celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Bo Derek

              Bo Derek, właściwie Mary Cathleen Collins (ur. 20 listopada 1956 roku na Long Beach, w stanie Kalifornia) – amerykańska aktorka i modelka.

Życiorys:
Ma pochodzenie irlandzkie, niemieckie, holenderskie i walijskie. Urodzona w rodzinie rzymskokatolickiej sprzedawcy katamaranów firmy Hobie Cat Paula Collinsa i kosmetyczki Normy, dorastała z dwiema siostrami – Kerry i Kelly oraz bratem Colinem, basistą Camel. W 1969 roku jej rodzice rozwiedli się, matka wyszła ponownie za mąż za kaskadera i aktora Bobby'ego Bassa. Po ukończeniu szkoły średniej Narbonne High School w Harbor City w stanie Kalifornia, w 1974 roku poznała starszego od niej o 30 lat reżysera Johna Dereka, który rozwiódł się z aktorką Lindą Evans i 10 czerwca 1976 roku ożenił się z Bo.

Jej pierwszym występem na dużym ekranie był thriller Orka (Orca, 1977). Kolejna rola Jenny, obiektu fascynacji seksualnej głownego bohatera w komedii romantycznej Blake'a Edwardsa Dziesiątka (10, 1979) została nominowana do nagrody Złotego Globu dla nowej gwiazdy. Pojawiła się potem u boku Shirley MacLaine i Anthony'ego Hopkinsa w melodramacie Zmiana pór roku (A Change of Seasons, 1980).

Jej karierą ekranową zaczął kierować mąż John Derek, powierzając jej rolę Jane Parker w swoim filmie sensacyjno-przygodowym Tarzan – człowiek małpa (Tarzan, the Ape Man, 1981), który zebrał fatalne recenzje, pięć nominacji do antynagrody Złotej Maliny, a Bo przyniósł Złotą Malinę dla najgorszej aktorki. Potem zagrała główną postać Anastazji w drugiej produkcji męża, dramacie Fantazje (Fantasies, 1981). Następny występ w melodramacie soft-core Johna Dereka Bolero (1984) otrzymał sześć Złotych Malin (w tym dla najgorszej aktorki), a ostatnia produkcja fantasy Dereka Duchy tego nie robią (Ghosts Can't Do It, 1990) zebrała cztery Złote Maliny (m.in. dla najgorszej aktorki). W 1990 roku przyznano jej jeszcze jedną Złotą Malinę dla najgorszej aktorki dekady.

Występowała później na małym ekranie, m.in. w sitcomie ABC Oni, ona i pizzeria (Two Guys, a Girl and a Pizza Place, 2001), serialu CBS Siódme niebo (7th Heaven, 2003-2005) jako pani Kinkirk oraz serialu 20th Century Fox Dom mody (Fashion House, 2006) w roli bezlitosnej potężnej kobiety interesu i właścicielki domu mody Marii Gianni.
Ma 163 cm wzrostu.

Filmografia:
1977: Orka - Wieloryb zabójca (Orca) jako Annie Nolan
1979: 10 jako Jenny
1980: Zmiana pór roku (A Change of Seasons) jako Lindsey Rutledge
1981: Fantazje (Fantasies) jako Kathleen Collins
1981: Tarzan - człowiek małpa (Tarzan, the Ape Man) jako Jane
1984: Bolero jako Linda MacGillivery
1990: Duchy tego nie robią (Ghosts Can't Do It) jako Katie O'Dare Scott
1992: Gorąca czekolada (Hot Chocolate) jako BJ Cassidy
1993: Kobieta pożądana (Woman of Desire) jako Christina Ford
1994: Zabójcza intryga (Shattered Image) jako Helen Allgood
1995: Tomcio Grubasek (Tommy Boy) jako Beverly
1998: Wind on Water jako Ciel Connolly
2000: Morderstwo na festiwalu w Cannes (Murder at the Cannes Film Festival) jako Thada Pryce
2000: Horror 101 jako Pani James
2000: W szponach lęku (The Flying Dutchman) jako Katherine Sullivan
2000-2001: Królowa miecza (Queen of Swords) jako Mary Rose
2001: Sunstorm jako Victoria Warren
2001: Life in the Balance jako Kathryn Garr
2002: Mistrz kamuflażu (The Master of Disguise) jako gra siebie
2003: Raperzy z Malibu (Malibu's Most Wanted) jako Pani Gluckman
2004: Konkwistador (Crusader) jako Markham
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*