celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Ashley Judd

        Ashley Judd, właściwie Ashley Tyler Ciminella (ur. 19 kwietnia 1968 roku w Granada Hills, w stanie Kalifornia w USA), amerykańska aktorka filmowa.

Ma włoskie pochodzenie. Córka specjalisty od marketingu w wyścigach konnych Michaela Ciminelly i piosenkarki country zespółu The Judds Naomi Judd, dorastała w Los Angeles. Po rozwodzie jej rodziców w 1972 roku, wychowywała się potem wraz ze starszą siostrą Wynonną (ur. 30 maja 1964) pod opieką matki w stanie Kalifornia, Kentucky i Tennessee. Podróżowała ze swoją matką i siostrą koncertujących w Ameryce – w ciągu trzynastu lat uczęszczała do dwunastu różnych szkół (była cheerleaderką), zanim w 1986 roku ukończyła szkołę średnią Franklin High School. W latach 1986-1990 studiowała język francuski na University of Kentucky w Lexington. W 1990 przeniosła się do Los Angeles, gdzie dorabiała jako kelnerka w popularnej restauracji "The Ivy", gdy uczęszczała na zajęcia aktorstwa do Playhouse West School and Theater Company. Rok później debiutowała na scenie w przedstawieniu Witaj w domu, żołnierzu (Welcome Home, Soldier) oraz trafiła przed kamery telewizyjne w dwóch odcinkach serialu CBS Star Trek: Następne Pokolenie (Star Trek: The Next Generation, 1991) jako chorąży Robin Lefler. Po raz pierwszy na kinowym ekranie pojawiła się w sensacyjnej komedii kryminalnej Kuffs (1992) z Christianem Slaterem w roli tytułowej.

W sitcomie NBC Siostry (Sisters, 1991-1994) wystąpiła w roli zepsutej córki głównej bohaterki. W 1994 wystapiła na scenie Broadwayu w sztuce Williama Inge'a Piknik (Picnic). Została dostrzeżona w roli Ruby Lee Gissing, dziedziczka Tennessee, która osiedla się na Florydzie w niezależnym dramacie Ruby w krainie szczęśliwości (Ruby in Paradise, 1993), za którą została uhonorowana nagrodą przez krytyków w Chicago i zdobyła nagrodę Independent Spirit na festiwalu filmowym kina niezależnego w Santa Monica, w stanie Kalifornia. Ma na swoim koncie różnorodne kreacje aktorskie; obelżywa narkomanka w dramacie komediowym Dym (Smoke, 1995), żona złodzieja w dramacie sensacyjnym Gorączka (Heat, 1995), sfrustrowana żona prawnika z Południa w thrillerze Czas zabijania (A Time to Kill, 1996). Za rolę Normy Jean w telewizyjnym dramacie HBO Norma Jean i Marilyn (Norma Jean and Marilyn, 1996) była nominowana do nagrody Emmy i Złotego Globu. Kolejne role silnych, ambitnych, nieustępliwych, przebojem zdobywających sobie miejsce w świecie mężczyzn w thrillerach sensacyjnych, m.in. niedoszła ofiara seryjnego mordercy-psychopaty, kryjącego się pod pseudonimem Casanova w Kolekcjoner (Kiss the Girls, 1997), niesłusznie oskarżona o zabójstwo męża w Podwójne zagrożenie (1997), seryjna morderczyni w Oko obserwatora (Eye of the Beholder, 1997) i inspektor policji po niedawnym awansie, szuka seryjnego zabójcy w Amnezja (Twisted, 2004), potwierdziły jej statut wszechstronnej aktorki. Znalazła się w obsadzie dramatu biograficznego Frida (2002) w drugoplanowej roli fotograf Tiny Modotti. W 2005 roku pojawiła się na scenie Broadwayu jako Maggie w sztuce Tennessee Williamsa Kotka na gorącym blaszanym dachu (Cat On a Hot Tin Roof) u boku Jasona Patrica.

W grudniu 1999 roku poznała kierowcę wyścigowego Dario Franchitti, którego poślubiła 12 grudnia 2001 roku. Wcześniej spotykała się piosenkarzami – Lyle Lovettem (w latach 90.) i Michaelem Boltonem, a także z Bradym Andersonem, zawodnikiem, występującym w polu (outfielder) w drużynie baseballowej Baltimore Orioles oraz aktorami – Robertem De Niro (1995) i Matthew McConaugheyem (1996).

Filmografia:
2006: The Women
2005: Every Word Is True
2004: Amnezja jako Jessica
2004: De-Lovely jako Linda Porter
2002: Frida jako Tina Modotti
2002: Bez przedawnienia jako Claire Kubik
2002: Boskie sekrety siostrzanego stowarzyszenia Ya-Ya jako Młoda Vivi
2001: Serce nie sługa jako Jane Goodale
2000: Killing Priscilla jako ona sama
2000: Gdzie serce twoje jako Lexie Coop
2000: The Ryan Interview jako Fredricka Rose
1999: Podwójne zagrożenie jako Libby Parsons
1999: Oko obserwatora jako Joanna Eris
1999: Nasz przyjaciel, Martin jako Pani Dale (głos)
1998: Simon Birch jako Rebecca Wenteworth
1997: Kolekcjoner jako Kate Mctiernan
1997: Upalne lato jako Kitty
1996: Desperaci jako Pam Anderson
1996: Czas zabijania jako Carla Brigance
1996: Norma Jean & Marilyn jako Norma Jean Dougherty
1995: Gorączka jako Charlene Shiherlis
1995: Naomi & Wynonna: Love Can Build a Bridge jako Narratorka
1995: Dym jako Felicity
1995: Las Namiętności jako Callie
1994: Urodzeni mordercy jako Grace Mulberry
1993: Ruby w krainie szczęśliwości jako Ruby Lee Gissing
1992: Kuffs jako żona właściciela sklepu z farbami
1992: I nie opuszczę cię aż do śmierci jako Gwen Fox
1991-1996: Sisters jako Reed Halsey
1991: Star Trek: Następne Pokolenie – chorąży Robin Lefler
 
 

Zdjęcia:

 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*