celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Antonio Banderas

       Antonio Banderas, właściwie José Antonio Domínguez Bandera (ur. 10 sierpnia 1960 roku w Maladze w Hiszpanii) - aktor filmowy, pochodzenia hiszpańskiego.

Urodził się i dorastał w rodzinie rzymskokatolickiej jako syn nauczycielki doñy Any Banderas i policjanta Guardia Civil José Domíngueza (zm. 2 lutego 2008 w wieku 87 lat). Ma młodszego brata Francisco Javiara Banderasa "Chico". Początkowo chciał zostać zawodowym piłkarzem, ale jego marzenie zakończyły się, kiedy mając 14 lat złamał nogę. Kiedy rok później zobaczył na scenie musical Hair, postanowił, że zostanie aktorem. Opuścił szkołę i w wieku 19 lat udał się do Madrytu w celu rozpoczęcia kariery w hiszpańskim przemyśle filmowym. W 1980 roku ukończył School of Dramatic Art w Madrycie. Dorabiał jako kelner, pracował w sklepie i małym kinie La Movida Madrileña.

Po debiucie na scenie w sztuce Los Tarantos (1981) i na ekranie w filmie Sztuczne rzęsy (Pestanas postizas, 1982), zagrał w pięciu obrazach Pedro Almodóvara: komedii Labirynt namiętności (Laberinto de pasiones, 1982) u boku Imanola Ariasa, thrillerze Matador (Matador, 1986) z Carmen Maurą jako nadpobudliwy i wrażliwy Ángel Giménez, melodramacie Prawo pożądania (La Ley del Deseo, 1987) w roli heteroseksualnego wdającego się w miłość homoseksualną nieprzewidywalnego Antonia Beníteza, komediodramacie Kobiety na skraju załamania nerwowego (Mujeres al borde de un ataque de nervios, 1988) jako słodki Carlos oraz dramacie kryminalnym Zwiąż mnie (!Átame!, 1990) w roli zdesperowanego Ricky'ego.

Był żonaty z (od 27 lipca 1987 do 1996). W dniu 14 maja 1996 roku ożenił się ponownie z Melanie Griffith, z którą ma córkę Stellę del Carmen (ur. 24 września 1996 w Marbella). Jest ojczymem Alexandra Bauera i Dakoty Mayi Johnson.

Ma 175 cm wzrostu.
Ma hiszpańskie obywatelstwo.
18 października 2005 roku otrzymał swoją gwiazdę na hollywoodzkim chodniku sław.
27 października 2007 wystąpił w Polsce z krótkim show w programie Nataszy Urbańskiej i Janusza Józefowicza Przebojowa noc – Wieczór Latynoski.

Nagrody:
2005: Shrek 2 (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola komediowa
2004: Pancho Villa we własnej osobie (nominacja) Złoty Glob najlepsza rola męska w serialu lub filmie telewizyjnym
2004: Pancho Villa we własnej osobie (nominacja) Emmy najlepszy aktor w serialu lub filmie telewizyjnym
1999: Maska Zorro (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
1999: Wariatka z Alabamy (nominacja) Złote Lwy
1997: Evita (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
1997: Zbyt wiele (nominacja) GOYA najlepszy aktor
1991: Zwiąż mnie (nominacja) GOYA najlepszy aktor
1987: Matador (nominacja) GOYA najlepszy aktor drugoplanowy

Filmografia:
2007 Shrek Trzeci (dubbing)
2006 Wytańczyć marzenia
2005 Legenda Zorro (The Legend of Zorro)
2004 Anioł Stróż (Man of the House)
2004 Shrek 2 (dubbing)
2003 Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (Once Upon a Time in Mexico)
2003 Mroczna Argentyna (Imagining Argentina)
2003 Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd (Spy Kids 3: Game Over)
2003 Pancho Villa we własnej osobie (And Starring Pancho Villa as Himself)
2002 Frida
2002 Mali agenci 2: Wyspa marzeń (Spy Kids 2: Island of Lost Dreams)
2002 Ballistic (Ballistic: Ecks vs. Sever)
2002 Femme Fatale
2001 Mali agenci (Spy Kids)
2001 Grzeszna miłość (Original Sin)
2001 Pytanie do Boga (Body, The)
2000 Parada oszustów (White River Kid, The)
1999 Kumpel do bicia (Play It to The Bone)
1999 Trzynasty wojownik (13th Warrior, The)
1998 Maska Zorro (Mask of Zorro, The)
1996 Zbyt wiele (Two Much)
1996 Evita
1995 Zabójcy (Assassins)
1995 Nigdy nie rozmawiaj z nieznajomym (Never Talk to Strangers)
1995 Desperado
1995 Cztery pokoje (Four Rooms)
1995 Rapsodia Miami (Miami Rhapsody)
1994 Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles)
1993 Dom dusz (House of the Spirits, The)
1993 Zniewaga (Dispara!)
1993 Filadelfia (Philadelphia)
1992 Królowie Mambo (Mambo Kings, The)
1991 W łóżku z Madonną (Madonna: Truth or Dare (aka In Bed with Madonna))
1991 Terra Nova
1990 Zwiąż mnie (!Átame!)
1990 Pod Wiatr (Contra el viento)
1989 Aventis
1989 Biała gołębica (Blanca Paloma, La)
1988 Kobiety na skraju załamania nerwowego (Mujeres al borde de un ataque de nervios)
1988 Kobieta twojego życia (Mujer de tu vida: La mujer feliz, La)
1987 Prawo pożądania (Ley del deseo, La)
1986 Układanka (Puzzle, The)
1986 27 godzin (27 horas)
1986 Matador (Matador)
1985 Dwór Faraona (Corte de Faraón, La)
1984 Sprawa Almery (Caso Almería, El)
1984 Szczudła (Zancos, Los)
1982 Sztuczne rzęsy (Pestanas postizas)
1982 Labirynt namiętności (Laberinto de pasiones)
 
 

Zdjęcia:

 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*