celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Barbra Streisand

          Barbara Joan Streisand (ur. 24 kwietnia 1942 roku w Brooklynie, w stanie Nowym Jorku) – jedna z najbardziej popularnych piosenkarek i aktorek amerykańskich żydowskiego pochodzenia, także scenarzystka, producentka i reżyserka filmowa, tancerka.

Córka nauczyciela gramatyki Emanuela Streisanda (zm. 14 sierpnia 1943) i szkolnej sekretarki Diany Idy Rosen, ma starszego brata Sheldona i młodszą przyrodnią siostrę Roslyn Kind (ur. 9 stycznia 1951). Uczęszczała do Bais Yakov School w nowojorskim Brooklynie. Po ukończeniu w 1959 roku szkoły średniej Erasmus Hall High School w Brooklynie, została piosenkarką w nocnych klubach Nowego Jorku. Nagroda w konkursie piosenki dla śpiewaków-amatorów w klubie na Manhattanie zapewniła jej rolę w rewii Another Evening with Harvey Stones (1961). Odniosła sukces, uzyskała nagrodę krytyków i została obwołana gwiazdą musicalu. W 1962 roku podpisała kontrakt z Columbia Records, a jej debiutancki album The Barbra Streisand Album (1963) szybko stał się najlepiej sprzedającą się płytą w USA nagraną przez kobietę. Sława zdobyta na Broadwayu w przedstawieniu I Can Get It For You Wholesale (1962) przyniosła jej główną rolę legendarnej aktorki rewiowej Fanny Brice w ekranizacji przedstawienia Zabawna dziewczyna (Fanny Girl, 1968), za którą otrzymała nagrodę Oscara. Potem pojawiła się w tak znanych filmach jak: Hello, Dolly! (1969), W pogodny dzień zobaczysz przeszłość (On a Clear Day You Can See Forever, 1970), No i co, doktorku? (What's Up, Doc?, 1972), Tacy byliśmy (The Way We Were, 1973) i Wariatka (Nuts, 1987). W wieku 27 lat miała już na swoim koncie wszystkie najważniejsze nagrody – Grammy, Emmy i Złoty Glob. W 1983 roku spróbowała z powodzeniem swoich sił w reżyserii filmu Yentl (1983), gdzie także zagrała tytułową rolę żydowskiej dziewczyny, która przebiera się za chłopca, by wbrew żydowskiej tradycji móc uczyć się w szkole.

Zdobyła po raz drugi Oscara za kompozycję piosenki Evergreen w melodramacie muzycznym Narodziny gwiazdy (A Star Is Born, 1976), gdzie wystąpiła w roli początkującej piosenkarki Esther. Nagrała 36 złotych albumów, 20 platynowych i 7 multiplatynowych, 11 Złotych Globów, 5 nagród Emmy, dwie nagrody Tony. Na ekranie tworzy typ kobiety o silnej, dominującej osobowości, czasem pełną humoru, trochę zwariowanej. Pomieszanie siły ze słabością, obcesowości z łagodnością. Twarda, uparta, apodyktyczna, pokorna. Uroda, praca i wiele osiągnięć uczyniły z niej jedną z najbardziej wpływowych ludzi w Hollywood.

Jej pierwszym mężem był aktor Elliott Gould (od 21 marca 1963 do 1971), z którym ma syna aktora Jasona (ur. 29 grudnia 1966). Spotykała się z aktorami – Ryanem O'Nealem, Donem Johnsonem, Richardem Gere, Liamem Neesonem i Krisem Kristoffersonem (w latach 70.) oraz hollywoodzkim producentem Jonem Petersem, kompozytorem Jamesem Newtonem Howardem (m.in. napisał muzykę do filmu King Kong z Naomi Watts i animowanej produkcji Atlantyda – Zaginiony ląd), tenisistą Andre Agassim, dwukrotnym premierem Kanady Pierre Trudeau i dziennikarzem telewizyjnym Peterem Jenningsem (w latach 90.). W dniu 1 lipca 1998 roku po raz drugi wyszła za mąż za aktora Jamesa Brolina, z którym była w nieformalnym związku od maja 1997 roku.

Ma 165 cm wzrostu.
W 2003 roku, na jubileuszowej, 75. ceremonii rozdania Oscarów pojawiła się na scenie w specjalnej, uroczystej prezentacji aktorów – wszystkich dotychczasowych laureatów Oscara.
28 czerwca 2007 roku w Pałacu Elizejskim z rąk prezydenta Francji Nicolasa Sarkozy'ego odebrała najwyższe prestiżowe francuskie odznaczenie przyznawanym cywilom – Order Legii Honorowej.

Wybrana filmografia:
Zabawna dziewczyna (Funny Girl, 1968)
Hello, Dolly! (1969)
W pogodny dzień zobaczysz przeszłość (On a Clear Day You Can See Forever, 1970)
Puchacz i Kotka (The Owl and the Pussycat, 1970)
No i co, doktorku? (What's Up, Doc?, 1972)
Jak się zabawić? (Up the Sandbox, 1972)
Tacy byliśmy (The Way We Were, 1973)
Dla dobra Pete'a (For Pete's Sake, 1974)
Zabawna dama (Funny Lady, 1975)
Narodziny gwiazdy (A Star Is Born, 1976, także jako producent)
Wielkie starcie (The Main Event, 1979, także jako producent)
Niepokorni (All Night Long, 1981)
Yentl (1983, także jako reżyser, producent i scenarzysta)
Wariatka (Nuts, 1987, także jako producent)
Książę przypływów (The Prince of Tides, 1991, także jako producent i reżyser)
Miłość ma dwie twarze (The Mirror Has Two Faces, 1996, także jako producent i reżyser)
Poznaj moich rodziców (Meet the Fockers, 2004)

Dyskografia:
1962 I Can Get It For You Wholesale: Original Broadway Cast Recording
1962 Pins and Needles: 25th Anniversary Edition of the Musical Revue
1963 The Barbra Streisand Album
1963 The Second Barbra Streisand Album
1964 The Third Album
1964 Funny Girl: Original Broadway Cast Recording
1964 People
1965 My Name Is Barbra
1965 My Name Is Barbra, Two...
1966 Color Me Barbra
1966 Je m'appelle Barbra
1967 Simply Streisand
1967 A Christmas Album
1968 Funny Girl soundtrack
1968 A Happening in Central Park
1969 What About Today?
1969 Hello, Dolly! soundtrack
1970 On a Clear Day You Can See Forever soundtrack
1971 Stoney End
1971 Barbra Joan Streisand
1972 Live Concert at the Forum
1973 Barbra Streisand...and Other Musical Instruments
1974 The Way We Were soundtrack
1974 The Way We Were
1974 ButterFly
1975 Funny Lady soundtrack
1975 Lazy Afternoon
1976 Classical Afternoon
1976 A Star Is Born soundtrack
1977 Streisand Superman
1978 Songbird
1979 The Main Event soundtrack
1979 Wet
1980 Guilty
1981 Memories
1983 Yentl soundtrack
1984 Emotion
1985 The Broadway Album
1987 One Voice
1988 Till I Loved You
1989 A Collection: Greatest Hits... And More
1991 Just For the Record
1991 The Prince of Tides soundtrack
1992 Highlights from Just For the Record
1993 Back to Broadway
1994 The Concert
1995 The Concert: Highlights
1996 The Mirror Has Two Faces soundtrack
1997 Higher Ground
1999 A Love Like Ours
2000 Timeless: Live in Concert
2001 Christmas Memories
2002 Duets
2003 The Movie Album
2005 Guilty-25th anniversary"
2005 Guilty Pleasures
2007 Live Streisand
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*