celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Brad Pitt

            William Bradley Pitt, znany jako Brad Pitt (ur. 18 grudnia 1963 roku w Shawnee, w stanie Oklahoma) – amerykański aktor i producent filmowy.
Przyszedł na świat w rodzinie baptystów jako najstarszy syn kierownika firmy transportu ciężarowego Williama A. Pitta i szkolnej pedagog Jane Etty Hillhouse. Ma młodsze rodzeństwo: brata Douga i siostrę Julie Neal. Dzieciństwo spędził w Springfield w Missouri. W 1982 ukończył szkołę średnią Kickapoo High School w Springfield. W latach 1982-86 studiował dziennikarstwo ze specjalizacją w reklamie w Missouri School of Journalism przy University of Missouri-Columbia, lecz w 1986 roku tuż przed zakończeniem studiów zdecydował się wyjechać do Hollywood.

Miał studiować reklamę i grafikę w Art Center College of Design w Pasadenie, jednak ostatecznie przez sześć lat uczył się aktorstwa pod opieką Roya Londona. W międzyczasie podjął pracę jako kierowca, a także ubrany w kostium wielkiego, grubego i brzydkiego kurczaka reklamował sieć restauracji El Pollo Loco. Pojawiał się na srebrnym ekranie, m.in. w operach mydlanych: NBC Inny świat (Another World, 1987) i CBS Dallas (1987–88) jako przyjaciel córki Jenny Wade Ewing, sitcomie ABC Dzieciaki, kłopoty i my (Growing Pains, 1987-89) oraz serialach: Fox 21 Jump Street (1988) z Johnnym Deppem i Dni Chwały (Glory Days, 1990). Na kinowym ekranie zadebiutował rolą uczestnika party w ekranizacji powieści Breta Eastona Ellisa o zblazowanych bogatych nastolatkach z Los Angeles Mniej niż zero (Less Than Zero, 1987) z Robertem Downey'em Jr. Był modelem w reklamowym spocie marki Levi's. Przełomem w karierze stała się postać zadziornego i uwodzicielskiego autostopowicza J.D. w filmie Thelma i Louise (Thelma & Louise, 1991) z Geeną Davis i Susan Sarandon. W ekranizacji autobiograficznej powieści Normana Macleana reżyserowanej przez Roberta Redforda Rzeka życia (A River Runs Through It, 1992) zagrał zbuntowanego i lekkomyślnego młodszego syna fanatycznego kaznodziei kościoła metodystów.

Dzięki kolejnej roli psychopatycznego seryjnego mordercy, prostaka i cynika oczekującego od życia mocnych wrażeń w dramacie kryminalnym Kalifornia (1993) odebrał w 1993 roku nagrodę ShoWest jako Gwiazdor Jutra. Za postać wampira Louisa de Pointe du Laca w kasowym horrorze Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994) Neila Jordana otrzymał dwie nagrody kinowe MTV i nominację do nagrody Saturna, ale jednocześnie dostał wraz z Tomem Cruise antynagrodę Złotej Maliny. Rola nieokrzesanego buntownika i niespokojnego duchem Tristana, pełnego pasji jednego z braci Ludlow w melodramacie wojennym Wichry namiętności (Legends of the Fall, 1994) przyniosła mu nagrodę Brązowego Kowboja i nominację do nagrody Złotego Globu. Znakomite recenzje, nagrodę Złotego Globu, Saturna, Blockbuster Entertainment, Universe Reader's Choice Award i nominację do Oscara dla najlepszego aktora drugoplanowego zdobył za kreację obłąkanego syna znanego naukowca i znawcy wirusów w dramacie sci-fi 12 małp (Twelve Monkeys, 1995). Natomiast za rolę aroganckiego detektywa w thrillerze Siedem (Se7en, 1995) został uhonorowany nagrodę kinową MTV.

Za postać Willa Colberta w sitcomie NBC Przyjaciele (Friends, 2001) nominowany był do nagrody Emmy. Użyczył swojego głosu Patchowi Boomhauerowi, bohaterowi animowanego sitcomu Fox Bobby kontra wapniaki (King of the Hill, 2003). Jako producent filmowy dramatu kryminalnego Martina Scorsese Infiltracja (The Departed, 2006) z Jackiem Nicholsonem, Leonardo DiCaprio, Mattem Damonem, Markiem Wahlbergem i Alekiem Baldwinem otrzymał nominację do nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej. Rola turysty na pustyni w Maroko-męża postrzelonej w autokarze, z którą wybrał się w podróż mającą poprawić ich małżeńskie relacje po stracie dziecka w dramacie Alejandro Gonzáleza Iñárritu Babel (2006) przyniosła mu nominację do nagrody Złotego Globu.
Spotykał się z aktorkami: Shalane McCall (1987), Jill Schoelen (1989), Robin Givens (1989), Juliette Lewis (1989-93), Thandie Newton (1994), Gwyneth Paltrow (1994-97) i Sonitą Henry (1998), a także z Jitką Pohlodek (1993), Niemką Katją von Garnier (1997).

W dniu 29 lipca 2000 roku poślubił aktorkę Jennifer Aniston, ale pięć lat później 7 stycznia 2005 roku ogłosili oni separację i 2 października 2005 roku rozwiedli się.

Brad związał się z Angeliną Jolie, która 27 maja 2006 roku urodziła mu córeczkę Shiloh Nouvel, a 12 lipca 2008 roku bliźnięta: Vivienne Marcheline i Knoxa Leona. Oprócz biologicznych dzieci mają jeszcze trójkę adoptowanych: dwóch chłopców Maddoxa Chivana (od 2006) i Paxa Thiena (od 2007) oraz dziewczynkę – Zaharę Marley (od 2006).

W 2005 roku magazyn "People" umieścił go na liście 50. najpiękniejszych ludzi świata.
Ma 180 cm wzrostu.
W 2006 roku ogłosił, że nie wejdzie w związek małżeński, dopóki w Stanach Zjednoczonych pary homoseksualne nie będą mogły zrobić tego samego.
W 2005 wystąpił w reklamie piwa Heineken.

Filmografia:
2007 Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda jako Jesse James
2007 Ocean's Thirteen jako Rusty Ryan
2006 Babel jako Richard Jones
2005 Pan i Pani Smith jako John Smith
2004 Ocean's Twelve: Dogrywka jako Rusty Ryan
2003 Troja jako Achilles
2003 Sindbad: Legenda siedmiu mórz jako Sindbad (głos)
2001 Mexican jako Jerry Welbach
2001 Ocean's Eleven: Ryzykowna gra jako Rusty Ryan
2001 Zawód: Szpieg jako Tom Bishop
2001 Przekręt jako Mickey
1999 Podziemny krąg jako Tyler Durden
1999 Być jak John Malkovich gra siebie
1998 Joe Black jako Joe Black
1997 Siedem lat w Tybecie jako Heinrich Harrer
1997 Zdrada jako Rory Devaney/Francis Austin McGuire
1996 Uśpieni jako Michael Sullivan
1995 12 małp jako Jeffrey Goines
1995 Siedem jako David Mills
1994 Wywiad z wampirem jako Louis
1994 Wichry namiętności jako Tristan Ludlow
1993 Prawdziwy romans jako Floyd
1993 Kalifornia jako Early Grayce
1992 Rzeka życia jako Paul Maclean
1991 Thelma i Louise jako J.D.
1990 Za młoda by umrzeć? jako Billy Canton
1989 Szczęśliwi razem jako Brian
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*