celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Annette Bening

           Annette Carol Bening (ur. 29 maja 1958 roku w Topeka, w stanie Kansas) – amerykańska aktorka filmowa i teatralna.

Jest najmłodsza z czworga dzieci Arnetta Granta Beninga (ur. 1926) i Shirley Bening (ur. 1930). Ma siostrę Jane (ur. 1953) i dwóch braci – Bradleya (ur. 1955) i Byrona (ur. 1957). Jej ojciec pracował dla towarzystwa ubezpieczeniowego. W 1959 roku rodzina przeniosła się do Wichita, w stanie Kansas, gdzie Annette spędziła wczesne dzieciństwo. W 1965 jej ojciec podjął pracę w San Diego, w stanie Kalifornia. Tam wystąpiła w szkolnym przedstawieniu Dźwięki muzyki i rozpoczęła naukę dramatu w szkole średniej Patrick Henry High School.

Potem spędziła rok, pracując jako kucharz na statku na Oceanie Spokojnym i nurkując dla rozrywki. Następnie uczęszczała do San Diego Mesa College. Po ukończeniu Stanowego Uniwersytetu w San Francisco na wydziale sztuk teatralnych, związała się z American Conservatory Theater, występując w klasycznym repertuarze szekspirowskim, jak np. Makbet.

W 1987 zadebiutowała na scenie Broadwayu rolą Holly Dancer w sztuce Przybrzeżne zaniepokojenie (Coastal Disturbances). I, choć odniosła niebywały sukces i była wychwalana przez krytykę teatralną, rozpoczęła karierę filmową.

Jej pierwsza rola kinowa seksualnie sfrustrowanej żony w komedii Na łonie natury (The Great Outdoors, 1988) przeszła bez echa. Zwróciła na siebie uwagę dopiero jako markiza de Merteuil, bezwzględna manipulatorka w filmie Valmont (1989) Milosa Formana. W czarnej komedii Naciągacze (The Grifters, 1990) zagrała nominowaną do Oscara postać prostytutki. Drugą nominację do Nagrody Akademii Filmowej za najlepszą rolę drugoplanową przyniosła jej rola żony i wyrachowanej pośredniczki w handlu nieruchomościami w filmie American Beauty (1999). Wyróżniała się swoim talentem w filmach: Czarna lista Hollywood (Guilty by Suspicion, 1991) z Robertem De Niro, Odnaleźć siebie (Regarding Henry, 1991) u boku Harrisona Forda, Miłość w Białym Domu (The American President, 1995) z Michaelem Douglasem, gdzie zdobyła nominację do Złotego Globu, Ryszard III (Richard III, 1995) jako królowa Elżbieta, Marsjanie atakują (Mars Attacks!, 1996) oraz Stan oblężenia (The Siege, 1998).
W latach 1984-1991 jej pierwszym mężem był choreograf J. Steven White, który w 1985 przeniósł się do Denver, w stanie Kolorado, na Festiwal Szekspirowski w Boulder.
Swojego drugiego męża Warrena Beatty poznała na planie filmu Bugsy (1991), w którym zagrała Virginię Hill, dziewczynę tytułowego gangstera i za którą została nominowana do Złotego Globu. Trzy lata potem ponownie zagrali razem w melodramacie Przygoda miłosna (Love Affair, 1994). Wzięli ślub w 1992 roku i zamieszkali w Los Angeles z czwórką dzieci: Kathlyn Elizabeth (ur. 1992), Benjaminem Maclean (ur. 1994), Isabel Irą Ashley (ur. 1997) i Ellą Corinne (ur. 2000). Jej szwagierką jest Shirley MacLaine, z którą zagrała w komedii Pocztówki znad krawędzi (Postcards from the Edge, 1990).

Filmografia:
Polowanie na Claude'a Dallasa (Manhunt for Claude Dallas, 1986) jako Ann Tillman
Na łonie natury (The Great Outdoors, 1988) jako Kate Craig
Zakładniczka (Hostage, 1988) jako Jill
Valmont (1989) jako Markiza de Merteuil
Pocztówki znad krawędzi (Postcards from the Edge, 1990) jako Evelyn Ames
Naciągacze (The Grifters, 1990) jako Myra Langtry
Bugsy (1991) jako Virginia Hill
Czarna lista Hollywood (Guilty by Suspicion, 1991) jako Ruth Merrill
Odnaleźć siebie (Regarding Henry, 1991) jako Sarah Turner
Przygoda miłosna (Love Affair, 1994) jako Terry McKay
Ryszard III (Richard III, 1995) jako królowa Elżbieta
Miłość w Białym Domu (The American President, 1995) jako Sydney Ellen Wade
Marsjanie atakują! (Mars Attacks!, 1996) jako Barbara Land
Stan oblężenia (The Siege, 1998) jako Elise Kraft/Sharon Bridger
American Beauty (1999) jako Carolyn Burnham
W moich snach (In Dreams, 1999) jako Claire Cooper
Z księżyca spadłeś? (What Planet Are You From?, 2000) jako Susan Hart-Anderson
Liberty's Kids: Est. 1776 (2002-2003) jako Abigail Adams (głos)
Bezprawie (Open Range, 2003) jako Sue
Cudowna Julia (Being Julia, 2004) jako Julia Lambert
Under My Skin (2005)
Diva (2005)
Pani Harris (2005) jako Jean Harris
A Hole in the Earth (2006) jako Elizabeth
Biegając z nożyczkami (Running with Scissors, 2006)
Dirty Tricks (2008) jako Helen Thomas
The Women (2008)
 
 

Zdjęcia:

 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*