celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Amy Irving

         miejsce urodzenia: Palo Alto, Kalifornia, USA, data urodzenia: 1953-09-10
prawdziwe nazwisko: Amy Davis Irving stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Steven Spielberg (27.11.1985 - 02.02.1989, rozwód), syn Max (ur. 13.06.1985); 2. Bruno Barreto (1996 - 2005, rozwód), syn Gabriel
Córka aktorki Priscilly Pointer oraz producenta i reżysera filmowego Julesa Irvinga, jest nie tylko doskonałą aktorką filmową, ale również teatralną i telewizyjną. Gry aktorskiej uczyła się między innymi w American Conservatory Theater, a także London Academy of Music and Dramatic Art. Świat filmowy po raz pierwszy zwrócił na nią większą uwagę w latach 1970-tych, kiedy to zagrała w dwóch filmach reżysera Briana DePalmy - "Carrie" i "The Fury". Kolejne filmu z jej udziałem to: "Voices", "Honeysuckle Rose", "The Competition", "Yentl", "Micki and Maude" oraz "Crossing Delancey". Filmografia Irving obejmuje także takie filmy jak: "Przejrzeć Harry'ego" Woody Allena, "I'm Not A Rappaport" w reżyserii Herba Gardnera oraz "Carried Away" Bruno Baretto. Amy Irving ma na swoim koncie wiele produkcji teatralnych, w tym: "Trzy siostry" Czechowa w reżyserii Scotta Elliota, "Broken Glass" Artura Millera na deskach Booth Theater. Za rolę Sylvii w tym przedstawieniu nominowana była w 1994 roku do dwóch prestiżowych nagród - Drama Desk Award i The Outer Critics Circle Award.

Filmografia:
2008: Adam jako Rebecca
2005: Hide and Seek: Do You Want to Play? The Making of 'Hide and Seek' jako ona sama
2005: Siła strachu (Hide and Seek) jako Alison
2002: Źródło młodości (Tuck Everlasting) jako Augusta Foster
2001: Acting 'Carrie' (ona sama)
2001: Trzynaście rozmów o tym samym (Thirteen Conversations About One Thing) jako Patricia
2001-2006: Agentka o stu twarzach (Alias) jako Emily Sloane (2002-2003) (gościnnie)
2001: Impressionists, The jako ona sama (głos)
2001-2006: Agentka o stu twarzach (Alias) jako Emily Sloane (gościnnie)
2000: Bossa Nova jako Mary Ann
2000: Traffic jako Barbara Wakefield
2000: Inside Traffic: The Making of 'Traffic' jako ona sama
1999: Błędy młodości (Blue Ridge Fall) jako Ellie
1999: Zeznanie (Confession, The) jako Sara Fertig
1999: Furia: Carrie 2 (Rage: Carrie 2, The) jako Sue Snell
1999: Directors, The jako ona sama (gościnnie)
1999: Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit) jako Rebecca Ramsey (gościnnie)
1998: Stories from My Childhood jako Piękna (głos)
1998: Twardy glina (One Tough Cop) jako FBI Agent Jean Devlin
1997: Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II jako ona sama (segment "Liberian Girl")
1997: Przejrzeć Harry'ego (Deconstructing Harry) jako Jane
1996: Carried Away jako Rosealee Hensen
1996-2002: Spin City jako Lindsay Shaw (gościnnie)
1996: Dziwak z Central Parku (I'm not Rappaport) jako Clara Gelber
1995: Kleptomania jako Diana Allen
1994: Century of Women, A jako ona sama (głos)
1994: Strefa mroku: Kino. Kraina umarłych (Twilight Zone: Rod Serling's Lost Classics) jako Kochanka Jamesa
1993: Po latach (Benefit of the Doubt) jako Karen
1991: Amerykańska opowieść. Feiwel rusza na Zachód (American Tail: Fievel Goes West, An) jako Miss Kitty (głos)
1990: Turn of the Screw, The jako Guwernantka
1990: Pokaz siły (Show of Force, A) jako Kate Melendez
1989: Nightmare Classics
1989: Ofiary wojny (Casualties of War) jako Głos dziewczyny w metrze (niewymieniony w czołówce)
1988: Kto wrobił królika Rogera (Who Framed Roger Rabbit) jako Jessica Rabbit (śpiew)
1988: Ona będzie miała dziecko (She's Having a Baby) jako ona sama (niewymieniony w czołówce)
1988: Zmień kapelusz (Crossing Delancey) jako Isabelle Grossman
1987: Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville jako ona sama
1987: Rumpelstiltskin jako Katie
1986: Anastazja: Tajemnica Anny (Anastasia: The Mystery of Anna) jako Anna Anderson
1986: Heartbreak house jako Ellie Dunn
1985-1987: Niesamowite historie (Amazing Stories) jako Pasażerka pociągu (gościnnie)
1984: Micki i Maude (Micki + Maude) jako Maude Salinger
1984: Dalekie pawilony (Far Pavilions, The) jako Andżuli
1984: Terror in the Aisles (zdjęcia archiwalne)
1983: Yentl jako Hadass
1983: Film Is Born: The Making of 'Yentl', A jako ona sama / Hadass
1980: Konkurs (Competition, The) jako Heidi Joan Schoonover
1980: Honeysuckle Rose jako Lily Ramsey
1979: Voices jako Rosemarie Lemon
1978: Furia (Fury, The) jako Giliian
1976: Carrie jako Sue Snell
1976: I'm a Fool
1976: Panache jako Anne
1976: Dynasty jako Amanda Blackwood
1976: Once an Eagle jako Emily Pawlfrey Massengale
1976: James Dean jako Norma Jean
1974-1984: Happy Days jako Olivia Hunsaker (gościnnie)
1974-1978: Police Woman jako Jody Hummel (gościnnie)
1972-1976: Rookies, The jako Cindy Mullins (gościnnie)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*