęszczał do Upper Canada College w Toronto. Po obejrzeniu spektaklu na West End w Londynie, zainteresował się teatrem. Ukończył studia aktorskie w Cornish College of the Arts w Seattle, w stanie Waszyngton.

Debiutował na dużym ekranie w melodramacie komediowym Amerykańskie psy (Dogfight, 1991). Następnie wcielił się w postać Linka, robiącego karierę w szkole jaskiniowca wykopanego przez dwóch nastolatków w kasowej komedii fantasy Jaskiniowiec z Kalifornii (Encino Man, 1992). W dramacie sportowym Więzy Przyjaźni/Barwy uczelni św. Mateusza (School Ties, 1992) zagrał jednego z uczniów elitarnej szkoły, a jego ekranowymi partnerami byli: Matt Damon, Ben Affleck i Chris O'Donnell. W filmie Pani Winterbourne (Mrs. Winterbourne, 1996) z Shirley MacLaine wystąpił w podwójnej roli braci bliźniaków Winterbourn. Odniósł sukces jako tytułowy współczesny Tarzan szalejący po ulicach Nowego Jorku i San Francisco w filmie George prosto z drzewa (George of the Jungle, 1997). Rola artysty lalkarza ulicznego w San Antonio, który śni o swojej jedynej w komediowym melodramacie fantasy Jakoś leci/Jeszcze oddycha (Still Breathing, 1997) przyniosła mu nagrodę Złotej Astronautycznej Iglicy dla najlepszego aktora na międzynarodowym festiwalu filmowym w Seattle.
Międzynarodowa sławę zdobył jako wielbiciel przygód Rick O'Connell, w trylogii kasowego przeboju Mumia (The Mummy, 1999), Mumia powraca (The Mummy Returns, 2001) i Mumia 3 (The Mummy 3, 2008).
Od października 1997 roku spotykał się z Afton Smith (ur. 3 grudnia 1967), którą poślubił 27 września 1998 roku. Mają trzech synów – Griffina Arthura (ur. 17 września 2002), Holdena Fletchera (ur. 16 sierpnia 2004) i Lelanda (ur. 2 maja 2006 w Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles).
Ma 191 cm wzrostu.
W 1998 roku magazyn "People" uznał go za jednego z 50 najpiękniejszych ludzi świata.

Filmografia:

2009: Atramentowe serce (Inkheart) jako Mortimer "Mo" Fochlard(ojciec Meggie)
2008: Singularity
2008: Mumia: Grobowiec Cesarza Smoka (The Mummy 3) jako Rick O'Connell
2008: Big Bug Man jako Big Bug Man (głos)
2008: Journey 3-D jako Trevor
2007: Inkheart jako Silvertongue
2007: The Air I Breathe jako Pleasure
2006: Ostatni raz (The Last Time) jako Jamie
2006: Podróż w koniec nocy (Journey to the End of the Night) jako Paul
2005: Beach Bunny jako Beach Bum (głos)
2004: Miasto gniewu (Crash) jako Rick
2003: Looney Tunes znowu w akcji (Looney Tunes: Back in Action) jako DJ Drake/Diabeł tasmański (głos)
2002: Spokojny Amerykanin (The Quiet American) jako Alden Pyle
2001: Mumia powraca (The Mummy Returns) jako Rick O'Connell
2001: Małpiszon (Monkeybone) jako Stu Miley
2000: Zakręcony (Bedazzled) jako Elliot Richards
1999: Dudley Doskonały (Dudley Do-Right) jako Dudley Do-Right
1999: Atomowy amant (Blast from the Past) jako Adam Webber
1999: Mumia (The Mummy) jako Richard 'Rick' O'Connell
1998: Bogowie i potwory (Gods and Monsters) jako Clay Bone
1997: Jakoś leci/Jeszcze oddycha (Still Breathing) jako Flather McBracken
1997: George prosto z drzewa (George of the Jungle) jako George
1996: Ostatni dzwonek (Glory Daze) jako Doug
1996: Pani Winterbourne (Mrs. Winterbourne) jako Bill Hugh Winterbourne/Hugh Winterbourne
1996: Dzieciaki w sieni (Kids in the Hall: Brain Candy) jako Pacjent
1995: Koniec niewinności (Now and Then) jako Żołnierz wracający z Wietnamu
1995: Las Namiętności (The Passion of Darkly Noon) jako Darkly Noon
1994: Selekcjoner (The Scout) jako Steve Nebraska
1994: Odlotowcy (Airheads) jako Chazz
1994: Z honorami (With Honors) jako Monty
1994: Służba nie drużba (In the Army Now) jako Link
1993: Dwadzieścia dolców (Twenty Bucks) jako Sam Mastrewski
1993: Szalony zięć (Son in Law) jako Link
1993: Younger and Younger jako Winston Younger
1992: Więzy Przyjaźni/Barwy uczelni św. Mateusza (School Ties) jako David Green
1992: Jaskiniowiec z Kalifornii (Encino Man) jako Link
1991: Amerykańskie psy (Dogfight) jako Marynarz

filmy TV:
1997: Zmierzch złota (The Twilight of the Golds) jako David Gold
1991: Uznany za winnego (Guilty Until Proven Innocent) jako Bobby McLaughlin
1991: Dziecię ciemności, dziecię światłości (Child of Darkness, Child of Light) jako Przyjaciel Johna
1991: Moja starsza szkoła (My Old School)

seriale TV:
2000-2005: Król wzgórza (King of the Hill) jako David Kalaiki-Alii
2002-2004: Scrubs jako Ben Sullivan
1997-1999: Saturday Night Live jako Gospodarz
1998: Simpsonowie (The Simpsons) jako Brad (głos)
1997: Duckman: Private Dick/Family Man
1995: Upadłe anioły (Fallen Angels) jako Johnny Lamb
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*